Feleségül veszlek, de csak ha felveszed a nevem!

Az egyik barátnőm házasodni készül. Megdöbbenve hallottam, a leendő férje ragaszkodik hozzá, hogy teljesen eldobja a lánykori nevét. Még az is elhangzott, hogy ha erre nem hajlandó, akkor nem is veszi el...

Teljesen ledöbbentem. Bízom benne, hogy azért nem ezen fog múlni a házasságkötés, különben már rég rossz az egész. Pláne, hogy a barátnőmet már így ismerik a szakmájában. Ha most változtat, sokan nem fogják tudni, hogy ugyanaz a személy...

Roppant érdekes kérdés szerintem, hogy amikor az ember lánya házasodik, változtat-e a nevén. Régen persze nem sok lehetőség volt. Akkor még valóban az volt a nézet, hogy a férfi az úr a háznál, ő a családfő, ő tartja el a nőt. Tulajdonképpen érthető, hogy a feleség még a nevében is tulajdon lett (pl. Kiss Józsefné).

Ma már jobb a helyzet, számtalan lehetőség közül választhatunk. Megtarthatjuk a lánykori nevünket, felvehetjük a férjünk vezetéknevét, de persze továbbra is lehetünk Kiss Józsefnék. Mostanában a legnagyobb divat a kötőjeles megoldás, amikor a két vezetéknevet összekapcsolják. Talán ez a legideálisabb, elvégre nem dobjuk el azt, akik voltunk, csak jelezzük, hogy változás állt be az életünkben, családi állapotunkban. Ez a megoldás hozzátesz a régi nevünkhöz egy plusz vezetéknevet, de legalább nem vesz el belőle semmit.

Forrás: Shutterstock

Ha esetleg a házasság végül tönkremegy, és válásra kerül a sor, újra felmerül a kérdés: most térjünk vissza a lánykori nevünkhöz annyi év után? Újra az a sok utánajárás, papírmunka? Sokan megtartják a férjük nevét a válás után is, és ehhez minden joguk megvan. Más kérdés persze, szerencsés dolog-e majd új kapcsolatot kezdeni a korábbi házas nevünkkel, de ezt döntse el mindenki maga.

Akárhogy is, a nevünknek fontos szerepe van az életünkben. Kutatások igazolták, hogy még egy zajos, zsúfolt teremben is automatikusan felkapjuk a fejünket, ha elhangzik a nevünk. Ráadásul ez egy olyan dolog, amit a szüleinktől kaptunk. Vajon ha eldobjuk, akkor ezzel őket is megtagadjuk valamennyire?

Vajon mi a jó megoldás? Nem tudom. Ez mindenkinek a saját döntése kell, hogy legyen. A leendő férjet persze illik megkérdezni, és lehetőleg figyelembe venni a véleményét, de a döntés legyen a miénk - elvégre mi fogunk ezzel a névvel élni. Az viszont biztos, hogy ha változtatsz, az egy fontos momentum az életedben.

Kicsit mintha a személyiséged is megváltozna ezzel, hiszen a nevünk szorosan összefügg a fejünkben azzal, hogy kik is vagyunk... Ez csere esetén jó vagy rossz irányba is változhat. Érezhetjük úgy, hogy kaptunk valami mást, többet - de úgy is, hogy megfosztottak minket valamitől.

Mindenki gondolja át jól, mielőtt eldönti, melyik megoldást választja! Ne felejtsétek el: a nevetek valahol ti magatok vagytok! A barátnőmnek pedig üzenem, hogy ne nyomás hatására határozzon a vitás kérdésben. Mert nem vagyok biztos benne, hogy egy ilyen ultimátum egy jó házasság kezdete...

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek