Néha azt érzem, hogy a megfelelési kényszerem miatt elmegy mellettem az élet

határ kibeszélő megfelelési kényszer elfogadás önazonosság nemet mondani elvárások
Annyira szeretném, ha olyannak szeretnének mások, amilyen valójában vagyok. Néha nyűgösnek, hisztisnek, máskor dühösnek, szomorúnak, vagy éppen rosszkedvűnek. De a tapasztalat azt mutatja, hogy az emberek azt várják, hogy legyek mindig kedves, megértő és leginkább pozitív, hisz a negatív hozzáállás manapság egyáltalán nem divat. Úgyhogy ehhez próbálok alkalmazkodni, de néha azt érzem, hogy a nagy megfelelési kényszer következtében elmegy mellettem az élet.

Én tipikusan úgy lettem nevelve, hogy nem igazán tudtam megélni az érzelmeimet. Nem nagyon lehettem dühös, próbáltam minél kevesebb gondot okozni, elfoglalni magamat, jól tanulni. Úgy gondoltam, ha jól viselkedek, akkor majd jobban fognak a szüleim szeretni, ennek köszönhetően igazi „jó kislány" lettem és ezt az attitűdöt még ma is nehezen vetkőzöm le.

Nem is lenne ezzel semmi gond, ha nem arról szólna az életem, hogy mindenáron meg akarok felelni másoknak és sok esetben mások érdekeit helyezem a magamé elé. Megjelenik ez barátságban, párkapcsolatban, de a munkahelyemen is. Én vagyok az a munkavállaló, akiről a tizedik bőrt is le lehet húzni, mert tudják, a maximalizmusom nem engedi meg, hogy ne végezzem el a rám bízott feladatokat. Persze időközben arra is rájöttem, ez is csak arról szól, hogy frusztrált leszek attól, ha nem tudok megfelelni, hisz ez egyet jelent nekem azzal, hogy akkor nem fognak szeretni.

Forrás: Shutterstock

Barátságban is nem egyszer előfordult, hogy lelki szemetesládának használtak. Én vagyok a tipikus jó barát, aki mindenkit meghallgat, próbál mindenben segíteni és nagyon nehezen mond nemet, ha a másik megkéri valamire. A nemet mondást és határhúzást nekem kifejezetten tanulnom kellett, lehetne ez is egy tantárgy az iskolában, nekem nehezebbnek bizonyult, mint a matematika.

A megfelelési kényszerem a legélesebben a párkapcsolataimban jött ki, ami nem is csoda, hisz a párkapcsolatainkban jelenik meg az összes gyerekkori sérülésünk. Az volt a leginkább jellemző, hogy mindig alámentem a másiknak és folyamatosan csak azt figyeltem, hogyan tehetném boldoggá. A nagy akarásban hamar elveszítettem önmagamat és nem mertem elmondani, hogy én mire vágyom, nekem mire lenne szükségem. Soha nem mertem igazán konfrontálódni, mert attól rettegtem, hogy akkor azonnal elhagynak.

Igaz, az első barátom még ki tudta belőlem hozni az állatot, utána mindig kínosan ügyeltem arra, hogy megfelelően kezeljem a konfliktusokat, olyan jókislányos, megértő módon, ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Aztán egy nap feltettem magamnak a kérdést, vajon tényleg ez vagyok én, netán ez csak egy felvett szerep, amit tökéletesen játszok? Néha azt érzem, hogy az emberek körülöttem nem ismernek igazán, de ez nem az ő hibájuk, hisz én nem mutatom meg a valódi arcomat. Játszhatom itt az áldozatot, sajnáltathatom magamat, de valójában én vagyok az, aki megengedi, hogy mások bántsák vagy kihasználják.

Talán a mai napig nem hiszem el, hogy a hibáimmal együtt is szerethető vagyok és nincs azzal az égvilágon semmi baj, ha épp dühöngök vagy hisztizek.

Mindennél jobban vágyom arra, hogy azt érezzem, az emberek elfogadnak olyannak, amilyen vagyok, nincs velem semmi baj, nem vagyok éppen sok vagy kevés, igenis elég jó vagyok.

Szeretnék örökre megszabadulni a kényszeres megfelelési kényszeremtől, mert rengeteg energiát elvesz, ugyanakkor lefojt, és néha magam sem tudom, ki vagyok én valójában.

Persze ez nem úgy működik, hogy ma eldöntöm, nem akarok másoknak megfelelni és holnaptól már leszarom mindenkinek a véleményét, nyilván ez egy hosszabb folyamat. Mindenesetre azon leszek, hogy ezen változtassak, ugyanis nem akarom úgy leélni az életemet, hogy mindig másokhoz alkalmazkodok és másoktól teszem függővé a boldogságomat.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.