szerelem párkapcsolat Makra Flóra Emese boldogság
Az idei éves szerelmi horoszkópom azt írja, hogy a párkapcsolati stabilitás mellett meg kell találnom: a szerelmi boldogságot! Mi? Ez eléggé érdekes....

"Mellett"? Ezek szerint az egyik nem feltételezi a másikat? És honnan tudja a horoszkóp, hogy nekem melyik van és melyik nincs? És ha tényleg nincs, szabad-e egyáltalán keresnem?

A szerelem mindent legyőz. Minden kapcsolat alapja. És szerelmesnek lenni a legjobb érzés, függetlenül attól, hogy kapcsolat rügyezik-e belőle, vagy csak egy örök, szép elmékké nemesül lelkünk egy elrejtett zugába zárva. Az egyik tehát igenis feltételezi a másikat. Egymásra épülnek, sőt, jó esetben kéz a kézben járnak, és végül együtt öregszenek meg.

Forrás: Shutterstock

De mi van, amikor a szerelem elmúlik? Ami marad viszont jó és működőképes. Felváltja a forró érzések helyét egy mély szeretet. Feltétlen bizalom és biztonság, kiegyensúlyozott élet - néha bónuszként a szerelem érzését is egy-egy órácskára, napra, hétre még felvillantva.

Lehet ez a vége a mesének? És egyáltalán, lehet-e mese az élet?

Én már nem vágyom mindent elsöprő szerelemrehttp://www.she.hu/herself/20171222-szerelem-hibak-tevedesek-felismeres-nyiri-zsuzsi.htmlA csendes középszerűség és a szerelemhttp://www.she.hu/herself/20171215-kozepszeru-parkapcsolat-es-a-szerelem-megszokas-torocsik-edit.html

De ne feledd: ha túlzottan feltérképezed és ésszel éled a kapcsolatot, elkerülhetetlenül el fog tűnni a szerelem írmagja is. Ha szeretnéd, erre írásos garanciát is vállalok. De akkor vajon a "teljes racionalitás" a boldogság kulcsa?

Vajon van-e olyan élethelyzet vagy életkor, amikor értékelni tudod (vagy akarod) ezt a fajta együttlétet? Mármint azt, amikor a szerelemre épült váradban eltűnik a forróság, de helyette a mindennapi élethez elengedhetetlen biztonság vesz körül.

Az a melengető érzés, hogy jó együtt. Hogy azonos a humorotok, számíthattok egymásra és a családjaitokra. Hogy ugyanazt akarjátok az élettől, és hogy jól működtök párként. Ez a legtöbb, amit akarhatunk? Akkor most igazuk van az egzisztenciális okokból házasodóknak meg azoknak, akik családi nyomásra teszik vagy a gyerek miatt vagy éppen azért, mert "itt az ideje"?

Forrás: Shutterstock

Az egyik érvelést elfogadni - miszerint a párkapcsolatok felnőtt életünkben csak ésszel végiggondolt és egyezményesen kialakított alapokon nyughatnak -, kiábrándítóan nem romantikus. Sőt, hozzátenném, bűzlik az egésszel valami, hiszen az, akinek mindez megadatott, valamiért mégis a nagy, mindent elsöprő szerelmet hajtja. De az ő szemlélete meg túlzottan idealizált a 21. századi gyomornak... Sapka, nem sapka eset ez, kérem szépen!

"Ó szerelem tüze, jobb százszor, ha megéget,

Mint sértetlen maradni s meg nem ismerni téged!"

/Karinthy Frigyes/

Ha hiszel a szerelem erejében és abban, hogy "ha szerelem van, minden jó", ugyanúgy homokba dugod a fejed, mint ha azt hiszed, hogy egy fejben okosan kigondolt kapcsolat hosszú távon, szerelem nélkül menedzselhető. És bár nincs helyes válasz, neked mégis kell találnod egyet. Egy olyat, ami neked pont megfelel. Netán összetenni a kezed és köszönetet mondani, ha a kapcsolatodban mindkettő rész rendben van.

Mert a csúf igazság, hogy ahogy haladunk előre az életben, minden újabb és újabb szerelem halványabb az előzőnél. A szívünknek egyre kisebb részével szeretünk, és egyre kevesebbet áldozunk be a korábbi fájdalmak oltárán.

Viszont egyre racionálisabban akarunk élni, fejben szőtt, egymásra szabott valóságban. Hajlamosan arra, hogy eladjuk magunknak és mindenki másnak a szerelem nélküli boldogság illúzióját.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.