Bárcsak újra láthatnám a tükörben azt, akit egykor a legjobban szerettem: önmagamat

szerelem kibeszélő toxikus magazin párkapcsolat mérgező kapcsolat
Félelmetes felismerés, amikor rájössz: az a kapcsolat, ami egykor a minden volt, már  nem emel fel, így valószínűleg hosszú távon nem a te utad. Mégis görcsösen meg akarod tartani a partnered, mert tényleg úgy hiszed, hogy jobbat nem érdemelsz. Miért? Cikkemben arra szeretnék példákat mutatni, hogy milyen jelekből jöttem rá arra: mérgező párkapcsolatban élek.

Őszintén szólva a toxikus, mérgező jelzőt elég trendi lett használni az utóbbi néhány évben, mintha mindenki ezzel akarna takarózni a párkapcsolati kudarcaiért. Engem mindig érdekelt ez a témakör, és én magam döbbentem meg a legjobban, amikor rájöttem: magam is egy mérgező párkapcsolatban ragadtam.

Szeretet vagy ragaszkodás?

Komolyan elgondolkodtam azon, mit érzek és megdöbbentett, amikor a tiszta szerelem érzését elmém összemosta a totális ragaszkodással. A kezdeti forró szerelem, majd a kapcsolatunk további része is nagyon sok jót adott, és ez annyira elvette az eszem, hogy még a hűtlenséget is megbocsátottam. Mert úgy gondoltam, hogy minket egymásnak teremtettek.

Ideig-óráig úgy tűnt, meg lehet oldani, de a pasim nem érezte megcsalásnak, amit csinált. Pedig ha mással töltesz egy romantikus estét és ittasan érkezel haza éjszaka, az - úgy gondolom -, nem csak nálam veri ki a biztosítékot.

Tisztáznom kellett magammal azt, hogy igen, ez már nem igaz szerelem, de ha ragaszkodom hozzá, akkor hogyan lehet ebből kilábalni?

Elhiszed, hogy nélküle semmi vagy

Emlékszem arra a nőre, aki a kapcsolat elején voltam. Magabiztos, sugárzó, csillogó tekintetű fiatal lány, de a sugárzásból és erőből mára igen kevés maradt. Tudom, hogy bennem van még egy parányi szelet belőle, de a mindennapos, szóbeli bántások leépítették az önbecsülésemet. Nem szabadna hagyni, hogy bárki ilyen szinten hatással legyen ránk , de ha egy ilyen kapcsolatban van benne az ember, akkor az összefügéseket nem látja át tisztán.

Sokszor megkaptam, hogy nélküle semmire se vinném, és kevés vagyok a céljaim, álmaim eléréséhez. Bántott, hogy én mindenkor támogattam, ellenben ő abból nyert erőt, ha engem a földbe tiport.

Forrás: Shutterstock

Véget nem érő manipuláció

A manipulálás olyan fegyver, amivel egy toxikus ember remekül bánik. 100-ból 99 alkalommal elhittem, hogy a konfliktusok kizárólag az én hibáimból fakadtak és meghunyászkodtam minden alkalommal. Akkor is én kértem tőle bocsánatot, amikor ő bántott meg engem. Elhittem, hogy én vagyok a rosszul gondolkodó, a túlérzékeny, az őrült, aki kitalál dolgokat. Túl sok békát nyeltem, pedig megfogadtam, hogy vele más lesz.

Tanulságos volt ez a kapcsolat. Egy életre megtanultam a fenti három pontból, hogy ki kell jelölnöm a határaimat és ezeknek hangot kell adnom ahhoz, hogy megőrizzem a mentális jólétemet. A megbocsátás és a feldolgozás útján el kell engednem a sérelmeket és meg kell tanulnom függetlenné tenni másoktól a saját jóllétemet.

Nem vágyok új kapcsolatra vagy szerelemre, csak arra, hogy újra azt lássam viszont a tükörben, akit egykor szerettem: önmagam.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.