Ne félj nemet mondani másoknak, hiszen önmagad számára te vagy az első

magazin kibeszélő élet nemet mondani önzés
Igent mondtál már magadra és az Életre? S ha nem, vajon miért nem?

Milyen sokszor hallom, csak másokért imádkozom, önmagamat háttérbe helyezem, mert azoknak szeretnék segíteni, jót tenni, akiket szeretek. A szeretet nem ez. A szeretet önmagam szeretetével és az egészséges „önzéssel" kezdődik. Ön-zés, Ön-nemzés: azt jelenti, nekem magamnak kell először rendben és harmóniában lennem, hogy aztán legyen miből adni másoknak.

Ahhoz, hogy jól legyek, határokat kell húznom, időnként nemet kell mondanom: emberekre, helyzetekre, időre. Ismernem kell magamat, tiszteletben kell tartanom a saját szükségleteimet és aszerint élnem, mert akkor van miből adni, két marokkal is. Aki csak ad és ad, viszonzás és önszeretet nélkül, az elfogy, mártírrá és sebzetté válik. Az élet körforgása is a belégzés-kilégzés, az energia egyensúly, az adás-kapás harmóniáján alapszik. Hogyan is hihetnénk, hogy ez az emberi létünkben máshogyan van? Hiszen amint fent, úgy fent: ez azt jelenti, a természet ritmusa, egész felépítése a nagy makrokozmosz, s benne minden, ami létezik anyagi formában, mikrokozmoszként ugyanazt leképezi. Akkor vagyok egészséges, testben, lélekben, ha igazodom a Természet, az Univerzum ritmusához, működéséhez.

Hogyan lehet ezt megvalósítani a gyakorlatban? Hogyan lehet egészségesen működni és kapcsolódni másokhoz? Hogyan tudod önmagad tiszteletben tartani?

A módszer nagyon egyszerű. Nehéznek csak addig érzed, amíg a régi sémát működteted és nem tanulod meg, nem sajátítod el a másik fajta mintát.
Sokan azért félnek nemet mondani másoknak, mert attól tartanak, elveszítik a szeretetet, elveszítik a másik embert. De ez kétélű fegyver. Egyrészt, ha félelemből nem mondok nemet, akkor nem vagyok önmagam, úgy teszek, mintha minden rendben lenne, vagyis álarcot hordok és nem fejezem ki a valós igényeimet. Ez megtéveszti a másikat, hiszen így joggal hiheti azt, minden oké, hiszen igent mondtam, minden rendben van. A másik probléma, hogy ebből eredendően mindenki megszokja majd, engem bármikor elő lehet rángatni, engem bármikor lehet ugráltatni, belőlem az utolsó cseppet is ki lehet sajtolni, lehet lábtörlőnek használni, mert hagyom, mert ezt kommunikálom. Még akkor is, ha időnként panaszkodom, elég volt, fáradt vagyok, egyoldalúnak érzem. Ha ennek ellenére ugyanúgy viselkedem és cselekszem, az eredmény is ugyanaz lesz. Változást csak másfajta hozzáállással, viselkedéssel tudok elérni.

Forrás: Shutterstock

S van itt még egy fontos dolog: ha valakinek nemet mondok, mert éppen tényleg nagyon fáradt vagyok és nincs vészhelyzet, ahol tényleg nem hagyhatom magára a másikat, vagy más dolgom van és később érek rá – s még sorolhatnám -, s azért az az illető megharagszik, megsértődik rám, akkor az bizony nem szeretet és nem harmonikus kapcsolat, csak kihasználás és az én érzéseim, igényeim teljes figyelmen kívül hagyása. Ez a megsértődés nem rólam szól. Amit én teszek, mondok, cselekszem, az rólam szól. A másik tettei, szavai, cselekedetei pedig róla. Ez mindig nagyon sokat elárul egy emberről. Én már rég nem azt nézem, mint mond valaki, mindig csak a tetteire figyelek. Mert szépeket mondani és ígérni bárki tud, de valóban cselekedni, pláne úgy, hogy a szavai és a tettei egymással összhangban vannak, már kevesen.

Fájdalmas felismerések ezek, s először ez teszi nehézzé a változás folyamatát. Lesznek emberek, akik már annyira hozzászoktak ahhoz, hogy veled bármit megtehetnek, hogy téged bármikor kedvük szerint rángathatnak viszonzás nélkül, hogy ebből nem akarnak engedni. Nem, mert energiát nyernek így, megkapják, amit akarnak és azt akarják, minden maradjon így. Az már nem érdekli őket, Te hogy érzed magad közben. Ezek nem valódi kapcsolatok, de ettől függetlenül fáj, ha végük szakad. Fáj, mert ezek az emberek le fognak morzsolódni, eltűnnek, s Te ott maradsz az elvesztésük iránt érzett fájdalommal és a csalódással, mert ráébredsz, valójában miről is szólt az egész. De lesznek, akik maradnak és hidd el, jönnek majd olyan emberek, akik a kölcsönösségben hisznek és segítenek majd abban, hogy önmagad légy, és arra biztatnak majd, fogalmazd meg az érzéseidet, a szükségleteidet és veled együtt azon lesznek, hogy mindketten jól járjatok.

Ha megtanulsz máshogyan kommunikálni, ha megtanulsz máshogyan tekinteni magadra, ha értékesnek látod majd magad és tiszteletben tartod a saját határaidat, olyan emberek fognak körül venni, akik ugyenezen értékek mentén élik az életüket.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.