válás Balogh Orsolya trauma szakítás
Elhiszem, hogy hajt a tatár. Herótod van az asszonytól, vagy éppen a pasidtól, és pokolian szeretnél már lelépni. Úgy érzed, még egy nap mellette, és teljesen becsavarodsz.

Megértem. De vannak olyan szituációk, amikor mégsem léphetsz le csak úgy. Ha a következő 6 élethelyzet közül valamelyik fennáll, akkor igenis legyen még egy nap! Meg még egy. Nehogy már ne tudj kicsit várni azért, hogy ne küldd totálisan a padlóra a partneredet!

Akik azt mondják, hogy úgysincs tökéletes időpont a szakításhoz, azoknak üzenem: igaz. De létezik ideális szakítás, és azt is meg lehet választani, hogy kicsi vagy nagy sérülést okozzunk. Kíméletesnek lenni - ezen van a hangsúly.

Másrészt az az ember a párod, nejed, férjed. Valamikor szeretted, és fontos volt neked. Hát nem érdemel annyit, hogy legalább nem a szar kellős közepén hagyod ott? Egy kis tiszteletet a másik félnek, és ne akkor szakíts vele, amikor...

1. Vizsgázik

Könyörgöm, mennyi lehet a vizsgaidőszak? Egy nap, egy hét, max egy hónap? Nem igaz, hogy nem lehet kivárni ezt a kis időt! Utána megint tiéd a pálya, az élet, kezdheted falni az ellenkező nemet - de legyen benned annyi, hogy nem akkor teszed ki, mikor koncentrálnia kell, és akár a karrierje vagy a jövője múlik a vizsgaeredményein.

2. Meghalt valakije

Már tele van vele a hócipőd, mikor meghal az anyja, vagy éppen az imádott kutyája. Úgy vagy vele, neki már úgyis mindegy, és beközlöd, hogy szakítasz vele. De ne! Ha van benned egy cseppnyi jóérzés, légy türelmes, és adj neki időt! Nem kell évekig mellette maradni, de ne légy totálisan érzéketlen, hogy dobsz még egy lapáttal a gyászoló fájdalmára!

3. Pechsorozata van

Kirúgták a munkahelyéről. Megbukott a suliban. Elloptak tőle húszezer forintot. Beszart a telefonja. És még te is szakítani akarsz vele? Legalább ne a pechsorozat kellős közepén! Tudod, amikor minden áldott napra jut valami, és az ember kétségbeesetten kapaszkodik egy kis fénybe. Te vagy neki az a fény. Tegyél meg annyit, hogy pár nappal később vonulsz ki az életéből, mikor már nem hullik tovább a haja!

Forrás: Shutterstock

4. Kiderült, hogy beteg

A betegség egy teher. Nemcsak a betegnek, hanem a környezetének, a szeretteinek is. Természetesen szíved joga úgy dönteni a betegség súlyosságától függően, hogy te nem akarod végignézni, ahogy leépül, vagy nem érzed alkalmasnak magadat arra, hogy támogasd.

De mégis, ha egy mód van rá, tedd meg, hogy nem tetézed a gondját azzal, hogy felszívódsz, mikor épp a legnagyobb szüksége lenne rád! Ha van ilyen opció, legalább várd meg, amíg felépül, de legalábbis számottevően javul az állapota!

5. Terhes vagy kisgyerekes

Az egy dolog, hogy képes volnál rá, de attól még oltári nagy disznóság valakit magára hagyni, mikor bejelenti, hogy terhes. Vagy már megvan a baba, és te féléves korában jöttél rá arra, hogy mégsem vágytál gyerekre meg családra. Ha eleve kétségeid voltak, nem is kellett volna gyereket vállalnod. De a lényeg: szó sincs arról, hogy maradj mellette örökké, de legalább az első-két évben ki kellene tartanod mellette.

6. Anyagi gondjai vannak és stresszes időszaka

Nem arról van szó, hogy dolgozik, de mindig eltapsolja a pénzét. Csak mondjuk, nem talál munkát, lakáshitelt fizet, céget, vállalkozást alapított, esetleg épp lakást újítotok fel, vagy építkeztek. Nem kellene csak úgy hipp-hopp kiszállnod az életéből, mikor éppen rohadtul stresszes időszaka van. Nem az a cél, hogy eltartsd. De gondolj bele: nehéz időszakokban a párunk adhat megnyugvást és reményt.

Nem szereted. Oké. Nem is kell vele maradnod élete végéig. De legyen benned egy kis önfegyelem meg gerinc, hogy nem épp a leggázosabb helyzetben hagyod el! Tudd kivárni, amíg legalább egy hangyányit javul a helyzete, és ne hagyd cserben!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.