kultúra fosztogatás művészet svéd műgyűjtő Krisztina királynő
A művészvilág kapuja hosszú évszázadokig zárva volt a nők előtt. Legfeljebb csak múzsaként vonulhatott be egy-egy hölgy a kultúrtörténetbe. De voltak olyan nagyasszonyok, akik nem elégedtek meg ezzel a passzív szereppel. Ők a művészvilág urai és irányítói akartak lenni! Például mecénások, vagy műgyűjtők!A történelem során számos alkalommal bukkantak fel olyan nők, akik kellő bátorsággal és nem utolsó sorban olyan műveltséggel rendelkeztek, hogy jelentős műgyűjteményeket merjenek és tudjanak létrehozni.Talán itt az ideje, hogy róluk is szóljon a fáma!

Krisztina a 30 éves háború kellős közepén született, Gustav Adolf svéd király lányaként. El kell oszlatnom azonban a Greta Garbo főszereplésével készült hollywoodi film alkotta legendát:

Krisztina királynő kifejezetten csúf, férfias jelenség volt, hatalmas orral és testi fogyatékkal. Csecsemőkori balesete miatt csapott vállú, s így kissé púpos hátú volt.

Greta Garbo mint Krisztina királynő Forrás: Wikipedia

Hat évesen került a trónra - természetesen kiskorúsága idején régenstanács kormányozott helyette. Kislány korától uralkodásra nevelték, a legjobb oktatásban részesült: 8 nyelven beszélt, és otthonosan mozgott az antik irodalom, a történelem, a teológia, matematika és asztrológia tudományában.

Testi fogyatékossága ellenére úgy lovagolt, vívott és párbajozott, mint egy férfi, és úgy káromkodott, mint egy kocsis.

Férjhez sem volt hajlandó menni, híres mondása szerint:

Ez persze egész könnyen magyarázható: mint naplója bizonyítja a svéd királynő leszbikus volt.

Forrás: Wikipedia

Krisztina sokkal szabadelvűbb volt, mint ahogy azt, az ő korában még akár uralkodóként is bárki megengedhette volna magának!

Jelelentős mecénási és gyűjtői tevékenysége már csak azért is lényeges, mert akkoriban az uralkodóknak fontos volt, hogy hatalmukat színpadias kulisszákkal is bizonyítsák. Ezért rendeztek be számtalan pompás kastélyt, szereztek meg komplex műgyűjteményeket, adtak hatalmas estélyeket, és léptek fel a művészetek és természettudományok támogatóiként.

Krisztina királynő azonban sokkal prózaibb okokból vált műgyűjtővé: teljesen véletlenül!

Amikor a svéd seregek elfoglalták Prágát - ahol egyedülálló művészeti és könyvgyűjtemény volt - Krisztina királynő a műkincsek nagy részét hadisarcként Stockholmba vitette. Ez volt minden idők legnagyobb hadizsákmánya. És ennek köszönhetően kapott kedvet a királynő további műkincsek beszerzésére.

Noh, nem piaci alapon: gyakorlatilag végigfosztogatta Európa műgyűjteményeit! Mi több, a rablás kultúrpolitikává vált Svédországban!

Forrás: Wikipedia

Ezutánkövetkezett be az ambíciózus királynő pálfordulása:

1654-ben a világ teljes megrökönyödésére, Krisztina áttért a katolikus hitre, majd lemondott a trónról. Összecsomagolta könyvtára és műgyűjteménye legértékesebb darabjait, és mint exkirálynő, élete nagy részét Rómában élte le, ahol palazzója a római kulturális élet központjává vált.

Rómában gyűjteménye kb. 300 festményből és 170 szoborból állt, amit állandóan bővített, csereberélt.

Forrás: Wikipedia

A fennmaradt írásos bizonyítékok, egy nézeteiben és életvitelében korát megelőző, szabadelvű nő képét mutatják Krisztináról.

Végül Rómában halt meg, és nőként a Szent Péter bazilikában temették el - ami kiemelkedően nagy dolog!

Halála után, könyvei a Vatikán könyvtárába, érmegyűjteménye Párizsba került, tulajdonának egy részét Svédország vásárolta vissza. Így hát végül gyűjteményét szétszórta Európában a történelem szele...

Nyitókép: Wikipedia

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.