magazin házimunka kibeszélő láthatatlan munka
Nem tudom, hogy csinálom, de nekem soha, semmire nincs időm. Komolyan, mintha reggel, felkeléskor beszippantana egy fekete lyuk és csak este köpne ki. A közte eltelt idő – azaz a napom – pedig úgy pereg le, mint ahogyan a homokszemek folynak ki az ujjaink közül.

Egyik este, amikor végre lehuppantam a kanapéra, elmorfondíroztam rajta, mit is csináltam, hogy így elröppent ez a nap is. Hiszen most, a pandémia alatt, mindenki arra panaszkodik, hogy unatkozik és tengernyi az ideje. De akkor hol az én időm? Nos, ahogy átgondoltam, rá kellett ébrednem, hogy a napom nagyobb részét a láthatatlan munka nyelte el.

- Hogy micsoda? – kérdezte a férjem, amikor elmeséltem neki a felfedezésemet. – Mi az a láthatatlan munka?

Nem mondom, hogy a férjem hímsoviniszta, mert nem az. Elvégzi a „férfimunkát", lelkesen játszik a kisfiunkkal, altatja, eteti, sőt naponta legalább két órát sétál vele délután – én ilyenkor tudok dolgozni. Ám, ami a házimunkát illeti, mondjuk úgy, hogy nem az erőssége, főleg amióta háromtagúvá bővült a család. Előtte együtt takarítottunk, együtt mentünk bevásárolni, ám amikor én itthon maradtam a szülés után, logikusnak tűnt, hogy ezeket a feladatokat én látom el, míg ő az anyagi hátteret biztosítja. Igen ám, de amikor visszamentem dolgozni, a felállás valahogyan nem rendeződött vissza. Persze, ha pl. megkérem, hogy porszívózzon fel, akkor megteszi és szinte soha nem látni olyat, hogy amíg én házimunkát végzek, addig ő a fenekét vakarássza, mégis

az otthoni teendők, az a munka, amelyért nem jár fizetség, az bizony nagyrészt az enyém.

Mielőtt bárki felhördülne, hogy már megint bántják szegény férfiakat, ennek az írásnak nem az a lényege, hogy letapossam a férfinemet, hanem az, hogy az én példámon keresztül megnézzük, mi is az a láthatatlan munka és voltaképpen mennyit is ér. Ha egyes családokban a férfi végzi az oroszlánrészét, akkor az ő vonatkozásában.

Mi is az a láthatatlan munka

Akkor lássuk is, hogy pontosan mi is az a láthatatlan munka.

Minden olyan tevékenység, amelyet senki nem fizet meg, az elvégzése viszont hozzátartozik a mindennapi élethez,

tehát szinte természetes és a hiánya bizony azonnal feltűnik. Ide tartozik a mindenki által jól ismert és klasszikus mosás, főzés, takarítás trió, de ezzel gondolom nem mondtam újat. Ám a bevásárlás, a gyerekekkel való foglalkozás (óvodába, iskolába, különórára hurcolás, leckeírás, tanulás, közös játék stb.), a ház körüli munkák (járda leseprése, kertészkedés, fűnyírás, hólapátolás stb.), az idős rokonok gondozása, a hivatalos ügyek intézése is belesorolandó a láthatatlan munka kategóriájába. Sőt a különféle családi életet megkönnyítő tervezés, szervezés (bevásárlólista írása, napi menü kitalálása, programokon való ötletelés) és logisztika is.

Forrás: Shutterstock

Nos, ha ezeket megnézzük, akkor egy átlagos családban a feladatok 80-90%-a „női munkának" minősül, amelyet többségben ők is látnak el. És lássuk be, azért, mert a pár férfi tagja havonta egyszer fakanalat ragad, attól még a főzés napi rutinja bizony a nő vállát nyomja.

Ugyanakkor szó sincs arról, hogy a férfiak ne végeznének láthatatlan munkát, csak éppen annak összetétele és időigénye, no meg a gyakorisága egészen más.

Míg például füvet nyírni elég kéthetente, addig jól néznénk ki, ha a mosás, mosogatás, porszívózás is csak ilyen időközönként lenne beiktatva, a korábban már említett főzésről nem is beszélve.

Az a bizonyos fekete lyuk...

Én is sorra vettem, mi mindent csináltam egy átlagos hétköznapon, olyan munkákat, amelyekért ugyan nem jár fizetség, de meg kell csinálni. Reggelit készítettem, elrámoltam a reggeli után, (nekünk mosogatógépünk van, így csak oda kellett bepakolnom, de ha nem lenne, akkor mosogathattam volna), betetettem egy adag mosást, kissé összepakoltam a lakást, kimentem a gyermekünkkel a kertbe, tízórait készítettem, elpakoltam, kiteregetem a lejárt mosást, ebédet készítettem, ebéd után elpakoltam, altattam, befizettem a számlákat, megírtam a bevásárlólistát, játszottam a kisfiunkkal, uzsonnát, majd vacsorát készítettem, rendbe tettem este a lakást és persze ezek mellett még dolgoztam is – na, de azért ugye fizetés jár, tehát az nem számít bele a láthatatlan munkába. És akkor ezen a napon még nem takarítottam fürdőt, nem porszívóztam, nem töröltem port, nem vasaltam pedig ezek is minimum heti 1-2 alkalommal terítéken vannak, az esti fürdetést, altatást pedig a férjem vitte.

Találtam egy érdekes kalkulátort is, amely kiszámolta, hogy mennyit ér a havi láthatatlan munkám. Nos, úgy, hogy én se kerti munkát, se idősgondozást nem végzek, nagyjából 160.000 Ft-ra rúgott az otthon elvégzett teendőim tarifája. Hogy ez kinek számít soknak és kinek kevésnek, az már egyéni megítélés kérdése. Mindenestre érdekes volt látni ezt is.

Nálatok hogyan oszlik meg a "láthatatlan munka" aránya?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.