magazin párkapcsolat tanácsok harmónia tippek
Senki ne ringassa magát abba az illúzióba, hogy létezik a tökéletesen harmonikus, minden konfliktustól mentes párkapcsolat. Viszont rengeteget tehetünk azért, hogy minimalizáljuk a súrlódásokat, a vitákat és a komolyabb veszekedéseket is.

Egy párkapcsolatban két teljesen idegen ember kerül össze, két különböző látásmóddal, így nem meglepő, ha főleg az ismerkedés első szakaszaiban kisebb-nagyobb súrlódások is előfordulnak, miután felszáll a szerelem rózsaszín köde.

Egykor és most

A régi időkben ez cseppet sem számított, hiszen a XIX. századot az elrendezett házasságok jellemezték, de

hetven évvel ezelőtt sem számított gyakorinak, hogy a pár tagjai a házasság előtt együtt éljenek.

Márpedig szerelem ide vagy oda, valóban lakva ismerik meg egymást az emberek, így a szülői házból az oltárhoz vonulva érhette némi meglepetés az ifjú párt - miután összebútoroztak.

Manapság ez a veszély már nem fenyeget minket, hiszen az együttélés teljesen elfogadott, sőt inkább az lenne fura, ha valaki csak randizna a kiválasztottjával, de egyetlen percet sem laknának egy fedél alatt, mielőtt összeházasodnak.

Csak őszintén

Igazából azonban teljesen mindegy hogy házasságról vagy együttélésről beszélünk, mert a lényeg nem is a kapcsolat szentesítése, hanem az, hogy milyen alapszabályokat fektetünk le a kezdetek kezdetén.

Mert minden jól működő párkapcsolat szabályokra épül, legyenek azok kimondottak vagy kimondatlanok.

Ajánlatos ezeket átbeszélni már az összeköltözéskor és nem érdemes finomkodni sem, ugyanis ha az elején kíméletből nem osztod meg vele, hogy mi az, ami számodra rendkívül fontos, akkor abból csak sértődés és feszültség lesz a későbbiekben. Hidd el, egy héten, egy hónapon, de egy éven belül kétségtelenül ki fognak bukni ezek a dolgok, s akkor jogos lesz a párod részéről a kérdés, hogy eddig erről miért nem szóltál.
Például jobb előre tisztázni, ha te minden este meg szoktál nézni egy részt a kedvenc sorozatodból, ne akkor tudja már meg szegény, amikor házisárkánnyá váltál a többnapos elvonás miatt.
Ráadásul, ha ez neki valamiért nem tetszik, akkor még csírájában elfojthattok egy lehetséges „Miért nézed minden este ez a hülyeséget?" konfliktust azzal, hogy számba veszitek a lehetséges megoldásokat. Ő például lövöldözhet addig a számítógépen, amíg te elmorzsolsz pár könnycseppet Carrie Bradshaw és Big történetén. Ugyanakkor, ha neki fontos, hogy minden reggel omlettet szervírozz az ágyba, te azonban nem vagy egy konyhatündér, azzal is kezdenetek kell valamit. Úgyhogy elő a farbával, őszintén!

Forrás: Shutterstock

Te erre, én arra

Bármennyire is szeretitek egymást, a hosszú kapcsolat egyik alapfeltétele, hogy hagyjátok a másikat levegőhöz jutni.

Nem, nem állítom, hogy az állandó együttlét megöli a szerelmet, de hidd el, néhány külön töltött óra, egyikőtöknek sem fog ártani.

Ha ő lemegy az edzőterembe, te meg elballagsz egy masszázsra vagy kávézol egyet a barátnőiddel, miközben ő a haverokkal megiszik egy sört, akkor sem fog összedőlni a világ. Sőt! Kifejezetten szükség van arra, hogy külön élményeket szerezzetek, külön impulzusok érjenek titeket, amelyeket később meg tudtok osztani egymással.

Most pedig együtt

Amellett, hogy mindketten ápoljátok a régi baráti és családi kapcsolataitokat, jó ha van valami olyan tevékenység is, amely szorosabbá fűzi kettőtök viszonyát.

Egy közös cél, egy közös hobbi remek összetartó erő lehet.

Együtt futni reggelente, kirándulni, vállalkozást fejleszteni, állatokat menteni, de akárcsak olvasni vagy filmet nézni is igazán jó móka, amely egyben építi is a közös életeteket. Az élmények megosztása által, a tervezgetés során, a következő cél kitűzésével, az akadályok elhárításával pedig igazán mélyen megismerhetitek egymás rejtett oldalát is.

Kompromisszumok

A kompromisszum az a pont, amely ténylegesen elengedhetetlen, ha hosszú távú, kiegyensúlyozott kapcsolatra vágysz.

Az utóbbi évtizedben úgy gondolom, hogy egyre nagyobb teret hódítanak maguknak a csereszabatos viszonyok.

Amelyekbe csak beleugranak a felek, majd ha valami nem működik, azonnal ki is lépnek belőle és keresnek helyette másikat. Nem törekszenek se arra, hogy megkeressék, mi a probléma gyökere, se arra, hogy megpróbáljanak közösen javítani rajta. Jó esetben ultimátumot adnak a másiknak, de kompromisszumra már nagyon kevesen hajlandóak. Mert mindenki csak magával törődik, a saját egójával, a saját jólétével és nem is hajlandó alábbadni abból, amit ő magának követel.
Holott kompromisszum nélkül nem megy. Ha nem vagy hajlandó tekintettel lenni a másikra, akkor miért várod el, hogy ő tekintettel legyen rád? A szerelem/szeretet mellé, ha nem párosul tisztelet - a másik akaratának is a tisztelete-, akkor az a kapcsolat halálra van ítélve. Ezért nagyon fontos, hogy mindig készek legyetek olyan egyezséget kötni, amely mindkettőtök számára annyi lemondással jár csak, amely még nem szül elégedetlenséget.

A hosszú, tartós és viszonylag békés párkapcsolatra nincs jól bevált recept, hiszen az én házasságom biztosan egészen más, mint a szomszédlányé. Ugyanakkor, ha a fenti tanácsokat megfogadjátok, már ezzel is sokat tesztek azért, hogy harmonikusabban működjön köztetek a férfi-nő viszony.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.