párkapcsolat házimunka kibeszélő Szerelem (film) férfi
Két tábor létezik a világban. Az egyik szlogenje így szól: isten őrizzen, hogy a férfi segítsen a házimunkában, mert az a nő dolga. A másik viszont azt mondja, a férfi is álljon helyt a ház körüli teendőkben.

Kövezzetek meg érte, de én az utóbbi táborhoz tartozom. Komolyan nem pártolom azokat, akik azzal jönnek: a férfi ne vegyen részt a házimunkában, mert nem az ő dolga. Legfeljebb akkor, ha van kedve. "Édes szívem" menjen csak pihenni, mert egész nap dolgozott és fáradt. Persze, ha valóban alig áll a lábán, akkor menjen.

De máskülönben, miért is? A nő talán nem dolgozott ugyanúgy? Talán a férfi nem hagy morzsát maga után? Nem csinál mosatlant, szennyest, szemetet? Nem ugyanazt a fürdőszobát használja? Közös otthonuk, egy életterük van a feleségével. Akkor mégis miért csak a nőnek kellene takarítania? Közös a pénztárcájuk, ahogy a céljaik is, az életük is. Csak éppen a házimunkán tilos osztozkodni, mert ezek "női" dolgok?

Nem, a takarítás, a rendrakás nem női dolog. Ez egy ostoba sztereotípia. Ha megnézünk egy egyedülálló férfit, ő is kénytelen takarítani, ha nem akarja, hogy ellepje a piszok. Tehát, ha Isten adott neki két kezet, tud vele port törölni, mosogatni, betenni a mosást. A nő hibája, ha erről leszoktatja, vagy engedi, hogy a házasságot követően hátradőljön. Való igaz, egyes férfiak pótanyát, bejárónőt keresnek, de attól még nem kell kiszolgálni ezt az igényt. Csak ha égünk a vágytól, hogy megtegyük.

Bár a legtöbb ember, akit ismerek és hasonlóképpen tett, szörnyen megbánta. Később jött a panaszkodás, hogy miért nem segít a partnere, férje. A panaszkodás pedig állandó vitákat szült. Na és miért? Mert évekkel ezelőtt sosem engedte a kedvesnek, hogy bármit is megcsináljon.

Forrás: Shutterstock

Az is érthetetlen számomra, miért jönnek egyesek azzal, hogy a gyereket nevelő anyukának kell a házimunkát elvégeznie. Úgyis otthon van. Vagy annak, aki állandó home office-ban van.

Attól még, hogy otthonról végzi a munkáját, ugyanúgy dolgozik. Végzi a kötelességét. Ettől még nem hárul rá automatikusan a ház körüli teendő. A férfi ugyanúgy levihetné a szemetet.

Egy pasi sem lesz papucs attól, hogy olykor porszívót vagy felmosót ragad. Amelyik jobban tetszik - egy jó kapcsolatban, házasságban ez a része már alku tárgya. Mindenki végezze el azt a házimunkát, amihez több kedve van, vagy ügyesebb benne. Ha a férfi szeret mosogatni, akkor hadd legyen övé ez a feladat! Adjunk neki választási lehetőséget, és örüljünk annak, ha hajlandó valamit csinálni! Ne az legyen, hogy ott állunk felette és rámutatunk a porszemnyi ételmaradékra: ott még maradt egy kicsit.

A maximalista, bizalmatlan nő is vonuljon szépen félre, és bízza a feladatot a kedvesére! Nincs annál szomorúbb, amikor a férfi hajlandóságának a tüzét épp a nő oltja el. Mert szerinte a párja nem képes ugyanolyan jól elvégezni az adott feladatot, mint ő.

Különben meg, aki szereti a párját, becsüli és tiszteli, az nem is hagyná, hogy egyedül sikálja fel a lakást. Egy érett férfi tisztában van azzal, hogy az otthonuk az ő háza is, ő is ott él, neki is ugyanúgy kell gondoznia, takarítania. Méghozzá kérés nélkül is! Nem vár arra, hogy a felesége ossza ki neki a munkát, hanem magától is tudja, hol van a porrongy. De az legyen a legkevesebb, ha szólni kell érte, mert tényleg elfoglalt, fáradt, feledékeny.

Ám ha a felesége megkéri, hogy mossa le az ablakot, akkor zokszó nélkül megteszi. Nem mutatja mindjárt a házimunka-kanyaró tüneteit, hanem bölcsen belátja: elvégzem a rám bízott feladatot, és a feleségem boldog lesz. Márpedig ha ő boldog, akkor én is az vagyok.

A társas kapcsolat egyik nagy előnye a munkamegosztás. Nem csak azért jó ketten lenni, mert van társaságunk, van kivel beszélgetni, szeretkezni, szórakozni. A feladatokat is meg lehet osztani, és meg is kell. Az igazi férfi attól lesz férfi, hogy segít ott, ahol tud, és nem nézi ölbe tett kézzel, hogy helyette is dolgozik a kedvese.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.