szponzorált tartalom inger fogamzásgátló tünet
Renáta három és fél éve van együtt a barátjával, hosszú távra terveznek egymással, ugyanis nagy összhangban és szerelemben telnek a mindennapjaik. A kémiával sosem volt problémájuk, a szerelmi életük több mint kielégítő. Egy dolog azonban nagyon zavarja Renátát: mostanában minden együttlét után fájdalmas számára a pisilés.

Renáta elkeseredetten számolt be nekem a tapasztalatairól: az elmúlt hetekben előfordul, hogy naponta több alkalommal is megkívánják egymást Petivel, és amióta ilyen intenzív a szexuális életük, egyre többször jelentkeznek fájdalmas tünetek a szex után. Nemcsak az égő-csípő érzéssel kísért vizeletürítés kellemetlen, hanem a gyakori vizelési inger is, amelyhez alhasi görcsök is társulnak.

Reni már attól félt, hogy talán mégsem passzolnak össze, és idővel tönkre fog menni emiatt a kapcsolatuk. Megnyugtattam a barátnőmet, hogy nincs olyan probléma, amit ne lehetne orvosolni, ennek is meg fogjuk találni az okát, és hamar túl lesz rajta. Úgy döntöttünk, hogy felkeresünk egy urológust, akinek Reni részletesen beszámolt a panaszairól.

Hirdetés

Mi okozhatja a kellemetlen tüneteket?

Az orvos elmondta, ha szexuális együttlét után hólyaghurutra utaló tünetek jelentkeznek, hajlamosak vagyunk arra gondolni, hogy a partnerünktől kaptunk el valamit, ez azonban az esetek legnagyobb százalékában nem így van. 

A tüneteinknek ettől még köze van az együttléthez, de teljesen más módon. Amit tapasztalunk, az nem nemi betegség, hanem valami egészen más.

 Sokan nem tudják, de az intenzív szex is összefügghet a felfázással, ezért nevezték korábban az együttlét után jelentkező hólyaghurutot nászutas betegségnek, utalva ezzel az intenzív szexuális életre, mint a tünetek kiváltó okára. A jelenség hátterében a női intim tájék anatómiája áll, hiszen a nők végbél-, hüvely- és húgycsőnyílása a gáttájékon egymás közelében található.

Intim együttlét alkalmával az E. coli nevű bélbaktériumok könnyedén kerülnek a húgycsőnyílásba, majd onnan a húgycsövön át a hólyagba. Ráadásul aktus közben a hímvessző mozgása is segíti a felfelé haladásukat. A hólyagba jutott kórokozók a langyos közegben gyorsan elszaporodnak, ezért tapasztalhatjuk a hirtelen jelentkező, meglehetősen kellemetlen tüneteket. 

A felfázást nemcsak a gyakori és intenzív szex idézheti elő, de a túl sűrű partnercsere vagy az aktus során fogamzásgátlóként használt spermicid készítmények is,

 ugyanis azok a hüvely normál flórájára károsan hatnak: a védelmet biztosító jótékony tejsavbaktériumok száma lecsökken, a savas hüvelyi pH lúgos irányba tolódik, ez pedig teret ad a kórokozó baktériumok gyors szaporodásának és a fertőzések kialakulásának, amely a húgyutakra is átterjedhet. 

 

Hogyan előzhető meg a baj?

Az orvos elmondta Renátának, hogy a szexuális aktus előtti és utáni tisztálkodásnak különösen nagy a szerepe a fertőzések elkerülésében, hiszen így könnyedén megszabadulhatunk a kórokozók jelentős részétől. A higiénia nemcsak a nőkre, hanem természetesen a férfiakra is vonatkozik. 

Az intim területek tisztán tartása mellett arra is gondolni kell, hogy a szexuális együttlétek előtt és azt követően pisiljünk,

 mivel maga a vizelet átmossa a húgycsövet, valamint meggátoljuk ezzel, hogy a húgyhólyagban pangó vizeletben a kórokozók elszaporodhassanak. 

A legnagyobb elővigyázatosság mellett is előfordulhat, hogy megtörténik a baj, és kialakul a hólyaghurut.

 Az enyhébb fertőzés könnyen gyógyulhat, ha bőségesen fogyasztunk folyadékot, valamint a népi gyógyászatban régóta ismert, a modern gyógynövényterápiában pedig olyan, tudományosan igazolt hatású gyógynövényeket alkalmazunk, mint például a medveszőlőlevél, a csalán és a kukoricabajusz.

Renáta megfogadta az orvos tanácsait és megkönnyebbülve hagyta el a rendelőt. Néhány nappal később már nyoma sem volt a panaszainak és újra felhőtlenül élvezhették egymás társaságát Petivel.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

Az Urzinol tabletta medveszőlőlevél­kivonat-tartalmú, vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer.

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

https://www.urzinol.hu/

 

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.