7 tanács, amit a mai fejemmel elmondanék a fiatalkori énemnek

Csaknem 40 éves fejjel érdekes visszagondolni fiatalkori önmagamra. Előttem állt a nagybetűs élet, tele voltam vágyakkal, álmokkal. Belementem kapcsolatokba, amikbe nem kellett volna, aggódtam sok minden miatt, aminek ma már semmi jelentősége. 

Sokszor elfelejtettem élvezni az életet, mert fontosabb volt, hogy másoknak megfeleljek és szeressenek bármi áron. Bár utólag könnyű okosnak lenni, ezeket tanácsolnék magamnak, ha újra huszonéves lehetnék.

1. Ne aggódj annyit a pasik miatt.

Az élet sokkal több annál, mint hogy állandóan a nagy Ő-t, az örökké tartó szerelmet hajkurászd. Túl sok energiád megy el a pasivadászatra, sírsz utánuk, vagy épp azzal kínzod magad, miért nem vagy elég jó nekik. Úgy érzed párkapcsolat nélkül értelmetlen minden? Ugyan már! Élvezd az életet, ne görcsölj azon, mikor lesz férjed és gyereked, próbáld először megismerni önmagad és fogalmazd meg, kit is keresel valójában - és ha már itt tartunk, ne a szőke herceget várd fehér lovon. Legtöbbször az Igazi nem úgy jelenik meg az életedben, ahogy azt elképzelted. Ne ragaszkodj a tökéletes férfihoz, mert tökéletes ember nem létezik.

2. Ne maradj benn sokáig szar kapcsolatokban.

Tudom, mindig azt gondolod, hogy a pasid majd megváltozik, majd te megváltoztatod, de nem fog sikerülni. Az emberek ritkán változnak, de ha mégis, akkor ahhoz az kell, hogy ők is akarják. Ha nem működik a kapcsolat, ha szenvedsz benne, engedd el! Ne tűrj el mindent azért, hogy szeressenek. Ne akarj bármi áron megfelelni. Egy férfi mindig csak azt tudja megtenni veled, amit megengedsz neki. Szeresd magad annyira, hogy nem hagyod, hogy megalázzanak, földbe tiporjanak, kihasználjanak.

3. Tudd, hogy nem kell semmit tenned azért, hogy szeressenek.

A kisgyereket is önmagáért szeretjük, nem azért, mert elért valamit az életben. Tudom, hogy bizonyítani akarsz a szüleidnek, a srácnak a szomszédból, aki azt mondta, neked, hogy úgysem fog sikerülni, de valójában nincs erre szükség. Légy önmagad, tedd, ami a szíved diktál, ez a legfontosabb.

Forrás: Shutterstock

4. Ne kínozd magad amiatt, mert valamit elrontottál.

Mindenkivel előfordul. A kudarcok azért vannak, hogy tanuljunk belőlük és fejlődjünk általuk. Nem sikerült egy vizsga? Majd sikerül másodszorra. Nem vettek fel egy munkahelyre? Nem ott volt dolgod. Elhagyott a pasid? Nem ő volt az igazi. Persze jogod van dühösnek lenni, kiborulni és utálni az életet. De aztán állj fel és menj tovább.

5. Adj időt magadnak.

Tudom, még nem tudod, mit kezdj az életeddel. Próbálj ki minél több mindent, járj el önismereti tanfolyamokra, tanulj meditálni, jógázni, táncolni, festeni. Légy minél sokoldalúbb és kreatívabb. Merj nemet mondani számodra kedvezőtlen helyzetekre és merj kilépni munkahelyekről, ha már úgy érzed, nincs ott semmi keresnivalód. Egy idő után érezni fogod, mi a helyes út, de előbb meg kell ismerned önmagadat és rá kell jönnöd, mi az, amit akarsz és mi az, amit nem.

6. Utazz sokat és dolgozz vagy tanulj minimum egy évet külföldön.

Az ember fiatalon sokkal rugalmasabb, sokkal könnyebben barátkozik és jelentősen könnyebben alkalmazkodik különböző helyzetekhez. Mindenképpen meg kell tapasztalnod, milyen külföldön dolgozni, a biztos szülői háttér nélkül egyedül boldogulni, örök barátságokat kötni. Ígérem, életre szóló kaland lesz.

7. Élvezd a jelent és ne félj a jövőtől.

Bulizz sokat, nevess, ismerkedj! Ne vedd ennyire komolyan az életet!!! Ne gondold, hogy csak akkor lehetsz boldog, ha férfi van az oldalon. Hiszen annyi barát vesz körül. Ne arra koncentrálj, hogy mi hiányzik az életedből, hanem arra, hogy mi mindened van. Végül, de nem utolsósorban, ne gondold, hogy 30 évesen már öreg leszel és megáll az élet. Ellenkezőleg, akkor kezdődik csak igazán.

Németh Ágnes 

 

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
    Ezek is érdekelhetnek