fájdalom emlék család nagymama fotó Berill Shero
Hajni elgondolkodva forgatta kezében azt a régi, megperzselt szélű, fekete-fehér fényképet. A rajta lévő egy év körüli kislány mosolyogva nézett a kamerába. A nagymama után maradt a kép, a hátulján két szóval: "Nagyon vártunk."

Hajni képes volt összeveszni az anyjával is, hogy megtarthassa. Erős érzelmi szálak fűzték a fotóhoz, ami a legváratlanabb helyekről volt képes visszaköszönni, amikor a nagyinál nyaralt. Határozottan emlékezett az első alkalomra. Alig múlt öt éves, az unokahúga elől akarta elrejteni azt a szépen csillogó kavicsot. A varródobozban bukkant a képre. Elaludt, miközben nézte. A nagyi gyengéden elvette tőle, és mikor felébredt, azt mondta, csak álmodta, nincs ilyen a dobozban.

Már iskolába járt, mikor újra előkerült a fotó. A nagyi imádságos könyvéből esett ki. A kislány barna szeme nagyon megfogta a képen, ezért napokig nem árulta el, hogy nála van. Csak akkor, mikor a nagymamája kétségbeesve kereste. Bűnbánó arccal húzta elő a kabátja zsebéből. Akkor tépődött le az egyik sarka is.

Nagymama mégsem szidta meg, szeretettel magához ölelte, nyomott a feje búbjára egy puszit, és a fotót visszatette a könyvbe. De hiába kérdezte, hogy ki van rajta, a nagyi csak a fejét rázta és nem mondott semmit.

Sokáig izgatta a titok, de mire középiskolás lett, elfelejtette, ahogy a sosem látott nagyapját is. Lefoglalta a tanulás, a fiúk, a sportversenyek. Országos atlétika bajnokságon indult és nyert, a nagyi pedig minden versenyén ott volt és szurkolt. Különleges kapocs volt köztük, vele osztotta meg a titkait, neki mesélt a fiúkról is az anyja helyett.

A főiskolás években lazult a kapcsolatuk, Hajni ritkán járt haza az ország másik végéből, de ekkor is öröm volt minden találkozó. Nagyi sütött-főzött, mindig a kedvencét készítette. Aztán eljött az idő, mikor már a teste kezdte felmondani a szolgálatot.Hajni váltotta ki a gyógyszereit, intézte a nagybevásárlást, főzött, és a takarítást is magára vállalta. Közben a nagyi mindenféle régi történetekkel szórakoztatta.

Forrás: Shutterstock

Mesélt és mesélt, kifogyhatatlan volt a vicces és tanulságos anekdotákból. Beszélt a háborúról, éhezésről, járványokról is. Ő pedig sokszor azon kapta magát, hogy a fotelba kuporodik, félretéve a munkát, és szinte issza a szavakat. Némelyik történet elborzasztotta, másoktól a könnye csordult, de mindig érezte, mennyire erős a nagymamája, aki mindig méltósággal és emelt fővel került ki a nehéz helyzetekből.

Az egyik szeles, áprilisi estén Victor Hugót olvasott fel, és a lapok közül kihullott a már elfeledett fénykép. Az idős nő bele-beleszunyókált a Nyomorultakba, így Hajninak maradt néhány perce, mielőtt rajtakapta volna. Sorra törtek fel a képhez fűződő emlékei, és a szíve hevesebben vert. Azt remélte, eljött az igazság pillanata, végre megtudja majd, ki van a képen.

Nagyi hirtelen nyitotta ki a szemét, úgy meredt rá, mint aki szellemet lát, majd a kép felé kapott, de nem érte el. Szólni akart, de értelmetlen szavak hagyták el a száját. Hajni nagyon megijedt, azonnal orvost hívott. A mentő szirénázva vitte az idős nőt a közeli kórházba. Stroke-ot kapott - és többé már nem tért vissza.

Sokáig érintetlen volt a hagyatéka, aztán szépen lassan minden megkopott. A könyveket a helyi könyvtárnak adományozták, a ruhákat elvitte a Vöröskereszt. Mielőtt mindennek megtalálták volna a helyét, az unokák választhattak egy-egy tárgyat. Hajni a kopott, fekete-fehér fotót kérte. Az anyja hiába győzködte, hogy válasszon valami mást, ő ragaszkodott hozzá.

Főleg azután, hogy előkerült egy hagyatéki távirat, amit az anyja félredobott, mondván, ez valami angol vacak, őt nem érdekli. Ebből tudta meg, hogy a sosem látott nagypapája Amerikába disszidált a nagyobbik lányával.

Mindketten tűzvész áldozatai lettek, a hatóságok pedig visszaküldték a nagypapa magyar iratait, és ezt a képet. Azóta féltve őrzi a fotót a férjétől kapott szerelmes levelek mellett, a régi bonbonos dobozban. Tudja, hogy most már neki is van egy titka...

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Forrás: Mudra Lászuló

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.