Anyáskodsz a pasid felett? Ne csodáld, ha elmenekül!

Panna 34 éves. Reggelente korán kel: felébreszti és megreggelizteti a gyerekeket, kikészíti a ruháikat, majd uzsonnát csinál. Aztán felébreszti a férjét, Tamást, akinek szintén megcsinálja a reggelijét, kikészíti a ruháját, és szendvicset csomagol neki is...

Felvágottal és salátával - az utóbbit ugyan utálja a férje, de megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket. Márpedig Tamás munkája stresszes, 36 évesen pedig már veszélyeztetett korban van, szóval nincs mese, muszáj salátát ennie.

Miután elindul a család, egy puszi után elválnak. Tamás suliba viszi a fiút, ő pedig az óvoda felé veszi az irányt a kislánnyal. Délután csörög a telefon a munkahelyén, a férje hívja: egy sikeres projektet ünnepelnek, beülnének a kollégákkal valahová.

- Jól van, de kilencre gyere haza! - válaszol Panna. - 3 pohárnál ne igyál többet, tudod, hogy a múltkor is milyen rosszul voltál! Előtte pedig menj haza, és öltözz át! A legjobb inged van rajtad, még a végén leeszed... Bulizni jó lesz a csíkos is, ott van a szekrényben.

Este kilenc. Már lefektette a gyerekeket - épp zuhanyzik, mikor a férje hazaér. Meztelenül megy be hozzá a szobába, el szeretné csábítani, de mielőtt ágyba bújik, zsörtölődve felszedi Tamás földre hajított zoknijait. Majd vallatni kezdi, megette-e a salátát... Ezután már hiába simul hozzá, hamar kiderül, hogy ma sem lesz szex: Tamás fáradt. "Nem csoda, hiszen annyit dolgozik" - gondolja a nő, majd megnyugodva elhelyezkedik a tévé előtt.

Vajon mit él át eközben a férj?

Látszólag minden rendben van az életében, valahogy mégis azt érzi: egyre jobban unja a mindennapjait. Annak idején szerelemből vette el Pannát, aki a mai napig szexi: jó az alakja, figyel magára. Mégis, a közös élet egyre nyomasztóbb, szexuálisan pedig évek óta a padlón vannak. Nem tud úgy nézni rá, mint egy nőre - talán a folytonos egrecíroztatás, letolás miatt, amiben része van.

Tulajdonképpen olyan, mintha az anyjával élne együtt - ébred rá döbbenten. Mintha nem is felnőtt férfi lenne, hanem egy 13 éves kiskamasz, akit folyton kioszt és irányít az anyukája. Eszébe jut, hányszor mondja Panna társaságban viccesen: "Nekem nem két gyerekem van, hanem három. A férjem a harmadik..." Tamás egyre elégedetlenebb. Kezdi úgy érezni: menekülnie kell.

Forrás: Shutterstock

Miért tesszük ezt a férfiakkal?

Tamás és Panna története nem egyedi. Nagyon sok kapcsolat megy tönkre hasonló probléma miatt. Tény, hogy a nők többségében már genetikailag kódolva van a gondoskodásra való hajlam. Szeretik anyáskodással kifejezni a szerelmüket. Egy kapcsolat elején ez akár plusz ütőkártyaként is működhet, főleg egy kényelmes férfi esetében.

Hiszen milyen édes kis tündérkének tűnik az a nő, aki mindent megtesz helyette és körbeugrálja! Tisztára, mintha újra a szülői házban lenne, és az anyja kényeztetné! Egy ideig ez biztonságérzetet kelt a férfiban - úgy gondolja, egy ilyen kapcsolat csak jó lehet. Hagyja, hogy gyerekként kezeljék, a nő pedig egyre jobban belemerül. Látszólag mindenki azt kapja, amit akar.

Egyvalamiről azonban elfeledkeznek: a szerelemhez és a szexhez két felnőtt ember kell. Ha a férfi anyjaként viselkedsz, előbb-utóbb megölöd vele az esélyt, hogy nőként nézzen rád. Lehet, hogy törődéssel, féltéssel, gondoskodással viszonyul hozzád, hiszen "mindent" megteszel érte - egyvalamit azonban tuti nem fog érezni irántad: szenvedélyt. Sőt, egy idő már nem is érzi melletted férfinak magát. Ez pedig hosszútávon nem vezet jóhoz. Tamás és Panna esetében is válás lett a vége.

A férfi a válás után jött össze Lilivel. A nő szép volt és energikus, ahogy annak idején Panna. Hamar összeköltöztek. A férfi továbbra is szétdobálja a zokniját, leeszi az ingeit, és szeret időnként beülni valahová a kollégáival - kettejük kapcsolata mégis egészen más. Új párjának ugyanis eszében sincs megmondani reggelente, hogy mit vegyen fel. A zoknik szétdobálása miatt sem zsörtölődik - de a földről sem szedi fel őket...

Nem szab határokat, nem ad parancsokat, és semmit nem végez el a férfi helyett úgy, mintha az anyja lenne. Egy ideig több volt köztük a konfliktus, de végül összecsiszolódtak: kialakították a játékszabályokat, ami mindkettejük számára élhető. A szex is működik - hiszen úgy néznek egymásra, mint egyenlő rangú férfi és nő, akik szerelmesek...

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?