magazin kibeszélő Szer-etet gyűl-ölet párkapcsolat áldozat elnyomás bántalmazó kapcsolat Pilát Gábor
"Az emberek képesek megváltozni, és nem feltétlenül csak egy nagyon nagy trauma hatására, hanem akár úgy is, hogy folyamatosan és kitartóan dolgoznak azon, hogy szabadabbak, boldogabbak, igazabbak és jobbak legyenek" - Pilát Gábor gondolatait olvashatjátok a Szer-etet - Gyűl-ölet című könyvéből a SHE.HU oldalán. Szó lesz párkapcsolatokról, társkeresésről, szerelemről, és persze szexről is. 

Elnyomás a kapcsolatban

Elnyomás nem csak a párkapcsolatban alakulhat ki, de felismerni és hatékonyan tenni ellene itt a legnehezebb, mégpedig az érzelmek miatt. A szerelem vakká tehet, így egy épeszű, objektíven és racionálisan gondolkodó ember is észrevétlenül csúszhat bele az áldozat szerepébe, ugyanis a pszichopata viselkedést könnyű az ismerkedés kampányidőszakában vonzónak feltüntetni.

"Én majd megoldom, te csak ne foglalkozz semmivel!" Valljuk be, ez a mondat jól esik a lelkünknek, főleg akkor, ha hosszabb ideje egyedül menedzseljük az életünket. Végre valaki őszintén nyújtja a segítő kezét.

Azonban bármennyire fényesnek és biztonságosnak tűnik az aranykalitka, ha az előírt kotta szerint kell a kijelölt időben énekelned, nyomorúságos érzéssel fogod azt megtenni.

Miért? Mert az elnyomó személy nem jó karmester, aki után szabad akaratából megy a zenekar, viszont kényszeres kontroll mániás, akit nem a segítő szándék vezérel, hanem a másikon való uralkodás.

Mi történik, ha ellenállsz?

Minden eszközzel és változatosan vesz revansot. Leginkább megvonással. Azokat fogja megvonni vagy visszavenni, amik neked a legfontosabbak, legyen az érzelmi, anyagi, vagy szexuális természetű dolog. Visszavesz az érdeklődésből, a dicséretből és a visszaigazolásokból, a kommunikációból, hogy kellemetlenül érezd magad, és éreztesse a hatalmát.

Nem csak a nők lehetnek áldozatok. A férfiakat is sakkban lehet tartani, és meg lehet törni érzelmi zsarolással. Erre a könnyek, a szexuális érdektelenség, vagy elfordulás a leghatékonyabb eszköz. Ilyenkor az erősebb nem is behódol az elnyomásnak.

Az elnyomó minden esetben gondosan ügyel arra, hogy a szándéka rejtve maradjon. Ennek érdekében jobb trükköt alkalmaz, mint egy profi bűvész, aki hangosan kiáltja a közönségnek: "Csak a kezemet figyeljék!"

Az áldozat figyelmét le fogja foglalni a gondoskodás álcájával, másod- és harmadrangú problémák generálásával, amiket aztán természetesen és látványosan megold. Így két legyet üt egy csapása, hiszen kitűnően tetszeleghet a megmentő szerepében, és az elnyomás szándéka is rejtve marad. Amennyiben nem "tolja túl" a gerjesztett problémák és a szorongás megteremtését, könnyen kialakíthatja az áldozat elméjében a megoldó ember nélkülözhetetlenségét.

Forrás: Shutterstock

Hogyan ismerd fel az elnyomó személyt a kapcsolatodban?

1. Érzelmi hullámvasúttá vált az életed, ami nem csoda, mert az elnyomó személy minden alkalmat megragad arra, hogy az érzelmeidre hasson, és soha ne a racionális gondolkozásodra. Így szoktat hozzá az érzelmi függőséghez, és szoktat le a gondolkodásról.

2. A rossz híreket azonnal és változtatás nélkül, a jó híreket időnként és torzított formában kommunikálja.

3. Általában rossz célpontot választ. Ha rosszul sikerült a napja, a kutyába rúg vagy beléd.

4. Általánosít. Gyakran fogod hallani tőle a "mindig" és a "soha" határozószavakat. Pl.: "Én mindig figyelek rád, de te soha nem kedveskedsz nekem."

5. Olyanért is szégyenérzeted van, amiért egyáltalán nem kéne, hogy legyen, és amiért normál körülmények között nem is lenne.

6. Rövid távon igen, de közép és hosszú távon nem tudsz megfelelni az elvárásainak.

7. Leértékelő a környezetével, de legfőképpen leértékelő a személyeddel kapcsolatban. Ritkán és kizárólag mézesmadzag effektusként dícsér, gyakrabban minősítő és lekicsinylő az elért eredményeiddel, érzéseiddel, céljaiddal kapcsolatban.

Ezek a jellemzők részlegesen és időnként szinte minden emberben megnyilvánulhatnak. Ha ez a tünetegyüttes minden pontja folyamatosan jelen van, akkor szinte biztos a diagnózis.

Túl nagy ár egy "jó" párkapcsolatért azzal fizetni, hogy nem lehetsz önmagad, mert rossz párkapcsolatban az ember nem él, hanem vegetál.

A változással járó fájdalom mindig kisebb, mint a szenvedés fenntartása, ezért addig dönts, amíg lehetőséged van dönteni. Ha te nem hozod meg a döntést, akkor is megszületik, csak nélküled, de abba már nem lesz beleszólásod.

Véleményem szerint, sem a világ legjobb tematikájával megtartott előadás, sem könyv vagy bármilyen életvezetési, párkapcsolati tanácsadás sem fog átütő és stabil eredményt hozni, ha nincs meg az emberben a változtatás határozott szándéka és a megfelelő gyakorlatba történő átültetés.

Pilát Gábor, a Tabuk nélkül a párkapcsolatról Facebook-oldal megalapítója.

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.