magazin csoport gyerekellenes kibeszélő gyerek megerősítés gyerekvállalás
Éppen a rohadt meleg szobában szottyadtam álmatlanul, amikor rátaláltam egy oldalra, ahol gyerekellenes emberek tömörülnek egy kasztba. Láttam már sok mindent az életben, de van, ami még engem is meg tud lepni.

Már az elején nem árt tisztázni: tőlem mindenki azt csinál, amit akar. Gyereket vagy kutyaházat, számomra édes mindegy. Én azt nem értem: mi a francért hoznak létre emberek olyan témában nyilvános oldalt, amiről alapvetően fogalmuk sincs? Hiszen nincs gyerekük. Mégis úgy gondolják, ők akkor is tudják a frankót! Hát nem. Mert még mindig nincs gyerekük. A magyarázat ilyen baromi egyszerű.

Utálom a pacalpörköltet, bár soha életemben nem ettem. De akkor is utálom, már a szagától is rosszul vagyok. Mégsem jut eszembe olyan embereket összeterelni egy helyre, ahol úgy utáljuk együtt a pacalt, hogy tulajdonképpen soha bele sem kóstoltunk.

Ennél már annak is nagyobb létjogosultsága lenne számomra, hogy olyan szülők alakítsanak bandát, akik menet közben lettek gyerekellenesek, mert nem azt kapták a szülőségtől, amit vártak. Ilyen platform nem jön létre, mert elég nagy bunkóság lenne a saját gyerekeddel szemben, hogy nyilvánosan utáld.

Elkezdtem magam jobban beleásni a tartalomba, és az feltűnt, hogy ezt az egész mozgalmat igyekeznek vicces formában feltüntetni, hogy kevésbé tűnjenek bicskanyitogatónak. Ám ez a poénosság csak hellyel-közzel sikerül nekik. Például olyan cikkek megosztása kicsit sem humoros, hogy éves szinten hányan haltak bele a szülésbe, pláne, ha az az adat már nincs mellette, hogy összesen hány szülésre levetítve történnek a halálesetek. Mert ha az összes számot nézzük, akkor elenyésző.

Nekem olyan benyomásom van, mintha még némi lebeszélés szaga is lenne ennek az egésznek. Ha én nem akarok gyereket, te se akarj már, és még érveket is teszek mellé, hogy miért ne. Mindezt úgy, hogy még mindig nem tudom, valójában miről beszélek. Mert ugye nincs gyerekem. És nem is lesz. Elvi síkon.

Hogy én akartam-e gyereket? A fene se tudja már. Biztosan volt időszak, amikor vágytam rá, de olyan hirtelen kerültem bele a helyzetbe, hogy végül nem volt idő fontolgatásra meg vacillálásra. Igen, néha mocskos nehéz, és a pokolba kívánnám magam, hogy ott legalább pihenjek. Én is a saját gyerekem szeretem a legjobban, nem imádok minden kisgyereket. Tudom, hogy baromi idegesítő a sok hiszti meg visítás is. Képzeld el, az ovis kiránduláson legszívesebben letoltam volna egy üveg vodkát, hogy ne halljam ezt a sajátom mellett még 28 gyerek szájából...

Forrás: Shutterstock

De ezzel szemben olyan dolgokat kapsz a gyerekedtől, a részedtől, mint senki mástól. És itt a következő rossz hír a gyerekelleneseknek: a gyerekedtől kapod ezeket, és nem a kutyádtól. Merthogy nekik az is tök természetes ám, hogy a gyerek az pont ugyanolyan mint egy kutya vagy macska.

Szeretem az állatokat. Volt kutyám. A családom része volt, együtt voltunk jóban-rosszban. Imádtam, ő volt az én kis kutya babám, és elmondhatatlanul szomorú voltam, amikor elpusztult. Az ágyamban aludt, ahogy most a gyerekem. Előtte neki jártam vásárolni cuki cuccokat meg játékokat, ahogy most a gyerekemnek. De ez a két dolog, két szeretet, két kötődés, két olyan tök más érzés, amiről nekik fogalmuk sincs. Mert nincs gyerekük.

Kikérhetik maguknak ezen az oldalon, hogy nettó taplóság, amikor a gyerekvállalással frusztrálnak valakit. De ennél nagyobb baj az, hogy helyenként félrevezető infók hadával ültetnek negatív érzéseket egy esetleg bizonytalan ember fejébe - olyan témában, amiről nem rendelkeznek kellő infókkal.

Csernusnak volt egy marha jó mondata egyszer, hogy szülői jogsi kellene. Igen, ezzel tök egyetértek, mert vannak, akik teljesen pálya alkalmatlanok a szerepre, de azok általában nem olyan emberek, akik ezért vagy azért eldöntik, hogy nem akarnak gyereket. Erre nem lehet felkészülni. Nem születünk anyának vagy apának, hanem idővel azzá válunk, amikor már a kezünkben tartjuk azt, aki miatt már ezt a szerepet is betöltjük.

Én mégis azt gondolom, hogy ennek a csoportnak a legtöbb tagja - legtöbb, és nem mindegyik - valójában nem azért nem akar gyereket, mert mondjuk, rossz példákat lát, avagy anyagilag nem engedheti meg magának. Egész egyszerűen beszariak szülővé válni, és a világ ad számtalan tippet arra, hogy milyen kifogásokat hozhatnak fel - amik viszont a legtöbb esetben harmat gyengék...

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.