Ilyen férfit NE szeress soha, lányom!

Anyukám sosem adott tanácsokat. Legtöbbször hagyta, hogy menjek a fejem után, csak a háttérből figyelt. Mikor 22 évesen elváltam, megkérdezte: "Ha azt mondtam volna, ne menj férjhez, akkor nem mentél volna?"

Én pedig azt válaszoltam: "De, anya. Igen." Akkor gondoltam először arra, hogy az anyai tanácsoknak pontosan megvan az idejük a gyerekek életében. Nem jöhetnek sem túl korán, sem túl későn. Sokáig azt hittem, jó dolog, hogy az anyukám nem akar befolyásolni, csak hagyja, hogy megtörténjenek velem a dolgok és tanuljak a hibáimból. Ma már úgy látom, jobb lett volna, ha kapok útravalót az élethez. Ha kapok tanácsokat, például a fiúkhoz, mert akkor talán néhány átsírt éjszakával kevesebb lenne most mögöttem.

Persze belőlem is hasonló szülő lett. Én sem osztogatok tanácsokat a lányomnak, de arra figyelek, hogy az alapvető tapasztalataimat átadjam neki. Például azt, hogy mik egy egészséges kapcsolat feltételei. Hogy ki tudja szűrni, ki a hozzávaló, ki érdemes arra, hogy szeresse...

1. Soha ne állj szóba olyan férfival, aki nem tisztel!

Mert hiába a szenvedély, szerelem, kémia, minden értékes kapcsolat alapja a kölcsönös tisztelet. Ha nem tisztel a férfi, akit választottál, megalázott és boldogtalan leszel a kapcsolat utolsó percéig, mert a boldogtalanság kódolva van egy alá-fölérendeltségi viszonyban. Hamar vedd észre a tisztelet hiányát, és olyankor menekülj!

2. Még a "Nagy Ő"-vel is össze kell csiszolódni!

Senki nem kapja készen az életre szóló kapcsolatot. Konfliktusokkal és félreértésekkel van tele az út, aminek a végén ott vár minket a másik megismerése. A kezdeti nehézségek természetes velejárói egy kapcsolatnak, nem kell tőlük megijedni, és főleg nem kell rögtön feladni az első buktatónál.

3. Kommunikáció!

Már az összecsiszolódás alatt is sarkalatos pontja a kapcsolatnak, hogy mindent meg tudjatok beszélni. Ha nincs kommunikáció, akkor konteók és találgatások jönnek, hogy biztosan ezt meg azt gondolja a másik... Aztán közben lehet, egészen mást gondol. És csak sok-sok év után jövünk rá, hogy feldíszítettünk egy csupasz fát a magunk elvárásai alapján, amire azt mondtuk: ez egy karácsonyfa. Pedig igazából egy tölgy volt teleaggatott giccsekkel, amit egyébként szívből utál a másik.

Forrás: Shutterstock

4. Csak olyan férfival kösd össze az életed, akiben bízol!

Persze a bizalom sem alapkészlete minden kapcsolatnak. Előfordul ugyan, hogy első perctől működik, de szinte mindenkinél lehetnek megingások. Ha viszont már az elején látod kislányom, hogy a másiknak a szeme sem áll jól, akkor jobb, ha mérlegelsz. Mert a mellébeszélés legtöbbször nem egy szerethető csibészség, nem múlik el varázsütésre. És nagy valószínűséggel senki nem gyógyul ki a megbízhatatlanságból anélkül, hogy a partnere ne sérülne közben.

5. Vedd észre, ha nem lehetsz önmagad a másik mellett!

Ne engedd senkinek, hogy túlzott elvárásokat támasszon feléd! Mert egy kapcsolat sem szólhat arról, hogy meg kell feleljünk egy életen át. Kerüld el messziről azokat a férfiakat, akik meg akarják mondani, hogyan öltözz, hogy viselkedj, mit gondolj, mit érezz, mi a helyes, és mi a helytelen.

Talán ezek a legfontosabbak...

Forrás: Mudra László
Élsz-halsz a SHE.HU cikkeiért?
Iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk.

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?