szponzorált tartalom túra fáradság vashiány
Élvezetes tavaszi napnak indult: túrázás a barátokkal. Végre! A téli bezártság után másra sem vágytam, mint arra, hogy a természetben lehessek azokkal az emberekkel, akiket szeretek. A nap azonban nem a terveim szerint alakult: hihetetlenül fáradtnak éreztem magam, ráadásul a kellemes időjárás ellenére nagyon fáztam is. Később kiderült, hogy ez nemcsak egy rossz nap volt, a szervezetemmel nem stimmelt valami.

Alig vártam, hogy a tél és a hideg miatti bezártság után ismét a természetben lehessek. Ahogy a nap első erősebb sugarai felbukkantak, máris elkezdtünk szervezni egy kis túrázást a barátaimmal. Olyan izgatott voltam a program miatt, mint egy kisgyerek karácsony előtt: számoltam vissza a napokat. Természetesen mindent gondosan elterveztem, és alaposan fel is készültem szendvicsekkel és innivalóval egyaránt. A várva várt nap azonban sajnos nem úgy alakult, ahogy azt elképzeltem.

Hirdetés

A túra elején még minden úgy történt, ahogy az egy kirándulástól elvárható, de nagyon hamar rossz lett a közérzetem. Folyamatosan fáztam annak ellenére, hogy mozgásban voltam,

 és természetesen az időjárásnak megfelelően és rétegesen öltöztem fel. Mindemellett ráadásul gyorsan el is fáradtam. Először azt hittem, ha eszem, megoldódik legalább ez a probléma, de a szendvics elfogyasztása után is rendkívül kimerült voltam. Alig bírtam végigvonszolni magam az útvonalon, ami látszólag a többieknek meg sem kottyant. 

Eddig nem gondoltam úgy, hogy rendkívül rossz lenne a fizikai állapotom, de a barátaimat elnézve nagyon kétségbeestem. Az lehet, hogy télen nem én döntöttem meg a konditerembe járás rekordját, de ennyire nem hanyagoltam el magam. Vagy mégis? Nem akartam elhinni… Természetesen a többiek is látták, hogy számomra nagyobb kihívás ez a kirándulás, mint számukra, ezért ahol csak tudtak, segítettek. Az én gondolataim viszont már csak akörül forogtak, hogy mi történhetett velem. 

A hazaérkezés után igyekeztem meggyőzni magam arról, hogy ez csak egy rossz nap volt, ami bárkivel megesik, mégsem hagyott nyugodni a dolog – szerencsére. Ugyanis az, ami kiderült, súlyos következményekkel is járhatott volna.

A diagnózis a vashiány. A túra előtt is éreztem már indokolatlan levertséget és kimerültséget, de ezeket mind a téli kedvetlenségnek tulajdonítottam, ezért nem is jutott eszembe, hogy a tünetek valami másra utalnak. Az azonban, hogy mennyire rosszul bírtam egy egyébként nem túlságosan megerőltető kirándulást, felnyitotta a szememet, és hirtelen minden összeállt. 

A kisebb fizikai terhelhetőség, az, hogy mennyire fáztam és a fáradtság mind a vashiány tünetei, ahogy a szédülés, fejfájás, szapora szívverés, légszomj, ingerlékenység, hideg végtagok is.

 A vezető panaszokon kívül egyéb tünetek is utalnak arra, hogy valami nincs rendben: sokan tapasztalhatnak halláscsökkenést, memóriazavart, csökkent libidót, gombócérzést a torokban és olyan elváltozásokat, mint az ajkak berepedése, fekélyek a szájban, érzékeny bőr, töredezett köröm, hajhullás, hidegérzékenység, nyugtalan láb szindróma. A vashiányt pedig nem szabad félvállról venni, ugyanis jelentősen befolyásolhatja az életminőséget, és betegségeket is előidézhet, vagy felerősítheti a tüneteit. Arról nem is beszélve, hogy a hosszú ideig kezeletlen vashiány idővel vashiányos vérszegénységet okozhat, ami az életet is veszélyezteti. 

A vashiány természetesen megelőzhető: a kulcs a vegyes és kiegyensúlyozott, változatos étrend. Ha azonban már kialakult, akkor már patikában kapható magas vastartalmú vaspótlóra van szükség. Az adagolást érdemes egy orvossal megbeszélni. 

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Maltofer  rágótabletta és szirup vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszerek.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.