Posztolj valóságot a megszerkesztett hazugságok helyett!

A világ leghabosabb, legfinomabb tortája. Tovább. Egy 40, akarom mondani 80 szálból álló rózsacsokor. Tovább. A repülőgép ablakából látható, kivilágított éjszakai New York. Tovább. Kisgyerekkel közös szelfi. Tovább. Egy gyönyörű ruhaköltemény. Tovább. Tovább. Tovább...

Ha az Instagramot görgetjük, akarva-akaratlanul belefutunk az ilyen és ehhez hasonló jól megszerkesztett hazugságokba. És bár tudjuk, hogy ezeknek a képeknek még az ezred része sem tükrözi hűen a valóságot, mégis rossz érzés tölt el. De csak pörgetünk tovább, ha másért nem, hát unaloműzés gyanánt. 

Forrás: Shutterstock

Sőt, gyakran mi is beállunk a sorba tartalmakat gyártani. Órákat töltünk azzal, hogy magunkat fotózzuk - mert a legjobb pózt kell megtalálnunk, hogy vékonynak látszódjunk. És újabb órákat szánunk arra, hogy megszerkesszük, tökéletesre formáljuk a művünk. De ki mondta, hogy nekünk is be kell olvadni ebbe a tökéletesnek látszó világba? Tényleg olyan fontosak azok a like-ok?

Képzeld el, hogy mi történne, ha azt az időt, amit a képek beállítására, megszerkesztésére, és az arra érkező reakciók figyelésére szánsz, inkább saját magad megismerésére fordítanád! Elárulom: többet nem érdekelne, melyik a legelőnyösebb póz. Egy percig sem gondolkoznál azon, hogy melyik filterrel javítsd ki a tökéletlenségeket.

Mert tetszene az, amit a képen látsz. Valószínű, hogy nem egy Victoria's Secret modell nézz vissza rád. De a mosolyod őszinte, ez a pillanat pedig az, ami boldoggá tesz, és ezt akarod megosztani másokkal. Ami talán az ő arcukra is mosolyt varázsol, és nem irigységet és egyéb kellemetlen érzéseket kelt bennük.

Forrás: Shutterstock

Tökéletes vagy? Kötve hiszem. De tudod mit? Senki sem az. Nem is kell annak lennünk. Se nekem, se neked. Mert mindenki a maga kis tökéletlenségével tesz hozzá a világhoz. Mit ér az a sok like, de tényleg? Egy tizedmásodpercnyi figyelmet, amit a másik ember idejéből kapsz. Nem hiszem, hogy megéri elszalasztani a pillanatot csak azért, mert meg akarod mutatni másoknak, hogy átéled.

Ami elég paradox dolog, ha belegondolsz, mert igazából nem is vagy jelen. A like-ok, amiket oly szorgosan gyűjtögetsz, nem hozzák vissza az elszalasztott koncert élményt, nem tudnak helyetted válaszolni, hogy milyen érzés volt ott lenni. Te pedig azért nem fogsz tudni felelni a kérdésre, mert egész idő alatt azzal voltál elfoglalva, hogy megfelelő szögből örökítsd meg.

Pedig az Instagramot használhatnánk jóra is. Megteremthetnénk az "ideális" világot. Ami nem a tökéletesség illúziójára épülne, hanem a valóság tökéletlenségére. Osszunk meg olyan dolgokat, amik másokat is boldoggá tehetnek! Mutasd meg a te tökéletlenségedet!

A te instagramod hogy néz ki?

Tánczos Éva

Nyitókép: Shutterstock