társkeresés kibeszélő félelem sors szülői minta igazi párkapcsolat kapcsolat boldogtalanság elköteleződés boldogság tudatalatti leválás hiedelem veszteség
Nagyon sok ember küzd azzal, hogy évek óta egyedül él, és bár jár ismerkedős rendezvényekre, már fenn volt az összes társkereső oldalon, mégsem talált rá a szerelem. Ilyenkor jön az elkeseredés és a tanácstalanság, hogy „mégis mi a baj velem?"

Persze jönnek a jótanácsok barátoktól és ismerősöktől, na meg a kedves megjegyzések, miszerint tuti azért nem találsz párt, mert túl magasak az elvárásaid és neked senki sem elég jó. Szerintem azonban ennél sokkal bonyolultabb a helyzet, ugyanis legtöbb esetben a tudatalattink irányítja a párkeresésünket is.

Pár éve, amikor egy önismereti tanfolyamra jártam, azt mondta az oktató, hogy ha valamit nagyon akarok, de nem jön össze, akkor tudat alatt én akadályozom a vágyam megvalósulását. Akkoriban sokat gondolkoztam ezen és a barátaimon is sokszor azt láttam, hogy sokszor ők a legnagyobb akadályai annak, hogy boldogok legyenek.

Ezért most összegyűjtöttem 5 indokot, ami tudat alatt téged is hátráltathat abban, hogy megtaláld az igazit:

1. Még nem szakadtál le teljesen a szüleidtől

Itt most nem arra gondolok, hogy még otthon élsz a szüleiddel, hanem arra, hogy érzelmileg nem váltál még le róluk. Ha bármi jó vagy rossz történik, őket hívod először, folyamatosan meg akarsz nekik felelni, vagy épp meg akarod őket menteni. De gyakran előfordul, hogy épp a szülő az, aki képtelen téged elengedni és igyekszik minden módon magához kötni, akár érzelmi zsarolás árán is. Viszont, ha túlságosan össze vagy fonódva az édesanyáddal vagy az édesapáddal, könnyen előfordulhat, hogy egy párkapcsolatnak már nem lesz hely.

2. Valójában te sem akarsz elköteleződni

Érdekes dolog az, amikor látsz egy embert, aki görcsösen keresi a szerelmet, de valahogy mindig olyan emberekbe habarodik bele, akik valamilyen formában elérhetetlenek. Erre jó példa az egyik barátnőm, aki állandóan külföldi pasikkal szűri össze a levet, aztán megy a szenvedős távkapcsolat és a felkiáltás, hogy „legközelebb már tényleg magyar pasival kezdek". Vagy ide sorolhatnám egy másik barátnőmet is, aki mindig olyan pasikba botlott bele, akik nem akartak elköteleződni, majd amikor összejött egy komoly párkapcsolat, kiderült, hogy épp ő az, akinek gondjai vannak az elköteleződéssel.

Forrás: Shutterstock

3. Rettegsz attól, hogy elveszíted azt, akit szeretsz

A veszteségtől való félelem is állhat amögött, hogy valamiért nem jönnek össze a párkapcsolataid. Előfordulhat, hogy már rengeteget csalódtál és úgy érzed, nem bírnál már több fájdalmat elviselni, így tudat alatt inkább hárítod a szerelmet, nehogy újra elveszítsd azt, akit szeretsz. De az is lehet, hogy gyermekkorodban ért olyan veszteség, ami a mai napig rányomja bélyegét a magánéletedre.

4. Az az önsorsrontó hiedelem működik benned, hogy te nem lehetsz boldog

A legtöbb esetben a gyerekkorunk, illetve a gyerekkorunkban megélt hiányok határozzák meg a párkapcsolatainkat is. Ha pl. az édesanyádat mindig boldogtalannak láttad és tudat alatt szeretnél lojális maradni hozzá, akkor te sem leszel boldog, mert egyszerűen nem engeded meg magadnak. Vagy az is lehet, hogy sok olyan szülői hiedelmet hallottál otthon, ami megakadályozza, hogy belevesd magad a szerelembe. Mint pl. „A szerelem úgyis elmúlik", „Ugyan már, ne légy naiv, minden férfi megcsalja a feleségét", „Minden férfi disznó, minden nő kurva" stb.

5. Nem hiszed el magadról, hogy lehet téged szeretni

A legnagyobb baj azonban az, hogy a legtöbb esetben még te sem hiszed el magadról, hogy lehet téged szeretni. Persze a csapból is az önszeretet folyik, de nehéz magadat elfogadni és szívből szeretni, amikor a külvilág nem ezt tükrözi vissza. Ami bent, az kint, szokták mondani, ezért is fontos, hogy legalább te saját magad mellett legyél, amikor rossz passzban vagy és ne bántsd még te is magadat. A boldogság és a szeretet mindenkinek jár, egyiket sem kell kiérdemelni. Ezt soha ne felejtsd el!

Nyitókép: Shutterstock

Lehet sikeres az életben az olyan ember, aki magára nem pozitívan gondol?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.