magazin kibeszélő Szer-etet gyűl-ölet bizalom őszinteség Pilát Gábor
"Az emberek képesek megváltozni, és nem feltétlenül csak egy nagyon nagy trauma hatására, hanem akár úgy is, hogy folyamatosan és kitartóan dolgoznak azon, hogy szabadabbak, boldogabbak, igazabbak és jobbak legyenek" - Pilát Gábor gondolatait olvashatjátok a Szer-etet - Gyűl-ölet című könyvéből a SHE.HU oldalán. Szó lesz párkapcsolatokról, társkeresésről, szerelemről, és persze szexről is.

A bizalom lehetne olyan, mint a radír: minél több a hiba, annál kevesebb marad belőle. Lehetne olyan, ha lennének fokozatai. A bizalomnak azonban nincsenek fokozatai, ugyanis az vagy van, vagy nincs. A félig odaadott bizalom egyenlő a bizalmatlansággal és a gyanakvással. Kicsit nem lehet meghalni, kicsit nem lehet elengedni, kicsit nem lehet terhesnek lenni, és kicsit nem lehet bízni. Őszinteség nélkül pedig bármit lehet csinálni, csak semmit nem érdemes.

Milyen egyszerű vágyni és hirdetni az őszinteséget, eszerint élni azonban annál nehezebb. Az első nehézséget nem az jelenti, hogy másoknak ne hazudjunk, sokkal inkább, hogy magunknak nehazudjunk.

Bár gyerekként mindig azt mondták nekünk, hogy legyünk őszinték, de amikor azok voltunk, megbüntettek. Az őszinteségért? Nem, azért amit elmondtunk, így megtanultuk, hogy őszintének lenni nem túl kifizetődő.

Gyakran pont a szeretteinket védjük meg az igazságtól, mondván: az megmérgezné őket. Az orvosság ugyan sokszor keserű, de attól még nem méreg. Ellenkezőleg. Az igazság és az őszinteség a gyógyszer, a bizalom alapkövei. A múlt ugyan előrevetíti a jövőt, de nem szükségszerűen határozza meg, így bármikor jogunkban áll változtatni a szokásainkon. Akár ezen is.

Egy őszinte ember sosem fél kimondani az igazat, még akkor sem, ha azzal fájdalmat okoz magának és másoknak, vagy ha azzal a többség nemtetszését váltja ki.

Ez nem keverendő össze az udvariatlansággal és a kegyetlenséggel, mert az őszinteség nem azt jelenti, hogy megbántunk másokat, hanem azt, hogy vállaljuk a véleményünket és magunkat.

Forrás: Shutterstock

Egy őszinte ember ismérvei

- Egy őszinte ember egyenes kérdéseket tesz fel, és mindig komoly válaszokat vár.

- Egy őszinte ember képes megfogalmazni azt, mit vár el magától, egy barátságtól, egy kapcsolattól, legyen az munkával vagy magánélettel kapcsolatos.

- Egy őszinte ember sosem hazudik a szeretetről, mindig játékot játszik, és sosem játszmát, mert a szeretet elválaszthatatlan az őszinteségtől és a szabadságtól.

- Egy őszinte ember nyíltan beszél a múltjáról, vállalja a terveit a jövőre vonatkozóan, és bátran szembenéz a jelen kihívásaival.

- Egy őszinte ember nyugodtan segítséget kér, amikor tényleg szüksége van arra, és hezitálás nélkül segít, ha kell.

- Egyetlen őszinte ember sem hibátlan, azonban képes beismerni, ha hibázott. Nem akarja hibátlannak és tökéletesnek mutatni magát.

- Az igazság felszabadít, ezért csak egy őszinte ember lehet szabad ember. Ha egy ilyen emberrel találkozol, becsüld meg, mert ő teljesen levetkőzött előtted. Nem a ruháját veszi le, és nem a testét mutatja, hanem az elvárásokat és a szerepeket veti le, így mutatja meg a lelkét.

Véleményem szerint, sem a világ legjobb tematikájával megtartott előadás, sem könyv vagy bármilyen életvezetési, párkapcsolati tanácsadás sem fog átütő és stabil eredményt hozni, ha nincs meg az emberben a változtatás határozott szándéka és a megfelelő gyakorlatba történő átültetés.
Pilát Gábor, a Tabuk nélkül a párkapcsolatról Facebook-oldal megalapítója.

További cikkek Pilát Gábortól:

Egy mérgező párkapcsolatban az ember nem él, hanem vegetál

Rossz hírem van: ez történik veled, ha nem szexelsz rendszeresen

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.