szerelem monogámia párkapcsolat poliamoria Bali Edina Zsanna
- Képzeld! - mondta Szilvi az első másodpercben, amikor leültünk egy kávé mellé. - Szerelmes vagyok. Érdeklődve néztem rá, hogy vajon mit akar valójában mondani, hiszen nincs egy éve, hogy mesélt az új kedveséről.

- Belezúgtam egy új pasiba is - folytatta. - Találkoztam valakivel, akivel csodásan éreztem magam, és rájöttem, hogy több férfit is tudok egy időben szeretni.

- Megcsalod a szerelmed, akiért még nem is olyan régen annyira odavoltál? - suttogtam.

- Nem, nem csalom meg. Mindent tud, megbeszéltük, hogy nem korlátozzuk egymás életét. Tiszteletben tartjuk a másik vágyait, és azt, hogy számunkra nem út a monogámia. Kiderült, hogy hozzá is nagyon közel áll ez az életfelfogás. Még neve is van. Poliamoria. Ez az új életformám.

Mivel nem álltam fel és szaladtam ki megbotránkozva a kávézóból, Szilvi úgy érezte, beavathat a részletekbe: hogy mit is gondolnak a poliamoria követői az életről. Illetve abba, hogy az új szerelmének is van barátnője, és nemrég lépett ki a kapcsolatukból egy lány, akivel több éven keresztül voltak szoros összefonódásban. Ezért így most négyen vannak.

Mindenki tud mindent, mindenki elfogadta a másikat. Elmesélte, hogy ilyenformán megélni a szabadságot az egyik legfelszabadítóbb élmény az életében. Szerinte a monogámia az, ami nem természetes, mert mindenki csak ki akarja sajátítani a másikat, uralkodni akar a másik életén. Így vagy valóban monogám, de ettől boldogtalan, vagy titokban szeretőt tart, és ezért nem tud igazán boldog lenni...

Néztem ezt a fiatal nőt, aki olyan hévvel mesélt, mint amikor arról beszélünk, hogy megtaláltuk életünk értelmét - vagy amikor az esküvőnkre készülünk, és örökre boldognak gondoljuk az életünket. Figyeltem a lelkesedését: azt, ahogyan láthatóan úgy érzi, ők most felülírnak mindent, amit az emberek csak a szokások és elvárások miatt tartanak követendőnek.

Azt gondolja, ez az őszinte élet: a szeretet igenis megosztható, nem lesz attól kevesebb, hogy egyszerre több embernek adunk belőle. Azt mondja, ez az egész nem a szexről szól, hanem valami olyan érzelmi támogatásról, ami túlmutat egy monogám kapcsolat korlátain és elvárásain. Mert ha egy monogám kapcsolatban élsz, ugyan honnan tudod, hogy a másik hozzád vagy csak a kapcsolati forma biztonságához ragaszkodik-e inkább? - tette fel a kérdést, amire láthatóan nem várt választ.

Miközben figyeltem rá, befelé is hallgatóztam. Feléledt bennem a kíváncsiság: a párok jelentős része arra panaszkodik, hogy perceik sincsenek egymásra, szenvednek a figyelem hiányától, fáradtak, nem kapják meg azt az elfogadást, amire szükségük lenne. Vajon tényleg felszabadultabbak, őszintébbek, valódibbak lennének, ha úgy élnének, ahogyan azt Szilvi gondolja, mondja?

Forrás: Shutterstock

Tényleg csak mesterségesen ránk erőltetett és elfogadott rendszer a páros történet? Tényleg "csak" azt kellene megértenünk, hogy a szerelem is ugyanúgy megosztható, mint ahogyan más viszonylatokban simán tudunk több embert szeretni, egyszerre és szinte ugyanúgy?

Körbenéztem a kávézóban, ahol láthatóan sok igent és sok nemet is kaptunk volna ezekre a kérdésekre. Megszólalt bennem a kisördög is: vajon hány olyan többszerelmű kapcsolódás lehet, ahol csak hiszik a benne résztvevők, hogy mindannyian szabad akaratukból vállalták ezt az életformát? Mi van, ha valaki nagyon is monogámiára vágyna, de annyira fél a másik elvesztésétől, hogy igent mond egy ilyen kapcsolatra?

Szilvi csak beszélt, beszélt... Mesélt a szabályokról is, amiben megállapodtak, az idő felosztásáról, amiben egyezségre jutottak. Arról, hogy ők nem állítottak fel hierarchiát - mint ahogyan sokan teszik -, hogy melyik a fő kapcsolat.

Na és hogy milyen sokat jelent, hogy megbeszélheti az egyik szerelmével, ha valami gondja van a másikkal. Higgyem el, teljes szívével örül és elfogadja majd, ha a "régebbi" kedvese is találkozik valakivel, akit szeretni fog, és akit bemutat, mert ez mindannyiuk életét gazdagítani fogja majd.

Amikor elköszöntünk, megöleltem, és valóban őszintén kívántam neki a boldogságot. Aztán azt vettem észre: bár mindig is nagyon igyekszem haza, hogy minél hamarabb lássam a férjem, most talán még inkább sietek. Megnyomtam a telefonom névjegyzékében az "Egyetlenem" néven elmentett telefonszámot, és valahogy végtelen felszabadultságot éreztem...

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.