magazin kibeszélő nők és férfiak kezdeményezés társadalmi elvárások ismerkedés
Én sosem voltam az a kezdeményezős típus. Mindig is azt gondoltam, hogy a klasszikus szerepek szerint ez a férfi dolga. Ám, mivel manapság kezdenek felborulni a szerepek, így felmerült bennem, talán én csinálom rosszul és ezzel a hozzáállással komoly hátrányba kerülök a bevállalósabb csajokkal szemben.

Nemrég voltam egy rendezvényen, ahol szóba került a klasszikus kérdés, hogy ki kezdeményezzen a mai világban? A srácok rögtön rávágták, hogy ők bizony nem bánják, ha a nő teszi meg az első lépést, mert az nekik kényelmesebb. Persze az se jó, ha egy nő nagyon nyomul, de az fontos, hogy egyértelmű jeleket adjon. Amikor rákérdeztem, hogy csináltak-e olyat valaha, hogy leszólítottak egy lányt az utcán vagy a villamoson, akkor vadul rázták a fejüket. Az már túl rizikós, nagy a visszautasítás esélye, így inkább meg se próbálják.

Kapcsolódó cikk: Mitől múlt el a kezdeményezési szándék a férfiakból?

Én mindig azt a hagyományos értékrendet képviseltem, hogy a kezdeményezés a férfi dolga. Persze adok én jeleket, azzal nincs semmi gond, de mindig is távol állt tőlem, hogy én írjak rá először egy férfira vagy én lépjek oda hozzá a buszmegállóban. Ennek két oka is van: egyrészt beismerem, én is félek a visszautasítástól, másrészt, nőként arra vágyom, hogy egy férfi meghódítson, ne pedig nekem kelljen odavetni magamat a lábai elé. Eddigi életem során talán egyszer-kétszer tettem kivételt, ami azt jelenti, hogy egy társkeresőn én kezdeményeztem egy beszélgetést. Én is megéltem, milyen, amikor nem kapsz választ, viszont az egyik próbálkozásomból komoly kapcsolat lett.

Belátom, a mai férfiaknak nincs könnyű dolguk. Egyrészt a nagy feminista világban már nehéz egy nő segítségére sietni, másrészt leszólítani is nehéz, amikor egyre bizalmatlanabbak lettünk, mindenki csak rohan vagy épp a telefonját nyomogatja. A társkeresőkön is nagy a verseny, ráadásul a nők nagy része nem is reagál a közeledésre, még csak válaszra sem méltatja a másikat. Összeszedtünk már 1-2 csalódást a múltban. Kinek van kedve még egy visszautasításhoz? Ezt teljesen megértem. Ugyanakkor a nők vágynak a klasszikus udvarlásra, s mivel ez egyre ritkábban fordul elő, így felértékelődik az a férfi, aki megpróbálja.

Forrás: Shutterstock

Ugyanakkor az a véleményem és nem csak az enyém, hogy a mai nők elkényeztették a férfiakat. Mivel egyre több nőnek nem derogál kezdeményezni, sőt, néha még akkor is nyomulnak a nekik tetsző pasikra, ha azok foglaltak, így a férfiak egy része kissé ellustult. Hol vannak már a régi mesehősök, akik a világ végére is elmentek és megküzdöttek a sárkánnyal a kiszemelt hölgyért? Ma már inkább proaktív és kontrollmániás királylányok vannak, akik megunták a várakozást és megcsókolnak jó pár békát, hátha az egyik végre királyfivá válik.

Ettől függetlenül nem azt mondom, hogy egy nő nem kezdeményezhet. Viszont szerintem jobb meghagyni a férfinak, hogy kiélhesse a vadászösztönét és legalább meglegyen az az érzete, hogy ő cserkészett be minket. A nő pedig adja csak lelkesen a jeleket a kiszemelt pasinak, abból baj nem lehet. A lényeg, hogy bármit is teszünk: legyünk önazonosak. Ha valakinek kedve tartja, kezdeményezzen, de ne azért, mert retteg, hogy a pasi nem teszi meg. Ha viszont valaki mereven elutasítja a kezdeményezést, érdemes átgondolni, miért van ez? Netán szeretne megfelelni a társadalmi elvárásoknak?

Én sokszor elgondolkoztam azon, mi lenne, ha én is többet kezdeményeznék. Végülis nem esne le a gyűrű a kisujjamról és még 1-2 nemet is biztos képes lennék elviselni. Viszont én még szeretném megélni azt, amikor egy férfi valóban férfiként tud kezdeményezni és udvarolni, én pedig igazi nő lehetek mellette.

Nyitókép: Shutterstock

Szerinted kezdeményezzenek a nők?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.