Menstruációs cikluszavar: amikor a lelki trauma testi tüneteket ölt

Épp a nőgyógyászati rendelő ajtajában ülök, és próbálom magamnak megmagyarázni, hogy nem feltétlenül igaz, amit a Google-on olvastam az indokolatlan vérzésről. Eleve egy hülye vagyok, hogy rákerestem a neten, hiszen az olvasgatás felesleges stresszfaktor, ha már úgyis van időpontom az orvoshoz. De már mindegy, megtörtént, szóval már csak egy dolgot tehetek: nem esek pánikba.

A rendelőbe belépve a doktor úr évtizedes rutinnal, gépiesen teszi fel a legfontosabb kérdéseket, amelyekre válaszul elmondom, hogy nem szedek gyógyszert, nincs semmilyen betegségem, nincs tudomásom várandósságról, és kizárólag annyi a tünetem, hogy a menstruációm után 2 héttel újból megjött, de nem kicsit, hanem nagyon.

A doki alaposan megvizsgált, csinált ultrahangvizsgálatot, mintát is vett, és kértem rákszűrést is. Némiképp megnyugtatott, hogy semmi komoly problémának nem látja jelét, de azért teljesen még nem tudtam hátradőlni.

Forrás: Shutterstock

Pár héttel később megkaptam a leletem, ami negatív lett. Juhú! – gondoltam, de továbbra sem értettem, hogy akkor mi lehet a probléma oka. Ezt a következő kontrollvizsgálaton el is mondtam a nőgyógyásznak, aki a fejét vakargatva nézegette a papírjaimat, aztán meg úgy pásztázott a tekintetével, mintha földönkívüli lennék. Arról kérdezősködött, hogy nincsenek-e komolyabb megpróbáltatások az életemben, mire elmeséltem, hogy de, akadnak.

Épp munkát váltok és költözöm is egyszerre, plusz az anyagi helyzetem sem túl rózsás, nem beszélve a magánéletemről. Ezek után megkérdezte, hogy eszem-e rendesen, és milyen módszerekkel tartom rendben az idegeimet – szívem szerint kimentem volna az ajtó elé, hogy megnézzem, biztosan nem egy pszichológusnál vagyok-e, de persze ezt csak fejben tettem meg.

Ehelyett inkább elmeséltem, milyen vitaminokat szedek a csökkenő étvágyam ellensúlyozása miatt, illetve, hogy próbálkozom meditációval és mostanában rengeteget sportolok. Heti 2-3 alkalommal járok edzőterembe, plusz emellé heti 20-30 kilométert futok. Ahogy haladt a beszélgetés, kiderült, hogy valószínűleg nincs semmilyen betegségem, egyszerűen csak a lelki megpróbáltatások, a rendszertelen étkezés és a hirtelen jövő sportolási láz felborította a menstruációs ciklusomat.

Forrás: Shutterstock

Azzal én is tisztában voltam, hogy a mentális állapot hatással lehet a biológiai folyamatainkra, de azt nem gondoltam, hogy túlzásba vittem volna a sportot. A doki elmondta, hogy a fokozatosság nemcsak az izmaim és az ízületeim miatt fontos, hanem nőgyógyászati szempontból is, pláne, ha nem étkezem megfelelően emellett.

Említettem neki, hogy tinédzserkoromban is gyakran össze-vissza szaladgált a menstruációm időpontja, de, mint megtudtam, a pubertás- és a változókori menstruációs cikluszavarokat nem szabad összekeverni a jelenlegi helyzetemmel, mert ez a két eset normális és gyakori. Ám ami most velem történik, az semmiképpen sem az, és azt javasolta, legyek sokkal körültekintőbb, figyeljek az étkezésre és válasszak kíméletesebb sportokat, mint például a torna vagy az úszás, és ne erőltessem meg magam túlságosan.

Gyógyszert nem írt fel, mert azt mondta, hogy a javasolt életmódbeli változások segíthetnek helyrebillenteni a cikluszavart okozó hormonális egyensúlyt anélkül, hogy mindenféle kemikáliával tömném magam. A doki szavaival élve: a minket érő stressz mennyiségére nincs ráhatásunk, arra viszont igen, hogyan kezeljük azt. Mértékkel kell bánni a sporttal és minden mással is, mert a túlzásba vitt, megerőltető tevékenységek nagyobb bajt szülnek, mint az alapprobléma, hiszen a testnek az is egyfajta stresszhelyzet, hogy a szokásosnál nagyobb teljesítményt várunk el tőle.

Én azért utána is olvastam, és találtam egy gyógynövényt, a barátcserjét, amelynek hatóanyagai pozitívan hatnak a cikluszavarral járó tünetekre, már az ókorban is használták nőgyógyászati panaszok kezelésére. Úgy gondoltam, amellett, hogy változtatok és lassítok a sportban, és tudatosan étkezem, ezzel a hormon nélküli, szelíd módszerrel is megtámogatom a szervezetemet, ezért egy barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszert is elkezdtem szedni, ha már a többi nyűgömön ennyire egyszerűen úgysem tudok változtatni.

Hirdetés

Viszlát cikluszavar és PMS! Helló Premens!

A cikluszavar rendezésében és a menstruáció előtti kellemetlen panaszok enyhítésében is segít a hormonmentes, koncentrált barátcserje-kivonatot tartalmazó Premens tabletta, melynek gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. Hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja. Jelenleg az egyetlen recept nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer, melyet a kívánt hatás érdekében ajánlott legalább 3 hónapon át szedni folyamatosan, a menstruáció alatt is.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer
www.premens.hu

Nyitókép: Shutterstock

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.