emlékezés emlék kibeszélő szerelem Juhász Béla feleség múlt házasság
Nem akartam elhinni... Egy átlagos este. Arra sem emlékszem már, mikor volt másmilyen, úgy rohan az idő. A másik szobában rég alszanak a lányok, én pedig pörgetem a hírfolyamot. Szeretném ismerni a világot, amiben élek, napközben nincs rá időm.

- Jó éjt! - szólt be a nejem, de mire megfordulnék, már be is zárult az ajtó. "Neked is" - mondanám, vagy felállnék, átölelném és megcsókolnám, de menekül tőlem, hogy ne kelljen hozzám érnie, én meg csak csendben nyelem le a keserű igazságot.

A közösségi oldal felé fordulok, amit egyszerre utálok és keresek, mert sok mindent elfeledtet velem. Így is feltárulhat a világ, csak jó oldalakat kell követni. Rengeteget tanulhat az ember, ha tudja, mit keressen - még ha az a múltjával kapcsolatos is.

Ma este már senki nem zavar, mégis remegve írom be a neved a keresőbe, hónapok után először. Nem értem, miért kínzom magam ezzel, kockáztatva egy veszekedést a gyermekeim anyjával. Láttam eleget a nyaralós, idilli családi képeiteket. Olyanokat, amikre én is vágytam. Veled. Pár kattintás, és elém tárul, amit sosem akartam átélni. Még annak ellenére sem, hogy máshoz mentél feleségül. Pedig nem telik el nap, hogy ne tenném fel a kérdést, mi lett volna, ha nekem mondasz igent.

Most én lennék özvegy, ki tudja, hány gyerekkel és bizonytalan jövővel... Nem akarom elhinni, pedig arcul csap a valóság: már nem vagy köztünk. Azon kapom magam, hogy percek óta küzdök a könnyeimmel, és a kezeimbe temetem az arcomat. Egyszerre érzem magam gyávának és szerencsésnek, hogy nem vagy az, akit akartam, hogy legyél: a feleségem. Előtör minden eltemetett emlék, a csókok, az együttléteink, ahogy a közös jövőt terveztük. És a szakításunk, ami talán csak nekem fájt több mint tíz éven át.

Forrás: Shutterstock

Hogy neked fájt-e, szenvedtél? Ahogy én emlékszem, nem igazán. Mégis éveken át csak az foglalkoztatott, hogy hol rontottam el, vagy netán együtt értük el ezt a "szép eredményt". Nem tudtalak elfelejteni, mégis tovább kellett lépnem. De az emléked árnyékként vetült rá mindenre, amit a feleségemmel kellett volna átélnem. Talán ha felhívlak vagy írok neked, feleletet kaptam volna a kérdéseimre, és nyugodtan továbbléphettem volna. Bár lehet, hogy sosem adtál volna kézzelfogható, egyenes választ. Ezt most már soha nem tudhatom meg.

Lehajtom a laptopot és lefekszem, hátha csak álmodom, és agyamra ment a "facesokk". Reggel azonban végleg tudatosul bennem, hogy tényleg elmentél. Nemcsak tőlem, hanem mindenkitől.

Eltelik a nap. Senki nem látja rajtam, mennyire éget a gyász belülről, egy olyan valakiért, aki csak pillanatokig lehetett az enyém, mégis egy életre nyomott hagyott bennem. Hamarabb végzek munkában, és egy szál virággal állok meg a sírodnál. Bámulom a hóval borított földhalmot, a faggyal küzdő, szomorú virágokat, és cikáznak a gondolataim. Már rég nem jelentettem neked semmit, mégis miért vagyok akkor itt?

Majd egy pillanat alatt minden világossá válik. Szomorú, hogy ehhez a felismeréshez a sírod mellett kell állnom. Nemcsak téged veszítettelek el, hanem azt a nőt is, akire mindig vágytam. Aki te lehettél volna. Akinél akartam, hogy azzá válj mellettem. Sajnos kevés voltam, vagy csak te találtál annak... Most már mindegy. Egyvalamit biztosan tudok: én nem engedtelek volna azon az éjszakán ittasan kocsiba ülni...

Leteszem a virágot, és hazaindulok. A temetőkapun kilépve végső búcsút veszek tőled, és tudom, olyan férfi akarok lenni, amilyenné melletted akartam válni. Most már a feleségem oldalán.

Isten Veled!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.