magazin kibeszélő pénztáros bolt szomszéd szomszéd néni néni
Mindenkinek van legalább egy olyan szomszédja, akivel sosem találkozik. Hallja őt, ahogy közlekedik a szobák között, és a rendre kiürülő postaládából, vagy a fellibbenő függönyből sejthető, hogy él valaki a lakásban, még ha nem is tudjuk pontosan, kicsoda. A mi lépcsőházunkban ezt a szerepet egy idős nénire osztották.

Kovács nénivel még egyszer sem futottam össze, se a folyosón, se az utcán, de még a szemetesnél sem. Összesen kétszer láttam őt, mindkét alkalommal az ablakban tűnt fel az arca, ahogy pásztázta a környéket földszinti lakásának ablakából. Egyszer még össze is találkozott a tekintetünk, amikor munka előtt, korán reggel levittem megsétáltatni a kutyát. Néztük egymást és amikor megtörve a mozdulatlanságot rámosolyogtam, ő óvatosan elengedte a fehér csipkefüggönyt és eltűnt a sötétben.

Heteken át terveztem, hogy bekopogok hozzá és mint új szomszéd, bemutatkozom, de mindig lett sürgősebb, halaszthatatlannak hitt dolgom. Egy idő után pedig egyszerűen megfeledkeztem róla. A munkában nem úgy mentek a dolgok, ahogy szerettem volna, folyamatosan azon kattogtam, kitartsak-e még vagy lépjek le azonnal? A munkatársakból is elegem volt, megmérgezték a légkört és gyűlöltem bejárni miattuk. Eközben összevesztem az apámmal, a randizás is rosszul ment, röviden szólva: összegyűlt a szar a fejem felett.

Az egyik csaj, akivel épp elkezdtem volna ismerkedni, rögtön az első randin közölte, hogy habár egy hete írogatunk egymásnak, és megvan a kémia meg minden, de ő mégis visszamenne az exéhez és köszöni, hogy átsegítettem ezen a nehéz időszakon. Amennyit készültem a randira, olyan hamar szabad is lettem péntek estére. Az újabb kudarc után nem volt kedvem még a barátokkal se találkozni, fogtam magam és lerendeztem a hétvégi nagy bevásárlást pénteken este 7-kor.

Úgy terveztem, hogy ételbe és persze italba fojtom a bánatomat és egy kiadós önsajnálkozás után hétfőn újult erővel vágok bele az életbe. Felmondok, beintek a f*szfej kollégáknak és az ismerkedést is abbahagyom egy időre.

Egymás után pakoltam a kosárba a boros és cideres üvegeket, és hogy ne nézzenek annak a magányos piásnak, aki lehet, hogy vagyok, dobtam melléjük pár zacskó chipset, édes és sós nasit, mintha bulira készülnék. Teljesen elvesztem a gondolataimban és már előre elképzeltem, hogy a besötétített lakásban, valamelyik Netflixes true crime dokuba merülve szakadok ki a világból, amikor véletlenül nekitoltam a kosarat a kassza végében álló állványnak.

Levertem az iskolakezdés miatt felhalmozott tanszereket, és miközben megpróbáltam feltűnés nélkül visszarakodni, megláttam Kovács nénit a kasszánál. Beálltam mögé a sorban és már pörgettem a fejemben, hogyan fogom megszólítani, miközben a szalag megtelt az üvegeimmel és a zacskókkal. A néni következett, a kasszásnak pedig nem lehetett túl jó napja, mert szinte fel sem nézett, csak monoton módon, lassú tempóban húzta el a termékeket az érzékelő előtt.

Forrás: Shutterstock

Egy kis pohár tejföl, két darab zsemle egy nylonban, egy olyan pici konzerves májas és egy szem alma.

– Készpénz vagy kártya? – hangzott a kasszás kérdése, aki úgy szólt a nénihez, hogy továbbra sem nézett fel rá. Kovács néni a pultra tette az apróját, a pénztáros ekkor jól hallhatóan felsóhajtott, a markába kotorta a pénzt és számolgatni kezdte.

Ötszáz még hiányzik – mondta, a néni pedig elfehéredett. Láttam, hogy cikázik a tekintete, nézi, hogy miket vett, mit számolhatott el, melyik legyen az, amelyiket mégsem kéri? Egyre nagyobb lett a riadalom az arcán.

Nincs nálam ennyi.

Akkor melyiket hagyja itt? – kérdezte a kasszás. A néni megnémult és dermedten állt a szalag végén. Az én lábam ellenben önálló életre kelt, odaálltam a pénztárossal szembe, hangosan ráköszöntem és mikor rám nézett, mondtam, hogy hagyjon mindent, kifizetem. Pötyögött valamit a gépen, felvillant a terminál, érintettem a kártyámat és hamarosan a blokk nyomtatójának hangja törte meg a csendet.

Odafordultam a nénihez, hogy átadjam neki azt a pár dolgot, de csak a hűlt helyét találtam. A kasszás már az én cuccaimat húzta el az érzékelő előtt, ugyanazzal, a korábban már látott monoton és lassú mozdulattal. Gyorsan bepakoltam az üvegeket, a nasit és egy külön táskába a néni dolgait. Hazafelé azon törtem a fejem, mit mondjak, mit csináljak, de végül csak letettem az ajtaja elé a csomagot, bekopogtam és gyorsan behúzódtam a lakásomba.

Hallottam, ahogy nyílik a néni ajtaja, csendbe burkolóztak a másodpercek, végül megzörrent a zacskó és kattant a zár. Másnap reggel egy borítékot találtam a postaládában, súlyos volt, azonnal éreztem, hogy tele van apróval. Kikerestem a Kovács nevet és megpróbáltam óvatosan és csendben becsúsztatni neki a borítékot. Mozdulat közben megálltam, visszahúztam és kezemben az apróval teli borítékkal odaálltam az ajtaja elé és bekopogtam. Ezúttal nem szaladtam be a lakásomba.

Szoktál segíteni a szomszédodban élő idős embereknek?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.