magazin válás kibeszélő feleség csend Ferencz Gabriella vihar türelem fájdalom házasság gondok
Tavasz volt, olyan, amelyik nem tudja eldönteni, hogy még a télhez szeretne ragaszkodni, vagy rögtön fejest ugrana a harmincfokos hőségbe. Az időjárás ennek megfelelően kiszámíthatatlan: napsütés és eső váltották egymást, majd szél kerekedett, aztán csend lett.

Minden nap ilyen volt, csak a sorrend váltakozott: először eső, aztán meleg - vagy fordítva. Pénteken nemcsak a közeledő hétvégének lehetett örülni, de a bevásárlást is el kellett még intézni. A fiatalasszony rutinosan, a szórólapokat gondosan átnézve készült rá, remélve, hogy így talán kevesebb időt kell a boltokban eltöltenie, és a pénztárak előtt gyűrűző sorokban állnia.

A kocsi, amit az üzletből tolt ki, nehéz és nehezen irányítható volt: a bal jobbot, a jobb pedig baloldalt jelentett számára. Ő mégis küzdött vele, mert még ez a küszködés is sokkal könnyebbnek tűnt, mint amit nap mint nap átélt.

A házassága romokban hevert - amit csak ő ismert fel. Férje nem akart ilyen "kicsiségekkel" foglalkozni. Várt, hogy a felesége "kiheverje" ezt a szomorú, bánatos időszakot, ami a munka, a gyereknevelés vagy a tavaszi fáradtság számlájára írható. Mármint a férfi szerint. A nő többször próbált beszélni vele, mesélni a fájdalomról, ami benne növekszik, és aminek nem enged utat, hanem próbálja eltemetni, egyre mélyebbre és mélyebbre.

A nagyanyja is a szőnyeg alá akarta söpörni a gondokat, és csak ilyesmit hajtogatott: "Hallgatni arany, és ha egy nőnek nem elég nagy a köténye, akkor vegyen nagyobbat! Nincs nagy probléma, csak kis kötény!" Bírni, cipelni kell a terheket, mégpedig csendben, ez a jó házasság és a boldogtalan feleség titka. A fiatalasszony eleinte megpróbált beszélni, majd mivel a hangját senki nem hallotta meg, azt gondolta, talán majd a csendjét meg fogja. Ezer kimondatlan szót, fájdalmat temetett el így magában.

Forrás: Shuttertsock

Tehát keményebb megpróbáltatásokban volt része otthon annál, mint hogy nem irányítható a bevásárlókocsi. Felnézett az égre, mert már a saját árnyékát sem látta. Nem csoda, a nap nem sütött, mivel hatalmas felhők takarták el. Először világos, majd sötétszürke színben. Egyre több és egyre vastagabb rétegben borították be az eget. Látszott, hogy készül valami, valami hatalmas, a kék eget szétrobbantó, napot világgá űző dolog.

Mintha a felhők az asszony lelki világát tükrözték volna vissza, ugyanolyan színben és erővel - de hangtalanul. Mert hiába gyűltek és lettek egyre sötétebbek a fellegek, a dörgés elmaradt. Megszokott, sőt, szinte elvárt ilyenkor, hogy egy hatalmas hang jelezze a közelgő vihart, de most nem volt semmi. Zavaróan, rémisztően semmi. A nappal éjszakává változott, a baljós előjel fenyegető égiháborúvá. Villámlott, de nem dörgött, zuhogott, de nem dörgött. Csend volt, miközben a felhők reménytelenül zokogtak.

Hol lenne most jobb? Fenn, a sötétben a felhőkkel, amik csak úgy jöttek, felszakították az égboltot, majd továbbmennek? Vagy itt, lenn, biztonságban ugyan, de vágyakozva nézve arra, milyen lenne ekkora tekintélyt parancsolni? Eltakarni a fényt, és várakoztatni a tavaszt? Melyik ad, és melyik vesz el? A vihar pusztít, rombol? Egy férj pedig ad és teremt? Mindig így van ez?

A kérdéseket válaszok követték: igazak, őszinték. Az asszony arcán pedig már nemcsak az esőcsepp pergett, hanem a könnye is, mert megszületett a válasz: harcolni, küzdeni, élni és elválni. De nem csendben. Hanggal, zokogással, zajos, örömteli megtisztulással. A felhők pedig mentek, és átadták a helyüket annak, aki sokat várt már erre, annak, aki nagyobb viharra készül, mint ez a mostani.

Ferencz Gabriella novellája

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.