emlékezés élete Forma1 Niki Lauda B. Barbi autóversenyző
Niki Lauda neve nem ismeretlen a Formula-1-es rajongók számára, hisz háromszoros világbajnok pilóta. A különc autóversenyző nem csupán a földön, de a levegőben is kiválóan irányított: erről árulkodik, hogy két légitársasággal is büszkélkedett élete során.

Andreas Nikolaus Lauda racionális gondolkodásmódjáról volt híres. Köztudottan nem szeretett felesleges kockázatot vállalni. Többek között ezért is akarta 1976-ban lebeszélni versenytársait a német nagydíj rajtjáról, de nem járt sikerrel. Így mindenki - köztük Lauda is - elindult a majdnem életét követelő versenyen.

Forrás: AFPforum

Lauda ugyanis kicsúszott az autójával. Az autó tűzoltó készülék hiányában kigyulladt. A roncsból a többi versenyző mentette ki, de addigra égési sérülései mellett mérgező gázokat is belélegzett, amitől súlyos légzőszervi károsodásokat szenvedett. A felépülése során csakis a legfontosabb plasztikai műtéteket engedélyezte, így csak minimálisan állították helyre az égési hegeket. Ezen beavatkozások egyike volt, hogy új szemhéjakat is kapott.

Forrás: AFPforum/ dpa Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hartmut Reeh

A Formula-1 történetének egyik legvakmerőbb pillanata volt, amikor hat héttel a balesete után már újra versenyzett - és a negyedik helyen végzett. Ugyan félt a visszatérés során, de úgy érezte, jobbat tesz a fizikai és mentális állapotának, mintha ágyban fekve rágódna a történteken.

Az ezt követő japán nagydíjon azonban feladta a versenyt. "Az életem többet ér, mint egy cím" - mondta. Döntését részben a hatalmas, özönvízszerű esőzés miatt hozta meg, részben pedig amiatt, hogy nem tudott rendesen pislogni. Az 1976-os balesete nagyban közrejátszott, hogy nem tudta megvédeni a világbajnoki címét, de a következő idényt már ismét a dobogó legfelső fokán zárta a Ferrari színeiben.

"Én okkal vagyok ronda, az emberek többsége nem" - nyilatkozta. Egész életében büszkén vállalta a hegeket, egyedül a fejét takarta el mindig. Ennek köszönhetően vált ikonikus sapkaviselővé, amivel természetesen pénzt is keresett, szponzorok százai akartak megjelenni a sapkákon.

Forrás: AFPforum/ dpa Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Harry Melchert

Hiába a csodatévő orvosoknak, a baleset okozta sérülések egész életét végigkísérték. Kétszeri veseátültetésre is szüksége volt. A második veséjét egyébként a második feleségének, a 30 évvel fiatalabb Brigitnek köszönheti - igaz a műtét idején még nem voltak házasok. A legenda szerint egy bulin azért figyelt fel Brigitre - akibe azonnal beleszeretett-, mert a többi hölggyel ellentétben ő nem viselt magassarkút. Csak később derült ki, hogy a Lauda légitársaságnál dolgozik.

Forrás: AFPforum/ Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Annegret Hilse / Sven Simon

Lauda egyébként kétszer nősült, mindkét asszonytól 2-2 gyermeke született. Első feleségével, Marlene-nel, jó kapcsolatban maradtak, sőt, a két asszony is kijött egymással. Egyik fia szintén apja nyomdokaiba lépett, azonban sikerei jócskán elmaradnak az apjáétól.

Bár nem volt akkora nőcsábász, mint a riválisai, de egy házasságon kívüli gyermekkel azért ő is büszkélkedhet. Öt könyve mellett egyébként az életéről egy film is készült,Hajsza a győzelemért (Rush) címmel, aminek a végén maga Lauda is felbukkan.

Az osztrák legenda ma lenne 71 éves.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.