Évértékelés és újévi fogadalmak – Tényleg szükség van erre Szilveszterkor?

magazin Újév szilveszter évértékelés fogadalmak Szabó Kíra
Az év vége közeledtével sokan értékelik át a lassan mögöttük álló 365 napot és elemzik végig az elmúlt hónapokat, mi minden történt velük, min mentek keresztül, mit sikerült megvalósítaniuk stb. Majd az év utolsó napján pedig fogadalmat tesznek az újévre vonatkozóan és összefoglalják, mit szeretnének elérni, valóra váltani az új esztendőben.

Néhány éve szinte betegesen készülök az év végi értékelésre, összefoglalóra, majd lázasan írom össze, hogy mely jó szokásaimat szeretném az új évben is megtartani, illetve milyen új dolgokat, célokat szeretnék elérni és véghez vinni a jövő évben. Persze, ezek között főként olyan fogadalmak találhatóak, amelyeket évről évre újra megfogadok, de aztán egy-két hét után elveszítem a lelkesedésem és elhagyom őket valahol a szürke hétköznapok forgatagában.

Ez újra és újra megtörténik, de mégis rendkívül izgatott vagyok, amikor Szilveszter napján, úgy, mintha ez egy kötelező házi feladat lenne, leülök és átgondolom, kifújom magamból az évet és végiggondolva az előttem álló 365 napot, összeírom magamnak, hogy mivel szeretném kitölteni, színesíteni a következő esztendőt. Addig amíg ez nincsen kész, nyugtalan vagyok és azt érzem, enélkül nincs lezárva az év. Ha betartom, ha nem, akkor is ezt meg kell tennem. Nyugtass meg kérlek, hogy ezzel nem vagyok egyedül.

Valójában miért van erre akkora szükség? Miért olyan fontos az év utolsó napján fogadalmakat tenni, amelyeknek a nagy részét úgysem tartjuk be? Pláne, hogy évközben számtalan célt, fogadalmat tűzünk ki magunk elé, így meg pláne jogos a kérdés, hogy akkor miért van ekkora súlya a szilveszter napján tett ígéreteknek?

Forrás: Shutterstock

Az idei év bizonyítja a legjobban, hogy óriási szükség van a kapaszkodókra az életben és arra, hogy kellő időt szánjunk arra, hogy megismerjük magunkat és azt, hogy mire vágyunk igazán. Hiszen, ha tudjuk, hogy mi tesz minket boldoggá és mi visz bennünket előre, sokkal könnyebben, hatékonyabban tudunk előre haladni és célokat elérni az életben és nem utolsósorban felkészültebben szembenézni olyan váratlan élethelyzetekkel, problémákkal, mint amiket a koronavírus hozott magával az idei évben.

Na, de erre mi, emberek sajnos nagyon kevés időt szánunk a mindennapokban. Állandóan dolgozunk, rohanunk, megfelelni akarunk, elfáradunk, stresszelünk, robotokként működünk, majd azzal találjuk szembe magunkat, hogy valójában nem is tudjuk, hogy merre tart az életünk. Elfelejtünk néha megállni egy pillanatra és megkérdezni magunktól, hogy „Jó helyen vagyok? Jó irányba tart az életem? Itt szeretnék tartani? Mit tehetek azért, hogy jobb legyen?"

Az életben nagyon sokszor letérünk az általunk megtervezett útvonalról és sok esetben akkor vesszük észre, hogy rossz az irány, amikor nem találjuk már a helyes irányba visszavezető utat. Ha évközben nem is, az év utolsó napján, Szilveszterkor viszont lehetőségünk van arra, hogy az évben legalább egyszer újratervezzünk. Arra, hogy megálljunk egy pillanatra, hátranézzünk, összegezzünk, kifújjuk magunkból a rosszat, tanuljunk belőle és a következő utazásra már csak a jó élményeket, emlékeket vigyük magunkkal. Lehetőségünk van arra, hogy a fogadalmak által célokat, célkitűzéseket fogalmazzunk meg saját magunk számára, és ha nem is tartjuk be őket, legalább azt az esélyt megadtuk magunknak, hogy elgondolkodjunk azon, hogy mit is szeretnénk igazán.

Ha a bulizás, az óriási ünneplés el is marad ebben az évben, arra mindenképpen jó lesz az idei szilveszter, hogy a különféle célok és ígéretek megfogalmazásával közelebb kerüljünk az álmainkhoz, amelyekből remélhetőleg a lehető legtöbbet meg fogunk majd tudni valósítani a 2021-es évben.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.