Egész életemben valaki más akartam lenni...

Olyan korban élünk, ahol verseny folyik mindenért - de tényleg mindenért. Küzdünk a jobb pozícióért, a nagyobb lakásért, a gyorsabb autóért, a vonzóbb külsőért, és mindig másokhoz képest határozzuk meg önmagunkat.

Nekem erről szóltak az elmúlt éveim. Vagy más nőkhöz hasonlítottam magam - akik boldogabbak, okosabbak, sikeresebbek voltak, mint én -, vagy azon feszültem, mi hiányzik az életemből. "Nem hiszem el, hogy a kolléganőm ilyen gyönyörű házba költözött, én meg itt fogok megrohadni ebben a proli negyedben." Vagy ha épp egyik sem, akkor elkezdtem irigyelni a korábbi énemet: "Basszus, mennyivel vékonyabb voltam, simán felvehettem a tangás bikinit. Most meg egy dagadt bálna vagyok."

Szakértők szerint a versengés mindaddig természetes, sőt, normális jelenség, míg nem veszi át az irányítást felettünk, de úgy tűnik, nálam átcsapott a káros kategóriába.

Sokáig kifelé figyelve éltem, úgy éreztem, nem vagyok elég jó másokhoz képest. Próbáltam küzdeni a fejemben lévő káros szkriptek ellen, de minél jobban szerettem volna kiiktatni őket, annál erősebbek lettek. Ezen a ponton meggyőződésemmé vált, hogy a világ igazságtalan, és örökös versenyfutásban voltam a saját elképzeléseimmel. Folyton azon tépelődtem, más nők miért olyan szerencsések - a rendes férjeikkel meg a cuki gyerekeikkel -, miközben én mindig megszívom.

És közben nem realizáltam, hogy már hosszú ideje csupa-csupa illúziót dédelgettem, hisz fogalmam sem volt róla, milyen is valójában mások élete. A kirakat mögött. Ugyanakkor tombolt bennem a vágy, hogy értékesnek lássam magamat, ne alsóbbrendűnek. És talán ez az elementáris erejű igény mentett meg attól, hogy teljesen elsüllyedjek az önsajnálat mocsarában.

Forrás: Shutterstock

Nem tagadom, nehéz volt kikeveredni ebből az alattomos gondolatspirálból, de szakember segítségével rájöttem: ha boldog akarok lenni, akkor lassan ideje megbarátkoznom önmagammal.

Meg kell tanulnom felülemelkedni az összehasonlítgatáson, és át kell alakítanom a berögzült szokásaimat. Íme, néhány módszer (némiképp lerövidítve), amit a terapeuta javaslatára kipróbáltam, és úgy tűnik, működik:

  • Örülj a barátnőid sikerének! Hogy miért? Azért, mert ha irigységgel és féltékenységgel fordulsz feléjük, azzal csak a saját lelkedet rombolod. Érezd magad inkább hálásnak, hogy tehetséges emberek társaságában töltheted az idődet!
  • Mindenki különleges. Gondolj bele, milyen unalmas lenne, ha csupa egyforma ember élne a Földön. Fogadd el, hogy olyan vagy, amilyen, és vállald fel bátran a hibáidat, a tévedéseidet is!
  • Szeresd a tested! A combodon lévő narancsbőr soha többé nem fog elkeseríteni, ha nem az agyonretusált modellekhez hasonlítod magad. Felesleges versenyezni velük, élj a sokkal izgalmasabb valóságban! És ne feledd: ha kövérnek és csúnyának érzed magad, a környezetedben élők is megérzik a bizonytalanságodat.
  • Ne másnak, magadnak felelj meg, hogy olyan valaki nézzen vissza rád a tükörből, akit magabiztosnak és hitelesnek látsz.
Forrás: Shutterstock
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek