Láthatatlan munka: több mint mosás, főzés, takarítás

Nem tudom, hogy csinálom, de nekem soha, semmire nincs időm. Komolyan, mintha reggel, felkeléskor beszippantana egy fekete lyuk és csak este köpne ki. A közte eltelt idő – azaz a napom – pedig úgy pereg le, mint ahogyan a homokszemek folynak ki az ujjaink közül.

Egyik este, amikor végre lehuppantam a kanapéra, elmorfondíroztam rajta, mit is csináltam, hogy így elröppent ez a nap is. Hiszen most, a pandémia alatt, mindenki arra panaszkodik, hogy unatkozik és tengernyi az ideje. De akkor hol az én időm? Nos, ahogy átgondoltam, rá kellett ébrednem, hogy a napom nagyobb részét a láthatatlan munka nyelte el.

- Hogy micsoda? – kérdezte a férjem, amikor elmeséltem neki a felfedezésemet. – Mi az a láthatatlan munka?

Nem mondom, hogy a férjem hímsoviniszta, mert nem az. Elvégzi a „férfimunkát", lelkesen játszik a kisfiunkkal, altatja, eteti, sőt naponta legalább két órát sétál vele délután – én ilyenkor tudok dolgozni. Ám, ami a házimunkát illeti, mondjuk úgy, hogy nem az erőssége, főleg amióta háromtagúvá bővült a család. Előtte együtt takarítottunk, együtt mentünk bevásárolni, ám amikor én itthon maradtam a szülés után, logikusnak tűnt, hogy ezeket a feladatokat én látom el, míg ő az anyagi hátteret biztosítja. Igen ám, de amikor visszamentem dolgozni, a felállás valahogyan nem rendeződött vissza.  Persze, ha pl. megkérem, hogy porszívózzon fel, akkor megteszi és szinte soha nem látni olyat, hogy amíg én házimunkát végzek, addig ő a fenekét vakarássza, mégis az otthoni teendők, az a munka, amelyért nem jár fizetség, az bizony nagyrészt az enyém. Mielőtt bárki felhördülne, hogy már megint bántják szegény férfiakat, ennek az írásnak nem az a lényege, hogy letapossam a férfinemet, hanem az, hogy az én példámon keresztül megnézzük, mi is az a láthatatlan munka és voltaképpen mennyit is ér. Ha egyes családokban a férfi végzi az oroszlánrészét, akkor az ő vonatkozásában.

Mi is az a láthatatlan munka

Akkor lássuk is, hogy pontosan mi is az a láthatatlan munka. Minden olyan tevékenység, amelyet senki nem fizet meg, az elvégzése viszont hozzátartozik a mindennapi élethez, tehát szinte természetes és a hiánya bizony azonnal feltűnik. Ide tartozik a mindenki által jól ismert és klasszikus mosás, főzés, takarítás trió, de ezzel gondolom nem mondtam újat. Ám a bevásárlás, a gyerekekkel való foglalkozás (óvodába, iskolába, különórára hurcolás, leckeírás, tanulás, közös játék stb.), a ház körüli munkák (járda leseprése, kertészkedés, fűnyírás, hólapátolás stb.), az idős rokonok gondozása, a hivatalos ügyek intézése is belesorolandó a láthatatlan munka kategóriájába. Sőt a különféle családi életet megkönnyítő tervezés, szervezés (bevásárlólista írása, napi menü kitalálása, programokon való ötletelés) és logisztika is.

Forrás: Shutterstock

Nos, ha ezeket megnézzük, akkor egy átlagos családban a feladatok 80-90%-a „női munkának" minősül, amelyet többségben ők is látnak el. És lássuk be, azért, mert a pár férfi tagja havonta egyszer fakanalat ragad, attól még a főzés napi rutinja bizony a nő vállát nyomja.

Ugyanakkor szó sincs arról, hogy a férfiak ne végeznének láthatatlan munkát, csak éppen annak összetétele és időigénye, no meg a gyakorisága egészen más. Míg például füvet nyírni elég kéthetente, addig jól néznénk ki, ha a mosás, mosogatás, porszívózás is csak ilyen időközönként lenne beiktatva, a korábban már említett főzésről nem is beszélve.

Az a bizonyos fekete lyuk...

Én is sorra vettem, mi mindent csináltam egy átlagos hétköznapon, olyan munkákat, amelyekért ugyan nem jár fizetség, de meg kell csinálni. Reggelit készítettem, elrámoltam a reggeli után, (nekünk mosogatógépünk van, így csak oda kellett bepakolnom, de ha nem lenne, akkor mosogathattam volna), betetettem egy adag mosást, kissé összepakoltam a lakást, kimentem a gyermekünkkel a kertbe, tízórait készítettem, elpakoltam, kiteregetem a lejárt mosást, ebédet készítettem, ebéd után elpakoltam, altattam, befizettem a számlákat, megírtam a bevásárlólistát, játszottam a kisfiunkkal, uzsonnát, majd vacsorát készítettem, rendbe tettem este a lakást és persze ezek mellett még dolgoztam is – na, de azért ugye fizetés jár, tehát az nem számít bele a láthatatlan munkába. És akkor ezen a napon még nem takarítottam fürdőt, nem porszívóztam, nem töröltem port, nem vasaltam pedig ezek is minimum heti 1-2 alkalommal terítéken vannak, az esti fürdetést, altatást pedig a férjem vitte.

Találtam egy érdekes kalkulátort is, amely kiszámolta, hogy mennyit ér a havi láthatatlan munkám. Nos, úgy, hogy én se kerti munkát, se idősgondozást nem végzek, nagyjából 160.000 Ft-ra rúgott az otthon elvégzett teendőim tarifája. Hogy ez kinek számít soknak és kinek kevésnek, az már egyéni megítélés kérdése. Mindenestre érdekes volt látni ezt is.

 

 Nyitókép: Shutterstock