Ha boldog akarsz lenni, mondj le a szerelemről!

"És akkor te nem is vagy szerelmes a vőlegényedbe?" - kapott el két akta között a gyakornokunk. Vettem egy nagy levegőt, és a legmeggyőzőbb "hagyjál már" mosolyommal próbáltam jelezni, hogy már a kérdést sem értem.

Pontosabban csak nem akarom. Persze tisztában voltam a megmásíthatatlan igazsággal, hogy a kérdező és közöttem 12 év korkülönbség feszül. Hiába nem olyan sok az, ha ő még - a 20 éves, angyalian kerekded arcocskájával, és az ártatlanul csillogó szemeivel - nem ért engem. Sőt, ha hinnék a tündérmesékben, akkor azt mondanám, hogy soha nem is fog, de én már tudom: nincsenek tündérmesék, és daliás hercegek sem.

Így aztán én azt vallom (nem kell mindenkinek egyetérteni), hogy a szerelem önmagában vajmi kevés a boldogsághoz. Kétség nem fér hozzá, hogy a legtöbben azt gondolják: csupán csak kiégtem. Nem, nem égtem ki. Viszont beláttam, hogy azok a férfiak, akikbe rendre belezúgok, általában nem nekem valóak - viszont a poklok poklát élem át velük. De nyilván csak azután, hogy végigjártuk a 7. mennyország különböző szintjeit: az első pár hét - olykor hónap - gyönyörű. Maga a földi Paradicsom, minden mesebeli ízével, illatával, csodájával.

Aztán, amikor kezdenéd elhinni, hogy ez tényleg a valóság, és kezded beadni a derekad, hogy egye fene, tényleg igazuk van a brazil szappanoperákon felnőtt barátnőidnek, akkor valami változik. Már éppen kezdtem volna beleringatni magam a kellemesen negédes gyönyörbe, hogy mi kivételes pár leszünk, mikor jött a pofára esés.  

Először rádöbbentem, hogy nem tudnak felelősséget vállalni, aztán felfogtam, hogy gőzük sincs az életről: nem értik, hogy miért kellene tervezni, célokat kitűzni. És azt sem, hogy a sárga csekk nem battyog el a postára, és nem adja fel magát. Szerintük bőven elég, hogy szeretik az életet, az őrültségeket, a jó borokat és a finom főztömet. És persze azt sem értik, miért csinálok ügyet abból, hogy harminc x évesen lövésük sincs az érzelmi intelligencia fogalmáról.

Forrás: Shutterstock

Ilyenkor mindegyik csak nézett rám, tágra nyílt bociszemekkel, hogy miről beszélek... Aztán rájöttem, hogy nekik nem is kell érteniük. Nekem kell belátnom, hogy az a bizsergető, fellegek közé repítős érzelemcsomag, amit én szerelemnek hívok, valójában nem élhető. Egyszerűen nem a boldogság, hanem a szenvedés záloga.

Így aztán - bár olykor baromi nehéz, mert időnként még megtalál ez a típus - beláttam, hogy ha hosszú távú boldogságot szeretnék (ami az én olvasatomban kéz a kézben jár a harmóniával), akkor le kell mondanom a szerelem mítoszáról.  

Természetesen ezt nem mondhattam a cserfes, húszéves kolleginának. Egy fiatal lánynak, akinek még az a dolga, hogy higgyen a tündérmesékben, és abban, hogy a Nagybetűs Szenvedélyes Szerelem elhozza a boldogságot. Így aztán próbáltam finoman, de azért őszintén a tudtára adni, hogy szerelmes vagyok a vőlegényembe - aki azóta már tíz éve a férjem és a lányaim apukája - de nem azzal a mindent elsöprő szenvedéllyel. Nem. Sokkal inkább egy harmincas, érett nő nyugalmával. Egy kiforrott, ha úgy tetszik, kitombolt lélekkel. És attól, hogy a legtöbben a szerelmet az áradó szenvedéllyel azonosítják, még igenis szerelem az is, ami lágy, meleget adó, kiegyensúlyozott parázzsal ég. De ezt csak később tanulja meg az ember teljes szívből megélni - nem húszévesen.

Igen, vallom, hogy a nőknek is szükségük van arra, hogy kitombolják magukat, járják a saját útjukat. Legyenek önállóak, és legyenek tisztában az értékeikkel. Ahogy azzal is, hogy mit ér meg nekik egy pasi - vagy, hogy mit nem...

A történetet Baranyai Kata jegyezte le.

Nyitókép: Shutterstock