Hazudsz, füllentesz vagy titkolózol? Nem mindegy!

Nem szeretnék egyből wikiszótáras elemzéssel nyitni, mert egyrészt, ha nem különbözne e három szó, akkor nem lenne rájuk más-más definíció. Másrészt, ezek az én meglátásaim és gondolatmeneteim, amik az évek során alakultak ki bennem, amiket nem muszáj elfogadni, de én ezek alapján élek.

Utálom a hazugságokat. Ebből következik, hogy a hazug embereket is. A "kegyes hazugság" című fejezetről pedig azt gondolom, hogy lótúrót sem ér. Ezt csak azért szokták mondani, hogy kevésbé haragudjunk a másikra - vagy éppen saját magunkra. Pedig azzal, hogy szép, csilli-villi, gondoskodás szagú csomagolópapírba burkolják, attól még az ugyanúgy kés a szívünkben, maximum vér helyett csillámpor szivárog...

A hazugságokkal saját magunk alatt vágjuk a fát...

Ám arra nem gondolunk a pillanat hevében, hogy a törzs egy idő után elfogy, és a fának bizony dőlnie kell valamerre. Murphy törvényei alapján pedig nagy valószínűséggel ránk fog dőlni - ám akadnak, akik mesterien a fának vetik a hátukat és addig akadályozzák ezt a kidőlést, amíg csak lehet.

A hazug emberek képmutatók és saját magukat sodorják szégyenteljes helyzetbe. Mindig az lesz a hibás, aki hazudik és nem az, akinek hazudnak - kivéve, ha már többször, egymásutánban történik meg az incidens, mert ebben az esetben ez a mi hibánk is. Emberi sajátosság, hogy szeretnénk a legjobbat feltételezni. Az már kétszínűség és arcátlanság, ha ezzel visszaélnek. 

Szerintem azonban a füllentésnek és a titkolózásnak nem véletlenül nincs "kegyes" változata. Én legalábbis nem hallottam még "kegyes füllentésről", illetve "kegyes titkolózásról". (Ha valaki már igen, szóljon és ígérem, megkövetem!)

A füllentés azt jelenti; óvlak attól, amiről nem kell feltétlenül tudnod. Apró-cseprő dolgoktól, amik nem teszik tönkre amúgy az életed, ha nem -, vagy másképp tudsz róla, de nekem kényelmesebb lesz a szituáció.

A titkolózás azt jelenti, hogy nekem is van életem, rajtad kívül, amiről nem kell tudnod. Szeretném megőrizni magamnak ezt a kis darabot, mert minden egyeben osztozom veled, de szeretnék önző is lenni - ettől még nem utállak. Sőt, ettől még nagyon szerethetlek is. 

Forrás: Shutterstock

A füllentést, ha kiderül, el lehet ütni egy jó poénnal, vagy legalábbis ki lehet magyarázni. Aztán alszunk rá egyet, és az esetleges sértettség tovaszáll a másikból - ha egyáltalán volt. 

A hazugságot, na azt viszont nem magyarázzuk ki. Nem lehet elpoénkodni a tettek és szavak súlyát, amivel elfedtük bűnünket. Ilyenkor nyugodtan kérdőre vonhatjuk a másikat, hagyhatjuk, hogy az érzelmeink irányítsanak és felülkerekedjenek rajtunk, kivetítve ezt a másikra... De utána viszont álljunk meg egy pillanatra és kérdezzünk rá a miértjére. 

Sokszor persze nem fogunk őszinte választ kapni, hiszen ha az illető képes lenne válaszolni, akkor már a hazugság sem történt volna meg. Ám vannak olyan esetek, amikor félresiklott információk, meg nem beszélt érzelmek vezetnek a hazugsághoz, amik ha időben kiderültek volna, más irányba fordították volna az eseményeket. Ez is egy jó példa arra, hogy miért érdemes mindig őszintén kommunikálni.

Ha egy titok derül ki, megfeddhetjük érte a másikat. De itt is érdemes utána járni a keletkezés okának, hiszen a titkok is általában okkal születnek. Óvásból, féltésből, meglepetésből, vagy bármi másból. Lehet, hogy értünk, talán ellenünk, miattunk... De semmiképpen sem ítélhetünk el ezért senkit.

És nem, a titkolózás nem összekeverendő a "kegyes hazugsággal"! Mert a titok azt sejteti, hogy előbb-utóbb felfedtük volna a valóságot, csak még nem most. A hazugság pedig a legtöbb esetben lelepleződik, és ezeket általában eszünk ágában sem lenne felfedni...

Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy uzsgyi', álljatok neki füllenteni, titkolózni. Természetesen az a legjobb, ha egyikkel sem éltek, de nyilván azt is tudom, hogy emberből vagyunk... De ha nem muszáj, ne tegyétek tönkre más életét hazugsággal... - sem semmi mással. A sajátotokat se, mert egy életre meg lesztek bélyegezve. 

Pokk Brigitta

 

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek