vendéglátás kibeszélő pénz barátok magazin házigazda vendégség B. Barbi
- Tehát összefoglalva a lényeget: Zoliék meghívtak minket vendégségbe, de mi visszük magunknak a sört. Minderre pedig úgy derült fény, hogy te viccesen rákérdeztél van-e otthon sörük. Hány éve is ismeritek egymást Zolival? Csak 15-20 éve?

És mióta iszol sört a bulik, baráti összejövetelek alkalmával? 25 éve? Minek csinálnak bulit, ha még a sört sem tudják megvenni? - morog Viki az esti baráti találkozóra készülődve. Laci szótlanul megöleli és egy hatalmas csókot nyom a lány arcára. Az évek alatt már megszokta és megszerette ezt a szókimondó, igazságkereső habitust.

- Nem vagy te medve, ne morogj ennyit! - Laci sajátos humorral igyekszik nyugtatni a kedélyeket és egyben lezárni a témát. - Szerencsére előrelátó voltam, és tettem be sört a hűtőbe. Tudunk hideg nedűt vinni magunkkal, és ezzel orvosoltuk is ezt a kis hiátust. Rajtam kívül pedig mindenki bort és fröccsöt iszik - teszi hozzá kacsintva.

- Értelek, és hidd el, nem is azon az 1-2 doboz, vagy éppen üveg sörön van a hangsúly. Egyszerűen csak bosszant, hogy valakinél az jelenti a vendégséget, hogy a meghívottak mindent visznek magukkal. Ne haragudj, de mi mikor csináltunk ilyet?

Ha valakit meghívunk, mindent úgy alakítunk, hogy az igazi vendégség legyen. Pláne, ha évek óta tart az ismeretség. Vagy ha ne adj Isten, a vendég az egyik legjobb barátod. Mindenkinek a kedvenc piájával, sütijével kedveskedünk, ez mindig alap. Ha netán meg még nem ismerem annyira az illetőt, akkor rákérdezek, mit fogyasztana szívesen. Ha tudom, hogy a BARÁTOM a sört szereti, akkor nem borral kínálom, és nem is vele hozatom meg a sört, amit iszik. Pláne, ha én hívtam meg. Vagy ez csak nekem gáz, és ez így van rendjén? Ja, és az estét lezáró, "milyen nagy buli volt" posztokról már ne is beszéljünk...

- Alapvetően igazad van, de szerintem túlgondolod. Hozzánk is hoztak már bort és rágcsálnivalót is, ha jól emlékszem.

Forrás: Shutterstock

- Igen, mert ha valakit meglátogatsz, akkor általában viszel magaddal a házigazdának kisebb-nagyobb figyelmességet. Ha már fárad a vendéglátással, akkor ezzel némi köszönetet tudsz mondani. És nem az 5 éve körbe-körbe ajándékozott borokról és rumokról beszélek. Normál esetben a vendéglátónak akarsz kedveskedni, nem az otthon felhalmozott készlettel kereskedni. És igen, tőlünk is megkérdezték már, hogy hozzanak-e a vendégségbe valamit, de általában a "semmit" volt a válasz.

Vagy elmondtam, hogy mi lesz, és ha ezen kívül még hiányzik nekik valami, akkor esetleg azt pótolják. De a beszélgetések kb. 99,9%-át úgy zárom le, hogy nem kell semmi, mindent intézek. Elvégre ez a házigazda dolga, nem? Vendéglőbe sem úgy jársz, hogy az alapanyagokat viszed magaddal.

- Hát hogyne - Laci egy újabb öleléssel próbálja elterelni a felesége figyelmét a sörökről. - Az a baj, hogy túl maximalista vagy. Ezek csupán apróságok, amikkel nem is lenne szabad foglalkozni. Vagy a következő baráti találkozó alkalmával nekünk is így kellene intézni a szervezést. Hetente egy batyus buli? - Laci újabb humorbombája ismét célt talált.

- Remélem, most csak viccelsz velem - kezd bele Viki bosszúsan. - Lehet, hogy ritkábban hívunk vendégeket, de szerintem a kiszolgálásra eddig sem volt és ezután sem lesz senkinek panasza. Inkább jöjjenek kevesebbszer, de arra tudjak elő- és felkészülni. És a témát ezennel lezártnak tekintem. - Mire ezt Viki kimondta, már útra készen is volt. - Indulhatunk - mondta érezhetően higgadtabban, mint percekkel ezelőtt.

- Még van több, mint egy óránk a kezdésig. Akkor tehát nem tettél le arról az ötletről, hogyZoliék kedvenc sütijeit beszerezzük - állapítja meg Laci a kocsi kulcsáért nyúlva.

Laciék történetét B. Barbi jegyezte le.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.