Őszinteség vagy tapintatosság, melyik a helyes út?

Ugye sokan láttátok Jim Carrey ikonikus filmjét, a Hanta boy-t? Akkor megvan, hogy milyen az, amikor egy rafkós ügyvéd, akinek még azt sem lehetett elhinni, amit kérdezett, egy csoda folytán képtelen lesz hazudni?

Szóval, az a nagy kérdés vetődött fel bennem, hogy mennyire változna meg az életünk és az embertársainkhoz fűződő viszonyunk, ha nem akarnánk folyton - jó kis amerikai tükörfordításban - "politikailag korrektek" maradni. Persze itt is a fokozatokon és az árnyalatokon van a hangsúly.

Ki hallaná szívesen élete szerelmének szájából:

"Szívem, nehogy felvedd ezt a tapadós miniruhát, mert az ügyfeleitek azt fogják hinni, hogy véletlenül felvettek hozzátok egy nílusi vízilovat!"

Vagy a szeretett anyucitól:

„Kisfiam, tök fölösleges elmenned erre a randira, mert olyan ocsmányul nézel ki a pattanásos képeddel, hogy csak elsírja magát a csaj, ha meglát!"

Forrás: Shutterstock

Esetleg a fejvadász cég vezetőjétől:

"Uram, ön borzasztóan alulképzett, és egyetlen, mikroszkopikus méretű hasznos készséget sem tud felmutatni, amivel hozzájárulhatna a cég fejlődéséhez. Nem csodálom, hogy eddig még nem volt normális állása!"

És hogy hangzanának a fenti - őszinte, ámde brutálisan nyers - mondatok, ha még véletlenül sem akarnánk megsérteni a másikat?

Azaz elferdítenénk a valóságot:

 • "Szívem, csodálatosan áll rajtad ez a tapadós miniruha! Az ügyfelek nem is tudják majd levenni rólad a szemüket!"
 • "Kisfiam, annyira jól állnak neked ezek a bájos, kamaszos pattanások, hogy azonnal beléd fog szeretni az a kislány!"
 • "Uram, ön annyira széleskörűen képzett, és annyi mindent letett már élete során az asztalra, hogy véleményem szerint ez az állás önnek kifejezetten visszalépés lenne!"
Forrás: Shutterstock

Ugyanakkor mennyivel másképp jönne le ez az egész, ha udvariasan, de őszintén tolmácsolnánk mondandónkat:

 • "Szívem, szerintem előnyösebb lenne, ha azt az elegáns, de lengébb fekete ruhát vennéd fel. Nagyon dögös vagy ebben is, és nekem piszokul tetszel, de az ügyfeleknél ugye nem az a cél, hogy a domborulataidat dicsérjék."
 • "Kisfiam, szerintem egy kis korrektort tegyél fel a gyulladtabb pattanásokra, mert azért fontos az első benyomás! Viszont, ha a csajt csak a tökéletes bőrű pasik érdeklik, akkor keresgéljen a harmincas korosztályban!"
 • "Uram, nagyon sajnálom, de el kell, hogy utasítsam a jelentkezését, mert nincs meg a megfelelő végzettsége a meghirdetett álláshoz. De biztos van olyan terület, ahol éppen az ön tapasztalatait fogják tudni hasznosítani."

Nyilván a harmadik megoldás az, ami leginkább elfogadható. Csak tudjátok, mi a baj? Hogy az sem a valóságot takarja.

Mert pontosan miről is van szó?

 • Anyus túlsúlyos, és testre simuló ruciban akar pompázni egy céges megbeszélésen. Nem arról van szó, hogy a pasi dögösnek tartja-e vagy nem - mellesleg valóban tarthatja annak -, hanem arról, hogy hivatalos alkalomra rohadtul nem kéne felvennie egy ilyen ruhát.
 • A kamaszkori pattanások valóban frusztrálják az embert. De bármennyire is tagadjuk, az első randin a külső szolgál a legelső benyomás alapjául. Hiszen nem látunk bele a srác/lányka bensőjébe, hacsak nem CT készülékkel járunk randizni. Bár lélek CT-t még akkor sem tudnánk készíteni. Szóval, nem árt, ha kikérjük egy jó kozmetikus tanácsát.
 • A pali képzetlen, olyan állást pályázott meg, amihez köze sincs. Sőt, nagyon semmihez sem, ezért nem is volt korábban állandó munkája. Ezt bizony közölni kellene vele.

Ezt a cikket csak gondolatébresztőnek szántam. Érdemes mindenkinek kicsit magába néznie és elgondolkodnia. Ha a gyerekeinket már kiskoruktól arra tanítanánk, hogy MERJÉK ŐSZINTÉN MEGFOGALMAZNI A VÉLEMÉNYÜKET, sokkal kevesebb félreértés és hazugság lenne a Földön. És jóval kevesebb önérzetében sértett ember futkározna a világban. Mert az "ő is kimondja, én is kimondom" elv érvényesülne. Tudom, utópisztikusan hangzik. De mindig ott él bennem a remény, hogy hátha...

Ti mit gondoltok erről? Nektek tetszik a "politikai korrektség", vagy nyersen őszinték vagytok? Vagy szerintetek is létezik egy köztes megoldás?

Nyitókép: Shutterstock

  Ezt olvastad már?