El kell szakadnod az exfeleségedtől, ha velem akarsz lenni!

Az exfeleségek szelleme képes még sokáig ott kísérteni a férfi életében, és mételyként mérgezni az új párkapcsolatot. Noha nem lehet tőle teljesen megszabadulni, ha gyerek is van a képben, de muszáj lesz őt kiűzni a házból, ha boldogan akartok élni, míg meg nem haltok. Vagy legalábbis valameddig...

Sajnos nem könnyű „kiiktatni" a pasid exfeleségét, ha gyerek is született a kapcsolatukból. Amikor egy gyermektelen pár szakít, akkor „csupán" annyi a dolguk, hogy elgyászolják a kapcsolatot, túllépnek az exükön, és újult erővel vetik bele magukat a következő szerelembe, jobb esetben soha többet nem találkoznak a volt párjukkal, és nem is kell többé hátranézniük. Így az újdonsült társnak nincs sok dolga a párja exével, azonkívül maximum, hogy lecsekkolja őt az Instán.

Na de nem ilyen könnyű megszabadulni az exfeleségtől, akivel a párodnak közös gyereke vagy gyereki vannak, mivel így örökre össze lesznek kötve, ha tetszik ha nem. Vele neked is együtt kell élned valamilyen szinten, mert nem fog eltűnni az életéből. A gyerekek miatt ugyanis kénytelen beszélni, találkozni vele, olykor még közös döntéseket hozni, ezek miatt veszekedni, tehát ő mindig ott lesz a háttérben, ezen senki sem tud változtatni. Csak ennek a mértéke nem mindegy...

Jobb esetben már kialakult egy életritmus a válás után, mikor kinél vannak a gyerekek, ki mennyire veszi ki a részét a nevelésükből, a feladatokból, és ez a rendszer automatikusan működik, a szülők pedig csak annyira vannak kapcsolatban egymással, amennyire minimálisan szükséges.

Ám nem mindenkinél megy olyan könnyen ez az átállás, mert gyakran még dolgozik bennük a düh, és igyekeznek a másikkal minél jobban kibabrálni, minden lépését megkritizálni, belekötni mindenbe. Keresztülhúzni a programját a gyerekekre hivatkozva. Ez pedig nem fog hozzájárulni az új harmonikus párkapcsolatok kialakulásához egyik félnél sem.

Forrás: Shutterstock

Volt abban tapasztalatom, amikor az exfeleség állandóan ott volt a háttérben, és irányított, dirigált, beosztotta a párom idejét (és ezzel az enyémet is) átszervezte a programokat, persze "csakis" a gyerekek miatt. Ez pedig állandó vitákkal járt kettőjük között, holott elvileg azért váltak el, hogy ez megszűnjön.

Vagy a másik verzió, amikor a válás után az exférj és az exfeleség még közös családi programokat szervez a gyerekekkel, együtt töltik az ünnepeket is, sőt akár együtt mennek nyaralni. Mindezt teszik persze a gyerekekért, mert talán így nem sínylik meg annyira a válást. Nekik ez teljesen természetes, nincs is már köztük semmi, csak éppen nem szakadtak el teljesen egymástól.
Kérdés, hogy ez mennyire egészséges, és mennyire jó valóban a gyerekeknek... Igazán akkor jelent ez problémát, ha a képbe jön egy új kapcsolat. Mert melyik nő nézné jó szemmel, hogy az exével lóg a pasija (de persze fordítva is)? Ezt hosszútávon semmiképp nem bírja ki egy kapcsolat, de indításnak se túl jó, ha a randipartnerünk benyögi, hogy a hétvégét tulajodnképpen a volt feleségével töltötte.
A gyerekeknek is meg kell szokniuk előbb utóbb, hogy a szüleik külön vannak,és már mással. És külön-külön kell programozniuk velük.

Mi a megoldás, ha azt látod, hogy túlságosan jelen van az exfeleség? Meg kell kérni a pasidat, hogy egyszerűen húzza meg a határokat, alakítsák ki a szabályokat, és ahhoz tartsa magát mindkét fél, amennyire lehet. Mert a „harmadiktól" sem várható el, hogy mindig legyen elnéző, és szokjon hozzá, hogy az ex a háttérből irányít. Ez hosszútávon nem tartható fenn, és valószínűleg a másik félnek sem lesz normális párkapcsolata, ha nem tud leszakadni a volt férjéről...

 

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek