párkapcsolat Balogh Orsolya lélek tükör valódi én
Képzeljünk el egy alternatív mesét: a királynő azt kérdezi a férjétől: "Tükröm, Tükröm mondd meg nékem, ki vagyok én igazából?" Erre a férje azt feleli: "Egy gonosz, féltékeny picsa."

A királynő ettől sokkot kapott, és ráncba szedte magát, mert jobb feleség akart lenni. Így Hófehérkének sem kellett később szívnia. Te is elkerülheted a vesztedet, ha hajlandó vagy belenézni a tükörbe.

De persze nem abba, ami a folyosó meg a fürdőszoba falán lóg. Azokban olyannak látod magadat, amilyennek akarod. Lehetsz jobb, rosszabb ember is, attól függően, mennyire vagy tisztában az énképeddel. Ám az a tükör, ami a párod kezében van, ahhoz neked semmi közöd. Nem tudod befolyásolni - és nem is szabad.

De ennek a varázsa csak két érzelmileg érett személy között működik. Bátorságra van szükség ahhoz, hogy fel merjék nekünk mutatni ezt a tükröt, és mi belenézzünk. Emellett kell hozzá a kedvesünk szeretete és odaadása is, aki nem bántásból, dühből, hanem jóindulatból, segítő szándékkal mutat tükröt. A mi részünkről pedig alázat és elfogadás szükségleltetik, meg egy nagy adag önszeretet. Hiszen a tükörben pontosan azt látjuk, akik vagyunk - a meztelen lelkünket.

Megtehetjük, hogy a dühtől, a csalódottságtól vezérelve összetörjük, de azzal együtt a kapcsolatunkat is szétzúzzuk. Ezzel a hozzáállással sosem lesz igazán mély és tartós viszonyunk. Nem jöhet létre nő és férfi között az az együttműködés, ami összeforrasztja és jobbá teszi a kapcsolatot. Előbb-utóbb el fogunk bukni, mert nincs a kapcsolatunkban fejlődni vágyás. Ha nem dolgozunk önmagunkon, akkor a kapcsolatunk csak egy nagy szerepjáték lesz - játszmákkal tarkítva -, amelyben nem adhatjuk önmagukat.

Forrás: Shutterstock

Amit a tükör mutat, az kétségkívül fájhat. Megláthatjuk benne a gyengeségeinket, a hibáinkat és mindazt, amiről nem akarunk tudomást venni. De ha képesek vagyunk felülemelkedni az egónkon, akkor megérthetjük, hogy ez a tükör egy kincs. Meg egy kulcs, aminek a segítségével jobb emberré és jobb partnerré válhatunk. Fejlődni elsősorban önmagunkért kell. Ám miközben magunkon dolgozunk, valahol a kapcsolatunkon is. Azáltal, hogy kijavítjuk az egyéni hibáinkat, jobb társsá válhatunk.

Ha valakit őszintén szeretünk, azt beengedjük a világunkba: nem lesznek előtte titkaink. Előbb-utóbb úgyis kiismer bennünket a partnerünk, nem rejtegethetjük előtte egy életen át, kik is vagyunk. Azonban egy érett partner a tükröt sosem használná fegyverként ellenünk, csakis segítség gyanánt. Mert néha csak akkor veszünk észre bizonyos dolgokat, ha felhívják rá a figyelmünket. Nem azért teszi, mert azt szeretné, ha megfelelőbbek lennénk a számára, nem magának akar bennünket csinosítani. Csakis miattunk teszi.

Persze ez csak úgy működik, ha kölcsönös, ha időről időre mi is előkapjuk a tükröt partnerünknek részére - egy kapcsolatban mindkettőnknek kell fejlődnie. Igaz, nem járhatjuk ugyanolyan tempóban az utat, előfordulhat, hogy egyikünk kicsit előrébb van. De miközben az utat járjuk, változunk, és szükség lehet az ellenőrzésre, hol tartunk épp a fejlődésben. Ezzel támogatjuk egymást, hogy idővel egymás mellett haladhassunk.

A tükör felmutatásának egy őszinte gesztusnak kell lennie. Mentesnek a megfelelési kényszertől, a párkapcsolati függéstől. Nem retteghetünk attól, hogy mi lesz, ha elmegy, mert nem azt mutatom, amit látni akar. De az sem lehet jó indok a torzításra, hogy nem akarjuk a párunkat megbántani, ezért engedjük rossz úton járni, hadd éljen a maga kis sötétségében. Ha ráköpsz a tükörre és összemaszatolod, azzal a kapcsolatodba is belerondítottál.

Értsd meg, egy kapcsolat titka a kölcsönös őszinteség és a fejlődni vágyás. Légy jobb ember a párod segítségével, hogy a kapcsolatod is kiteljesedhessen! Elhiheted, a folyamatos tükörmutatás során nemcsak a gyengeségeid köszönnek majd vissza, hanem az erényeid is. Lesz bőven pozitív megerősítésben is részed. A tükör tulajdonképpen mindig csak ad, de rajtad múlik, hogy rossz vagy jó ajándéknak fogod fel.

Élsz-halsz a SHE.HU cikkeiért?
Iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk.
Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.