Sírjak vagy nevessek ezen a teszten: Te hány tevét érsz?

Sok évvel ezelőtt Tunéziában nyaraltam, ahol előszeretettel viccelődtek az idegenvezetők azzal, hogy itt tevében mérik a nők értékét. Nos, a „Te hány tevét érsz?" kérdésnek bizony több aspektusa is létezik.

Nem is tudom, mivel kezdjem. A vicces oldalával vagy a komollyal? Kezdem inkább az előbbivel.

Néhány hete valamit kerestem a neten, amikor felugrott egy kvíz, amely ezen a címen futott: Te hány tevét érsz?Isten látja lelkem, jót nevettem rajta, majd gyorsan ki is töltöttem a tesztet, ami után megtudtam, mennyit is érek tevékbe átszámolva. A kvíz kérdései között olyanokkal találkoztam, mint hogy:

  • hány éves vagyok,
  • milyen magas,
  • milyen a testalkatom, 
  • milyen hosszú és színű a hajam,
  • milyen színű a szemem és
  • mekkora a kebelméretem.

Nos, én 59 tevét értem, amit bevallom kevésnek tartottam, de hát, mit tegyek, lassan ballagok a 40 felé.

Kíváncsi voltam, ha minden más marad, csak a koromon változtatok, akkor mennyit érek... mondjuk 22 évesen. Ekkor 68 tevére taksált a program. Sejtésem szerint azonban az arab országokban a szőke haj is értéknövelő tényező lehet, így azt is átpöccintettem, de igazából ez csak két tevével növelte az értékemet, tehát 22 évesen és szőkén 70 kérődzőt adnának értem. És mi a helyzet a kék szemmel? Hohó, na az már igazán fontos lehet az arab férfiak számára, mert 22 évesen, szőke hajjal és kék szemmel már 86 tevét fizetnének értem, zölddel viszont csak 74-et.

Forrás: Shutterstock

Mondhatnám, hogy ez egy szexista teszt, de nem egészen, ugyanis a férfiak értékét is ki lehetett számolni - tevében mérve.
Nekem sem kellett több, gyorsan megnéztem mennyit ér a férjem, akiért a program szerint 56 jószágot kéne adnom, így azt mondhatom, mi egy súlycsoportba tartozunk. Ezt mondjuk eddig is sejtettük, de most már „papírunk" is van róla. Aki csak a vicces részre volt kíváncsi, az egyébként itt inkább fejezze be az olvasást, mert ezután jön a komoly szekció.

Mennyit ér a nő?

Tehát, ahogy fentebb írtam is, okozott néhány vidám pillanatot a kvíz, egészen addig, amíg nem kezdtem el írni az egyik cikkemet, ami arról szól, hogy egy szexuális fétis kedvéért miképp csonkították meg a kínai nőket évszázadokon át.
Elég sok hasonló témát boncolgatok mostanság és ezek fényében már cseppet sem vicces a „Hány tevét érsz?" kérdés...Mert bár a fiúk értékét is megnézhettük ezzel a mókás teszttel, a valóságban a nőket szokták megvásárolni. Egyes kultúrákban még ma is kecskét, tevét adnak értük, de az sem volt jobb világ, amikor a lányokat a hozományuk alapján osztályozták. Akár fizettek (fizetnek) a nőkért, akár a nő családjának kellett fizetnie azért, hogy valaki elvegye a lányt, mindenképpen megalázó és tárgyiasító hozzáállásról beszélünk.

Lehet feminácizni, de nem hinném, hogy bármelyik férfi örült volna annak, ha a történelem során bármikor azért választották volna férjnek, mert sok a pénze, azaz a hozománya. Majd miután megházasodott a hozott pénzt elverte volna a felesége – mert a hozománnyal természetesen nem a nő rendelkezett. És annak sem örült volna egyetlen férfi sem, ha valaki kecskéért, tevéért vagy bármi másért vásárolta volna meg, s annak az ágyába kellett volna bebújnia, aki a legtöbbet fizetett érte.

Egy szó, mint száz. A kvíz valóban vicces volt – bár a mekkora a melled kérdésnél kissé fennakadt a szemem -, ám ne feledjük, a mögöttes tartalom ennél sokkal mélyebb.

 

Nyitókép: Shutterstock