6 tipp, hogy a babavárás örömei ne csapjanak át anyagi rémálomba

PR cikk CSOK Plusz babaváró hitel gazdaság
Amikor megtudjuk, hogy gyermekünk fog születni, alighanem a plafonig ugrunk örömünkben. Igen ám, de a pici érkezése komoly anyagi kihívások elé is állít minket: rengeteg kiadásunk lesz, a családunk pénzügyi helyzete pedig döntő változáson megy át. Hogyan kerülhetjük el, hogy a babavárás ne az anyagiak miatti szorongásról szóljon? Cikkünkből kiderül!

Az alábbi lépésekkel biztosíthatjuk, hogy ez az időszak a stresszelés helyett inkább az örömökről szóljon.

Kezdjük az alapos tervezéssel!

A családbővülés minden tekintetben olyan változás az életünkben, ami alapos mérlegelést és tudatos felkészülést igényel. Az anyagiak kapcsán mindenképpen vegyük figyelembe, hogy mi mindent kell beszereznünk mire a babát hazahozzuk a kórházból. Egészen biztosan szükségünk lesz egy kiságyra, esetleg babaöbölre, pelenkázóra és egy babafürdetőre. Vajon hogyan hat mindez a családi kasszára? Könnyedén megengedhetjük magunknak, vagy jelentős érvágást okoz majd a büdzsénkben?

Arról se feledkezzünk meg a tervezésnél, hogy vagy mi, vagy a párunk egy időre kiesik majd a munkából. A következő hónapokban vagy években tehát egy fizetésből, illetve a munkabérnél alacsonyabb családtámogatási összegekből kell majd gazdálkodnunk. Számoljuk ki tehát előre, hogy mekkora CSED-re, GYED-re és GYES-re leszünk jogosultak, és ezek alapján állítsuk össze a költségvetésünket. Ehhez elsősorban az szükséges, hogy a témát alaposan és nyíltan beszéljük át életünk párjával.

Tudatosítsuk, hogy nagyobb beruházásokra is szükség lehet!

A bababútorok és a kelengye legrosszabb esetben is pár százezer forintos kiadást jelent, de akár ennél olcsóbban is kijöhetünk a vásárlásból. A bébi érkezése azonban sokkal nagyobb költségeket is vonhat maga után. Különösen akkor, ha a bővülés miatt új ingatlanba kell költöznünk. A mai ingatlanárak mellett ez egészen biztosan több tízmillió forintot jelent majd. Gondoljuk tehát végig, hogy elő tudjuk-e teremteni ezt az összeget, esetleg banki hitelre lesz szükségünk hozzá. Semmiképp ne hagyjuk ki a számításból a CSOK Plusz hitelt, amivel akár 50 millió forintos kamattámogatott kölcsönhöz juthatunk.

Még ha maradunk is a jelenlegi lakásunkban, akkor is megeshet, hogy azt bővíteni, esetleg korszerűsíteni kell. Az építőiparban is az egekbe emelkedtek az árak, ezért ezen a téren is milliós kiadással számolhatunk. A CSOK Plusz ebben az esetben is szóba jöhet, igaz, csak a bővítésre használható fel. Korszerűsítésre a Falusi CSOK-ot vehetjük igénybe, amennyiben olyan településen élünk, ahol ez elérhető.

Kezdjünk el félretenni!

Tudatos családtervezéssel legalább kilenc hónapunk, de lehet, hogy akár egy évünk is lesz felkészülni a gyerekvállalással járó anyagi kihívásokra. Ez idő alatt újragondolhatjuk a kiadásokat, hogy több pénz maradjon a zsebünkben minden hónapban. Már havi néhány tízezer forint is jól fog jönni, amikor megérkezik a pici a családunkba.

Ez az idő arra is tökéletesen alkalmas, hogy esetleg plusz munkaórákat vállaljunk, vagy egy másodállással próbáljuk felturbózni a bevételeinket. Szintén nyerő lehet valamilyen hosszú távra szóló befektetést keresni: ilyen lehet a babakötvény vagy akár egy élet-, illetve nyugdíjbiztosítás is.

Halasszuk el a nagyobb kiadásokat!

Érthető, ha arra törekszünk, hogy a lehető legjobb körülmények várják odahaza a csöppséget. Nem biztos azonban, hogy minden nagyobb beruházást ilyenkorra kell időzítenünk – főleg, ha ez anyagi bizonytalanságba sodorna bennünket. Lehet, hogy jó lenne egy nagyobb, kényelmesebb autó, de gondoljuk végig százszor is, hogy ez biztosan prioritást élvez-e ebben a helyzetben.

Kezdő szülőként gyakran esünk abba a hibába, hogy reklámok és mások tanácsára felvásároljuk egy babaáruház teljes kínálatát. A holmi nagy része aztán érintetlenül kerül a fiók mélyére vagy a padlásra. A felkészülés hónapjaiban járjunk utána, hogy mi az, ami tényleg elengedhetetlen a baba fogadásához, és mi az, amit bőven ráérünk később megvenni.

Kérjünk tanácsot gyakorló szülőktől!

A fentiek kapcsán is bátran fordulhatunk olyanokhoz, akik már túl vannak a gyerekvállaláson. Ők biztosan meg tudják majd mondani, hogy mit érdemes beszerezni és mit nem. Abban is kérhetjük gyakorló szülők tanácsát, hogy milyen lépéseket tegyünk a pénzügyi stabilitás irányába. Sőt, akár a CSOK Plusz és egyéb támogatások kapcsán is a segítségünkre lehetnek. Ha pedig valóban úgy gondoljuk, hogy szükségünk van a CSOK Plusz támogatásra, érdemes felvenni a kapcsolatot egy banki ügyintézővel.

Lehet, hogy személyesen nem ismerünk olyanokat, akik már vállaltak gyereket. Ilyenkor beléphetünk egy kezdő szülők számára létrehozott Facebook-csoportba, ahol bátran feltehetjük a kérdéseinket és megoszthatjuk az aggályainkat. A számunkra kijelölt védőnő is hasznos tanácsokkal láthat el minket akár a pénzügyek szempontjából is.

Tegyük rendbe az anyagiakat a baba érkezése előtt!

Gyermekünk születése olyan élmény, ami egész hátralévő életünket meghatározza. Azt szeretnénk, ha a maga teljességében megélhetnénk minden egyes pillanatot. Erre azonban csak akkor leszünk képesek, ha nem a piszkos anyagiakon jár az eszünk, és nem azon stresszelünk, hogy miként jövünk majd ki a pénzünkből. Kezdjük el tehát a felkészülést a fenti tippekkel még időben!

 

Ez a cikk egy fizetett promóció, támogatott tartalom, megrendelője a K&H Bank Zrt. A cikkben hivatkozott termék vagy termékek részletei és feltételei a K&H Bank személyes ügyfélpontjain és honlapján (www.kh.hu) érhetőek el.

(x)

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.