magazin válás család kibeszélő veszekedés konfliktus
Tizenhárom voltam, mikor elkezdődtek köztük a veszekedések. Az elején még sosem voltam tanúja, mert mikor épp felbukkantam, vagy hazaértem a suliból, addigra már tartott a mosolyszünet és nem szóltak egymáshoz, és hozzám sem.

Hagytak főni a saját levemben, a teljes bizonytalanságban. Ez így ment egészen húszéves koromig. Hosszú hét év volt. Lassan, de biztosan elzárkóztam a szüleim elől és már csak a keresztanyámmal, illetve a többi rokonnal, osztálytársakkal, tanárokkal voltam hajlandó kommunikálni. Mindent megtettem, hogy minél kevesebbet kelljen otthon lennem.

Miután nagykorú lettem, különböző módokon próbáltam elviselni a szüleimet. Főleg, hogy egyre gyakrabban már fültanúja voltam a vitáiknak, általában mindig akkor, amikor elhangzott a nevem is: Benji így, Benji úgy. Nem hallottam elejétől a végéig, de folyvást azt az érzést keltették bennem, hogy velem van a baj és miattam megy a vita állandóan. Hiszen, gyerekként, kamaszként, tiniként, kinek nem az jutna rögtön eszébe, hogy valamit ő maga nem csinál jól?

Huszonhárom voltam, mikor az egyik tanáromnak feltűnt a viselkedésem, és az, hogy elkezdtem rosszabbul teljesíteni. Hetekig hordtam haza a figyelmeztetőket, de a szüleim azzal sem törődtek. Egyszer, teljesen véletlenül került a kezükbe - minő meglepő, épp veszekedés közben. Én a szobámban hallgattam zenét, mikor rám zúdították a dolgot.

- Ez meg mi akar lenni, Benji?! - förmedt rám anyám, miközben apám kintről továbbra is csak ordítozott vele.

Én csak meghúztam a vállam, de nem vette a lapot és rám üvöltött: Válaszolj!!! Több se kellett. Ledobtam a könyvet, meg a fejhallgatót és talpra álltam, majd kiadtam magamból mindazt, ami az évek során felhalmozódott bennem. A kiborulásom után rendszeresen járattak pszichológushoz. Láttam az arcukon a csalódottságot, egymással szemben pedig a mérhetetlen gyűlöletet. Persze továbbra is sokat vitáztak, de szerencsére ritkán kellett otthon lennem, ezért egyre többször kimaradtam a napi programból... Azt azonban továbbra sem tudtam elengedni, hogy én vagyok a viták forrása.

Forrás: Shutterstock

Fél évvel később, mikor egyik nap hazaértem, otthon hárman vártak. Apám, anyám és egy idegen férfi, akit azelőtt sohasem láttam, azt hiszem.

- Hát itt meg mi folyik? - Kérdeztem, és leraktam a táskámat. Ekkor jött a késdöfés, ami egyszerre lepett meg és vette le rólam a béklyót.

- Benji, apáddal elválunk. Elhagyom őt. Az egyetlen jó dolog, amit együtt csinálni tudtunk, te vagy, de ez kevés ahhoz, hogy összetartson minket. Soha nem a te hibád volt, bármi is volt közöttünk és sajnálom, ha ezt érezted... - szabadkozott anyám és megölelt. Férfiúi büszkeségem ide, vagy oda, könnyek szöktek a szemembe. Abban a pillanatban rádöbbentem, hogy nem én tehettem róla, hogy a szüleimnek tönkrement a házassága és ez határtalan megkönnyebbüléssel töltött el.

Benjámin történetét Pokk Brigitta jegyezte le.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.