magazin apa kibeszélő anya titok Titkok szülő
Egész sokáig azt hittem, mindent tudok a szüleimről. Sokat meséltek a fiatal korukról, a megismerkedésükről, és persze arról az időszakról, amikor egy család lettünk, de felnőtt fejjel már tudom, hogy ahogy nekem is, úgy nekik is vannak titkaik.

Mindenkinek vannak titkai

Egyre több helyen olvasom, hogy a szülőknek egyszerűen nem lehetnek titkaik a gyerekeik előtt. Pedig a titkok normális dolgok, és szükség is van rájuk. Hirtelen nem jut eszembe egyetlen nagy jelentőséggel bíró dolog sem, amit gyerekkoromban titkoltam a szüleim előtt, pedig biztosan van jó néhány. Általában azért hallgattam, hogy ne kapjak fejmosást, vagy szimplán úgy ítéltem meg, nem tartozik rájuk. Akárcsak a gyerekek, a szülők is dönthetnek így, és nem kötelességük mindent a gyerek tudtára adni.

Mindig áhítattal figyeltem anyát és apát, ahogy a régi szép időkről és a fiatalkorukról beszéltek. Sosem volt tabu a házasságuk előtti életük, és előttünk is nyíltan beszéltek erről az időszakról. Az exeikről, a bulikról, az utazásokról, de még arról is, hogy apukámnak nem anya az első felesége, vagy hogy huszonévesen stoppolva járta be Nyugat-Európát. Épp emiatt a nyitottság miatt gondoltam, hogy mindent tudok róluk, pedig nem így van...

Nem vagy szar szülő attól, hogy nem kötsz mindent a gyereked orrára

Ahogy idősödtem, kezdtem rájönni, hogy vannak dolgok, amiket nem tudok a szüleimről, és bizony nekik is vannak titkaik.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ezt jól fogadtam, hiszen azt hittem, jogom van tudni minden velük kapcsolatos dolgot, de már tudom, mekkora hülyeség ez.

A magánéletünk ránk tartozik, és nem kell, hogy mindig mindent megosszunk a hozzánk legközelebb állókkal. Még akkor sem, ha szülők vagyunk, hisz a szülő is ember...

Forrás: Shutterstock

Szeretnék üzenni azoknak az anyukáknak (és apukáknak), akik azt gondolják, mindenbe be kell avatniuk a gyerekeiket. Azoknak, akik azt hiszik, a mindenen átívelő őszinteség is beletartozik a szülői teendők listájába, ugyanis ez egy óriási hülyeség!

Ember vagy, nem szuperhős. Te is megtörhetsz, neked is lehet szar napod, és neked is lehetnek titkaid. Van egy szülőség előtti és utáni „életed", de miért kellene mindenbe beavatnod a gyereked? Miért nem lehet a te titkod, miért ment gallyra a házasságotok, vagy hogy miért sírtál a vécén ülve két órát hazaérve a munkából? Azt hiszed, a gyerekeidnek nincsenek titkai előtted? Elárulom, hogy vannak, és ez így van rendjén.

Nem attól vagy jó anya, vagy jó apa, hogy mindenbe beavatod a gyermeked! Nem kell görcsösen ragaszkodnod ahhoz, hogy megoszd vele a titkaid, és nem kell megvitatni vele, mikor miért döntesz úgy, ahogy.

A magánélethez való jog alapjog, és attól még lehetsz csodálatos szülő, hogy néhány dolgot meghagysz magadnak.Nyugi, attól, hogy gyermeked van, nem tartozol senkinek elszámolással...

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.