"Az idők végezetéig társra van szükség" - a Szerelem egy életen át rávilágít a létezés értelmére

Netflix szerelem magazin örökké szerencse munka
A múlt héten volt egy szabad délutánom, és ahogy a pandémia kezdete óta mindig, ezúttal is a Netflixen böngésztem. Így találtam rá a „Szerelem egy életen át" című dokumentumsorozatra, ami hat pár több évtizedes szerelméről mesél.

Mindig is imádtam a cuki kisöregeket, akik kézen fogva járnak-kelnek az utcán, vagy a piacon, de manapság egyre kevesebb ilyet látni. A fiatalok inkább eldobják maguktól azt, akivel nem működik, és elválnak, de régen ez nem volt módi. A nagyanyám sem tagadta sosem, hogy a papával nem volt felhőtlen a viszonya, és sok nézeteltérés volt közöttük, mégis kitartottak egymás mellett, és bár ő sem tudja az örökké tartó szerelem, vagy inkább szeretet titkát, mindig azt mondja, hogy ha fiatal lenne, akkor is a papát választaná.

Nos, a Szerelmünk története hat olyan házaspárt mutat be, akik az egész életüket együtt élték le. A minisorozat részeit egy éven át forgatták a világ különböző pontjain, és bár mindegyiket végignéztem, két házaspár története ragadt meg bennem igazán. Mindenkinek melegen ajánlom, aki hisz még a rózsaszín ködben, vagy abban, hogy létezik A Tökéletes Nagy Ő, ugyanis bár gyönyörű történetek ezek, arra világosan rámutatnak, hogy a Disney mesékben látott herceg és hercegnő tényleg csak a mesében létezik. Ettől olyan szép az élet, és persze a szerelem, hogy

valahol a világban van valaki, aki a hibáiddal együtt is elfogad, és 50-60 együtt töltött év után is hálás azért, hogy rád talált, de ez nem csoda, vagy varázslat, hanem kemény munka gyümölcse, amiért mindkét félnek folyamatosan dolgoznia kell.

Ginger&David

Ginger&David Forrás: Netflix

Ugye, milyen tipikus? Úgy tűnik, van, ami örökérvényű.

Az idilli képből egy pillanat alatt átvágnak a valóságba: temetkezési vállalkozóhoz mennek, tudatosan készülnek a halálukra, és megbeszélik a gyerekeikkel is, hogy ha eljön a pillanat, hova szórják a hamvaikat. Azt vallják, hogy ha sokat vagyunk emberek között, az segít megőrizni a fiatalságot, és többször is elhangzik a bűvös mondat: „Csak jó egyészség legyen"
Milyen igaz, hisz az az nincs, cseszhetjük az egészet. Kár, hogy erről sokszor megfeledkezünk.

A film egy bizonyos pontján természetesen felmerül a kérdés, mégis mi a hosszú házasság titka, hiszen 60 év rengeteg.

„Mindkettőnknek megvolt a saját szerepe, a nő a gyerekekkel volt, a férfi a farmon, és különleges volt, ha együtt voltunk. Kedvesek vagyunk egymáshoz, nem káromkodunk, a veszekedéseket pár nap alatt tisztázzuk. A puszi és az ölelés minden bajt megold"

-hangzik el a titok kulcsa.

Az alig több mint egyórás dokufilm végén megújítják a fogadalmukat, nagy bulit csapnak, aztán ha valaki kibírja könnyek nélkül azt, hogy minden este ölelkezve, puszilkodva fekszenek le, jön a garantált bőgés.

Nati&Augusto

Nati&Augusto Forrás: Netflix

Nati és Augusto története a másik, akiknek a love storyját könnyes szemmel csodáltam. Többször is elhangzik a spanyol párocska szájából, hogy „A legjobb társat kaptam a világon". Nati 77 éves, Augusto 83, és ők ketten annyira szeretnivalóak, hogy már az arcukat látva könnybe lábadt a szemem. Láthatjuk őket, amint életük nagy álmát együtt teljesítik, és elmennek a tengerre, ahol bottal a kezükben, kézenfogva élvezik a tenger hullámait, és először hajókáznak.

Augusto nem rest ennyi év után sem bókolni feleségének, akivel 60 éve alkotnak egy párt, és rengetegszer elmondja neki, milyen szép.

Pontosabban azt, hogy „Te napról napra szebb vagy".

A meghitt, idilli idős párocska története épp attól olyan valódi, hogy bemutatja az élet árny oldalát is: Augusto átesik egy infarktuson. Pár percig nem tudni, pontosan mi történt, de érezhető, hogy nagy a baj, és én lélegzetvételt visszafojtva vártam, mi történt a kisöreggel, hisz mégis csak az élet írja a legdurvább filmeket, de szerencsére nem történt tragédia.

Az ő történetük is azt bizonyítja, hogy az élet tele van előre nem látható, rossz eseményekkel, de amíg van melletted valaki, aki szeret, és vannak barátaid, addig nincs ok az aggodalomra.
„A barátok a legfontosabbak (...) Az idők végezetéig társra van szükség"
-vallja a spanyol házaspár, akik egy életen át egymás kezét fogva gyűrték le az akadályokat.

Az örök szerelem titkát egyik páros sem fedte fel, négy dologra viszont rávilágított. Az első, hogy egy jó kapcsolat titka az „Élni, és élni hagyni" elve. A második, hogy ha szeretsz valakit, tűrni kell. A harmadik az, hogy barátok nélkül minden nehezebb, és az idők végezetéig szükség van rájuk. A negyedik pedig az, hogy ha megtaláltad azt az embert, aki támogat, szeret, és elfogad olyannak, amilyen vagy, ne engedd el a kezét, és ne legyél rest elmondani neki, mennyire szereted őt, és milyen fontos számodra. Tűrni, elfogadni, támogatni és szeretni, míg a halál el nem választ...Talán ez a kulcs.

Nyitókép: Netflix

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.