Nem leszel öntelt, csak azért, mert büszke vagy magadra!

"Minél többször ünnepled a saját életed, annál több ünnepelnivaló lesz benne." (Oprah Winfrey)

Néhány héttel ezelőtt sikerült átmennem egy fontos vizsgán, de ahelyett, hogy kiélveztem volna a győzelem ízét, az agyam már a következő feladatokon kattogott. Emlékszem, valamikor este nyolc után értem haza, farkaséhesen, a szomjhalál szélén, amikor megcsörrent a telefonom. A barátnőm hívott: "Gratulálok a vizsgádhoz, nagyon ügyes voltál! Kitaláltad már, hogy mivel fogod megjutalmazni magad?"

A kérdés annyira meglepett, hogy hirtelen nem is tudtam, mit válaszoljak. Korábban valahogy nem éreztem késztetést arra, hogy megveregessem a saját vállamat, ha teljesítettem a kitűzött célt. Sosem voltam öntömjénező típus, aki a saját dicsőségét hajhássza. (Legalábbis én így fogtam fel ezeket a dolgokat.)

De sejtem, hogy mi lehet ennek az oka: mindig nagy nyomás volt rajtam, hogy jobb ember legyek, figyeljek másokra, és a maximumot nyújtsam. Ez az elvárás pedig arra késztetett, hogy mindent és mindenkit magam elé helyezzek: a munkámat, a páromat, a főzést, a bevásárlást... Mókuskerék üzemmódban csináltam végig a napokat - fel sem tűnt, hogy padlógázzal rohanok a totális kiégés felé.

Elgondolkodtam: kinek akarok bizonyítani? És mit? Meddig tudom hajtani a belső motoromat, mielőtt végül összeesem? Itt vagyok a legszebb éveimben. Szeretem a munkámat, a barátaimat, egészséges vagyok, van pénzem. Mégsem érzek örömöt és elégedettséget. Tényleg így akarom leélni a hátralévő éveimet?

Forrás: Shutterstock

Ez a felismerés először megijesztett, aztán később rájöttem, hogy hálás lehetek érte, mert utat mutatott a váltáshoz. Az egyik legizgalmasabb életfeladatom most az, hogy megtanuljam magamat ünnepelni - mégpedig úgy, hogy törekszem a pillanat megélésére. El is kezdtem: a gyakorlatban ez annyit jelent, hogy igyekszem észrevenni és elismerni a saját érdemeimet.

Amikor például sikerül megszabadulni tíz kilótól, vagy lefutni egy félmaratont, megjutalmazom magam valamivel. Egy masszázzsal, egy finom vacsorával vagy egy jó könyvvel. Ezek apróságoknak tűnnek, mégis sokat érnek, mert növelik bennem az érzést, hogy értékes vagyok.

Ha te is hasonló cipőben jársz, íme, néhány tanács, ami segíthet abban, hogy kedvesebb legyél magadhoz:

  1. Írd össze egy lapra azt a tíz tulajdonságot, amit szeretsz magadban, majd tedd olyan helyre, ahol gyakran rápillantasz! (Ez különösen jól jöhet akkor, ha rossz napod van, és szükséged van némi lélektuningra.)
  2. Készíts egy feljegyzést minden olyan dologról, amit ezen a héten tettél, és bátorságot igényelt! A lista többszöri végigolvasása után a saját merészségedbe vetett hiteddel együtt az önbecsülésed is növekedni kezd majd.
  3. Ne felejtsd el: minél többször elismered a képességeidet, erősségeidet, annál kevésbé fogsz függni a külső megerősítéstől.
  4. Tartsd szem előtt: az egyik legnagyobb ajándék, amit magadnak adhatsz, az az, ha hálás vagy mindenért. Gondoltad volna, hogy akik hálával telve élik az életüket, azok sokkal kreatívabbak, és erősebb társas kapcsolatokat képesek kialakítani?
Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?