élet család Dely Diana szeretet nagymama megbecsülés unoka boldogság
Tanulatlan voltam még, és a szó legszorosabb értelmében nagyon gyerek. Mindenre rácsodálkoztam, magától értetődő volt, hogy nem dacolok, nem feleselek. Még nem is tudtam, milyen az.

Egyszerűen mindent úgy találtam jónak, ahogyan volt. A nagyszüleimmel éltem, engedelmeskedtem nekik, ők pedig sosem feddtek meg semmiért. Takaros házban laktunk, nagy portával és kerttel. Éveken át, ezredszer is szájtátva voltam képes hallgatni a régi-régi falusi történeteket.

Láttam, ahogy nagyapám gondját viselte az állatoknak. Láttam, hogy nagyanyám a sok ház körüli teendő mellett milyen odafigyeléssel és türelemmel kötöget a családnak a fáradt, jeges téli estéken. Kinek egy sálat, kinek egy kardigánt. Mindegyik darabnak a szívből jövő, törődő szeretet volt a közös jellemzője...

Láttam, milyen gonddal kelnek reggelente, óvatosan, szinte lábujjhegyen, hogy az én pihenésem nyugodt legyen. A hajnal még csak ébredezett, de ők már indultak az állatokhoz, a kertbe, a nyári konyhába a sparhelt mellé. Mire az ablakon becsorduló friss, kisvárosi levegő elől a pihe-puha, igazi dunnámba menekültem, már a nap felénél tartottunk.

Szerettem, hogy minden egyszerű. Szerettem, hogy csak a jóság és a szeretet élt a zárt kapuink mögött, és olyan igazi, nem kreált gyermekkort kaptam. Úgy tanultam meg mindent kicsiként, hogy semmit nem éreztem kényszernek. Észrevétlenül tanítottak meg becsülni a valódi értékeket.

Szerettem, hogy a legjobb barátnőmmel sárból főzőcskéztünk mindenfélét. Szerettem, hogy a meleg napokon az esővízzel teli régi vashordókban pancsolhattunk önfeledten. Ez volt a mi strandunk, mert valahogy mindig többre tartottam ezt bármiféle nívós medencénél. Szerettem a fáradt, játszós délutánokon a kertbe rohanni, lekapni az almát a fáról. Epret keresni a földön, sóskát majszolni, a betonoszlopok közé lógatott kis fahintában lógatni a lábunkat. Szerettem csuhébabát kötözni a kukoricacsutkákból, etetni napközben a nyulakat.

Forrás: Shutterstock

Szerettem, hogy a fázós estéken szájtátva bámulhatom a tűz csodáját, mikor nagyapám szenet pakol a kazánra. És a mindenem volt nyaranta a kaszálás után gondosan felpakolt szénaboglya, aminek kis királylányként ültem a tetején, míg a szomszédból nagyapa hazatolta. Szerettem a szombat déli túrós sztrapacskát, a vasárnapi húslevesből a tyúk "eszét". Téli estéken a héjában sült krumplit hideg tejjel, és bármikor megvesztegethető lettem volna egy tányér zsámiskáért.

Csoda volt ez az élet, pedig ennél egyszerűbb aligha lehetett volna. Aztán teltek-múltak az évek, és a szeretettel bezárt családi kapuk mögötti világ akarva-akaratlanul magába szippantott. Ovi, suli, új közegek, ismeretségek, néha barátságok. Kiskori szerelmek, és maga az egész élet. Sok-sok kedves dolgot láttam, tanultam, de már tudtam, hogy a világ nem mindig szép és jó.

Ahogy telt az idő, és láttam, sokan hogyan élnek, már kevesebbnek éreztem magam azért, hogy én máshogy nőttem fel. Tudtam, hogy valójában nem vagyok az, de azt gondoltam, talán a többiek szemében igen. Talán azt gondolják, hogy nem érek fel hozzájuk.

Gyerekek voltunk, mégis éreztem, hogy hatalmas különbségek vannak közöttünk. Tinikorban azért már megvolt ennek a hátulütője. Ment a cikizés, a lenézés, ha bármiben is kilógtál a sorból - ahogy ez lenni szokott. De ekkor már egyre inkább éreztem és tudtam, hogy hálás lehetek a sorsomért. Azért, mert színtiszta szeretetben, a világ majdhogynem legegyszerűbb dolgai között nevelkedhettem.

Hálás vagyok a családomért, a barátokért, akikkel azóta is szeretjük és tiszteljük egymást. Köztünk sosem volt ármánykodás, maximum gyermekkori irigység és csínytevések. Hálás vagyok, amiért itthon belém nevelték az állatok szeretetét, ugyanakkor a tisztességes kétkezi munkáét is. Még a megpróbáltatásokért is hálás vagyok. Remélem, én is hasonló értékeket adhatok majd át egyszer a saját unokámnak...

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.