magazin nők kibeszélő eszmefuttatás gondolatok Mennyit ér egy nő?
Sok évvel ezelőtt Tunéziában nyaraltam, ahol előszeretettel viccelődtek az idegenvezetők azzal, hogy itt tevében mérik a nők értékét. Nos, a „Te hány tevét érsz?" kérdésnek bizony több aspektusa is létezik.

Nem is tudom, mivel kezdjem. A vicces oldalával vagy a komollyal? Kezdem inkább az előbbivel.

Néhány hete valamit kerestem a neten, amikor felugrott egy kvíz, amely ezen a címen futott: Te hány tevét érsz?

Isten látja lelkem, jót nevettem rajta, majd gyorsan ki is töltöttem a tesztet, ami után megtudtam, mennyit is érek tevékbe átszámolva.

A kvíz kérdései között olyanokkal találkoztam, mint hogy:

  • hány éves vagyok,
  • milyen magas,
  • milyen a testalkatom,
  • milyen hosszú és színű a hajam,
  • milyen színű a szemem és
  • mekkora a kebelméretem.

Nos, én 59 tevét értem, amit bevallom kevésnek tartottam, de hát, mit tegyek, lassan ballagok a 40 felé.

Kíváncsi voltam, ha minden más marad, csak a koromon változtatok, akkor mennyit érek... mondjuk 22 évesen. Ekkor 68 tevére taksált a program. Sejtésem szerint azonban az arab országokban a szőke haj is értéknövelő tényező lehet, így azt is átpöccintettem, de igazából ez csak két tevével növelte az értékemet, tehát 22 évesen és szőkén 70 kérődzőt adnának értem. És mi a helyzet a kék szemmel? Hohó, na az már igazán fontos lehet az arab férfiak számára, mert 22 évesen, szőke hajjal és kék szemmel már 86 tevét fizetnének értem, zölddel viszont csak 74-et.

Forrás: Shutterstock

Mondhatnám, hogy ez egy szexista teszt, de nem egészen, ugyanis a férfiak értékét is ki lehetett számolni - tevében mérve.


Nekem sem kellett több, gyorsan megnéztem mennyit ér a férjem, akiért a program szerint 56 jószágot kéne adnom, így azt mondhatom, mi egy súlycsoportba tartozunk. Ezt mondjuk eddig is sejtettük, de most már „papírunk" is van róla. Aki csak a vicces részre volt kíváncsi, az egyébként itt inkább fejezze be az olvasást, mert ezután jön a komoly szekció.

Mennyit ér a nő?

Tehát, ahogy fentebb írtam is, okozott néhány vidám pillanatot a kvíz, egészen addig, amíg nem kezdtem el írni az egyik cikkemet, ami arról szól, hogy egy szexuális fétis kedvéért miképp csonkították meg a kínai nőket évszázadokon át.
Elég sok hasonló témát boncolgatok mostanság és ezek fényében már cseppet sem vicces a „Hány tevét érsz?" kérdés...

Mert bár a fiúk értékét is megnézhettük ezzel a mókás teszttel, a valóságban a nőket szokták megvásárolni. Egyes kultúrákban még ma is kecskét, tevét adnak értük,

de az sem volt jobb világ, amikor a lányokat a hozományuk alapján osztályozták. Akár fizettek (fizetnek) a nőkért, akár a nő családjának kellett fizetnie azért, hogy valaki elvegye a lányt, mindenképpen megalázó és tárgyiasító hozzáállásról beszélünk.

Lehet feminácizni, de nem hinném, hogy bármelyik férfi örült volna annak, ha a történelem során bármikor azért választották volna férjnek, mert sok a pénze, azaz a hozománya. Majd miután megházasodott a hozott pénzt elverte volna a felesége – mert a hozománnyal természetesen nem a nő rendelkezett. És annak sem örült volna egyetlen férfi sem, ha valaki kecskéért, tevéért vagy bármi másért vásárolta volna meg, s annak az ágyába kellett volna bebújnia, aki a legtöbbet fizetett érte.

Egy szó, mint száz. A kvíz valóban vicces volt – bár a mekkora a melled kérdésnél kissé fennakadt a szemem -, ám ne feledjük, a mögöttes tartalom ennél sokkal mélyebb.

Te kitöltenéd a tesztet, amely megmutatja, hány tevét érsz?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.