PR cikk
Egzotikusan csengő neve utal különleges jótékony tulajdonságaira: az Ázsiából származó sárga színű, bogyós gyümölcs értékes hatóanyagai révén számos jótékony egészségvédő tulajdonsággal rendelkezik. Lássuk, miért is olyan különleges gyümölcs a homoktövis!
Forrás:Unplash

1. Immunerősítő vitaminbomba

A narancsos-sárgás bogyókkal rendelkező gyümölcs növénytani besorolását tekintve a rózsavirágúak rendjébe, azon belül az ezüstfafélék családjába tartozik. Hasonlóan a további rózsavirágúak közé tartozó növényekhez - málna, szamóca, vadszeder, galagonya, szeder -, a homoktövis jelentős vitaminforrás: B-vitaminokban és E-vitaminban gazdag, C-vitamintartalma pedig tízszerese a citroménak (100 g homoktövis megközelítőleg 400 mg C-vitamint tartalmaz). Kiváló forrása az értékes omega-zsírsavaknak, flavonoidantioxidánsoknak, a luteinnek és az A-vitamin provitaminjainak.

Magas C-vitamintartalmának köszönhetően kiválóimmunerősítő – alkalmazhatjuk vírus-szezon idején a szervezet állóképességének fokozására, a hidegebb hónapokra való felkészülésre, vagy lábadozás idején roborálásra.

2. Májregeneráló hatás

Értékes hatóanyagai jóvoltából a homoktövis hepatoprotektív, azaz májvédőhatással rendelkezik. A májproblémákkal, illetve az alkoholfogyasztással küzdőknek plusz segítséget jelenthet a természetes májtisztító és gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bíró gyümölcs, vagy a kivonatából készült termékek fogyasztása.

Forrás:pixabay

3. Bőrvédelem

Az antioxidáns hatású E-vitamin és az esszenciális zsírsavak továbbá elősegítik a száraz, repedezett bőr védelmét, hidratáltságának megőrzését, a kötőszövetek erősítésével pedig a narancsbőr megelőzését.

A homoktövis olajat közvetlenül is alkalmazhatjuk a bőr ápolására, hidratálására: az arc megtisztítása után vigyünk fel belőle egy vékony réteget a nedves arcbőrre, és jól masszírozzuk be, hogy az értékes hatóanyagok a bőr mélyebb rétegeit is elérhessék. Alkalmazhatjuk továbbá a sebes, vagy napégettebőrfelületkezelésére is.

Szeretné tudni, hogyan segíti a haj ápolását a homoktövis? Kattintson ide!

+1. Hogyan fogyasszam a homoktövist?

  • A homoktövist fogyaszthatjuk nyersen, magában, s készíthetünk belőle otthon gyümölcslevet, smoothie-t, gyümölcsszószt.
  • A bioboltok kínálatában a homoktövisitalok széles választéka áll rendelkezésünkre – a gyümölcsital kiváló kiegészítése lehet egy tápláló reggelinek, fogyaszthatjuk energizálóhatású tízóraiként, uzsonnaként.

Kipróbálnám a homoktövis italt!

  • A homoktövis jótékony tulajdonságait foglalja magába a homoktövis magolaj, melyet étrend-kiegészítőként is alkalmazhatunk, belső fogyasztásra. Könnyedén beépíthetük étrendünkbe, fogyaszthatjuk saláta, joghurt, házi készítésű müzli összetevőjeként is.

Szeretnék utánanézni a homoktövis magolaj termékeknek!

  • Étrend-kiegészítőként tabletta, kapszula formájában is fogyaszthatjuk.
  • A homoktövisből készíthetünk lekvárt és dzsemet, fontos azonban tudni, hogy az ízletes gyümölcs hőkezelése során vitamintartalmának nagyrésze elvész. Ha fagyasztjuk, a homoktövis megőrzi értékes hatóanyagainak nagy részét.

Immunerősítő energiabombára van szüksége?

Homoktövis termékekért kattintson a Multi-vitamin weboldalára!

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.