tánc bál viselkedés Vacsora etikett báli etikett báli ruha
Indul a báli és a farsangi szezon, és vele együtt megannyi kérdés merül fel: az öltözetet és a viselkedést illetően. Ez az időszak vízkereszttől hamvazószerdáig tart, idén január 6. és március 1. közé tehető.
Forrás: Getty Images/Vetta/Alina Solovyova-Vincent

Ha egy rangosabb rendezvényre vagy bálra kapsz meghívót, már a boríték kibontása közben felgyorsul a szívverésed. Nem biztos, hogy az örömtől, hanem a pánikszerű felismeréstől: egy ilyen esemény teljesen más világ. A legáltalánosabb indokok, amivel elhessegeted a témát, és végül nem mész el:

  • nincs mit felvennem
  • ott "viselkedni" kell
  • a bálozás felesleges "puccolás"

Ismerős? Az még rosszabb, ha hivatalból kell ott lenned, mert mondjuk a főnököd megkért rá. Nyugalom, nagy levegő, menni fog! Ne a macerákat és a töméntelen mennyiségű formalitást lásd, hanem hogy gazdagabb leszel egy élménnyel, amit csak egy ilyen esemény adhat.

Akár "első bálozó" vagy, akár már korábban átestél a tűzkeresztségen, egy kis ismétlés sosem árt. Vegyük sorra a buktatókat, hogy magabiztosan vágj neki az estének, és a bálozás valóban a szórakozásról szóljon! ;)

Forrás: Getty Images/Alija

Érkezés

Fontos, hogy a bál előtt időben kész legyél, ugyanis innen nem illik elkésni. Maximum egy fél óra belefér, de ha túlmész ezen, inkább maradjatok otthon! A párod egész este lesse minden mozdulatodat, mintha a királynője lennél: segítsen ki a kocsiból, segítse le a kabátod és vezessen mindig a jobbján!

Asztaltársaság

A bálok a beszélgetésről és a kapcsolatépítésről szólnak, így általában ismerősök ülnek egy asztalnál. Ha mégsem ismertek senkit, akkor érkezés után a párod mutatkozzon be először, majd téged is mutasson be a többieknek! Nem kell kezet fogni, ha valaki mégis szeretne, azt viszonozd!

Evés-ivás

A jelszó: mérték! Lassan egyél, és a pezsgőt is kisebb kortyokban fogyaszd! Élvezd az ízeket! Ne ijedj meg a poharak és evőeszközök hadseregét látva, hanem lesd el, melyiket használják a gyakorlottabbak. A textil szalvétától se riadj meg, mikor eszel, fektesd lazán az öledbe, utána pedig tedd vissza az asztalra, a tányér jobb oldalára!

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Maximkabb

Tánc

Nem, nem fogod megúszni a táncot! És ne is akard, mert a tánc felszabadít. Az is jó hír, hogy - mint mindenben -, itt is a mértékletesség korlátain belül kell mozognod! Senki nem fogja nézni, hogy botlábú vagy, de ne törj Travolta babérjaira! Nem kell egész estés koreográfiákkal szórakoztatni a többieket. Elég, ha lágyan ringatózol a zene ritmusára. Ha a párod felkér (igen, ő kér fel, nem te rángatod őt a parkett felé), akkor menj örömmel, és súgd meg neki, hogy az asztalotoknál ülő többi hölgyet is illik felkérnie.

Ha kimelegedtetek, jelezd neki, hogy szeretnél leülni (ő erős férfiként nem fáradhat el), és kísérjen vissza az asztalotokhoz! Tánc közben nincs lekérés, és ha visszautasítottál egy pasit, aki felkért, legalább a dal végéig nem fair, ha egy másik, sármosabb fickónak igent mondasz.

Viselkedés

Mindkét nem számára az elegáns, kicsit konzervatív viselkedés a nyerő. Kerüld a feltűnést! Ne akarj a parkett ördöge lenni és a báltermen végig ordítva szerelmet vallani a negyedik pohár bor után. A pasik pedig jó, ha tudják: nem a húspiacon vannak, nem kell túlzásba vinni a bókolást, és egy nőnél többel sem illik flörtölni! A hölgyeket vezessék mindig a jobbjukon, és ha intézkedni kell, menjenek előre, a többi esetben pedig illedelmesen engedjenek minket előre!

Forrás: Getty Images/StudioThreeDots

Távozás

Várjátok meg az éjfélt, utána - amikor kedvetek tartja - szabadon távozhattok. Köszönjetek el az asztaltársaságotoktól és élvezzétek a kellemes fáradtságot!

Nincs szebb, mikor hajnalban a taxira várva a szél belekap a hajadba, miközben herceged átkarol. Mikor mentek legközelebb? :)

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.