verseny Pónya Papp Andrea siker legyőzni rivalizálás elveszíteni versenyszellem győzelem
Évekkel ezelőtt láttam egy videót: két óvodás korú kislány ült egymás mellett. Egypetéjű ikrek, egyforma ruhában, egyformára fésült hajjal. Előttük ugyanolyan tányér, szalvéta és két tökéletesen egyforma sütemény feküdt. Egy pszichológiai kísérlet résztvevői voltak, amely a gyerekek közötti rivalizálást vizsgálta.

Ebben a korban teljesen természetesek azok a kijelentések, mint például: "Az én autóm gyorsabb a te autódnál" és "Az én apukám erősebb a te apukádnál." Ismerős ez mindannyiunknak. A kísérletben arra voltak kíváncsiak, hogy mi történik egy olyan helyzetben, amikor nincs különbség a rivalizálás tárgya - jelen esetben a sütemények - között.

A kislányokat láthatóan zavarba hozta a helyzet, megilletődötten nézegették a sütijüket, majd kis idő múlva az egyik lányka határozottan kijelentette: "Az én sütim akkor is sokkal egyformább!"

Évekig eszembe sem jutott ez a jelenet, de aztán összefutottam Kittivel. Neki valahogy nem sikerült kinőnie ezt a gyermekkori versenyzősdit, és most negyven felett próbálja újra összerakni az életét és önmagát. Anyagilag és lelkileg is ráment arra, hogy a környezetében mindenkivel rivalizált. Ha valaki az ismerősei közül új hűtőt vett, akkor neki is új kellett, de nagyobb. Ha pedig MargitékGörögországba mentek nyaralni, akkor ő Kenyánál alább nem adta.

A vég a közösségi oldalak megjelenésével jött el, ahol az összes közeli és távoli ismerőse megosztását látta, és már képtelen volt tartani a tempót. Sikertelennek érezte magát, mert nem tudott a több száz ismerősénél meg az általa követett celebek mindegyikénél nagyobbat venni, messzebbre utazni, jobb munkát megkapni, jobban kinézni.

A környezete legszerencsétlenebb emberének tartotta magát. Boldogtalan volt, miközben volt egy nagyszerű családja, szuper állása, szép lakása, és körbeutazta a világot. Csak szakember segítségével, több év alatt tudott felülkerekedni azon az egészségtelen versenyszellemen, ami meghatározta az életét. Persze Kitti példája egy szélsőség, nem ez a jellemző az emberek többségére. De mindannyian belesétálunk olykor a rivalizálás csapdájába.

Forrás: Shutterstock

Az internetnek köszönhetően, szinte a világ összes emberének az életébe betekintést nyerhetünk, de főleg a korszellem meghatározó alakjainak, a celebeknek az életébe. Napi több órát töltesz azzal, hogy más emberek életét figyeled. A versenyszellem szempontjából ez egy teljesen aláaknázott terület, mert nagyon vékony a határvonal aközött, hogy valaki inspirál téged, vagy egy számodra egészségtelen versenyhelyzetben találod magad.

Gyerekek és munka mellett, a háztartást vezetve nem versenyezhetsz Kim Kardashian vagy Victoria Beckham életével, akik gyerekeire nevelőnő vigyáz, házvezetőnő intézi a háztartást, és más dolga sincs, mint szépnek lenni 0-24 órában.

Amíg te az irodában ülsz, vagy a pénztárgép mögött egy multinál, vagy egy gyárban a szalag mellett állsz napi nyolc órában, addig ők edzőteremben töltik az időt, masszázson és szépségszalonban. Ha felcsúszik néhány kiló a derekadra, nem fog jönni a személyi edző vagy a stylist, hogy rendbe tegye a külsődet.

Ápolt vagy és szép, mégis úgy érzed, hogy nem teszel eleget magadért. Elégedetlen vagy, mert olyan emberek életét figyeled, akiknek ebben a tekintetben a lehetőségei fényévekre vannak a te lehetőségeidtől. Felnőttél, de ettől még ott lakik még benned az a gyermeki én, aki nagyobbat akar ugrani, messzebbre dobni vagy a nagyobb darab csokit megszerezni. Akinek a süteménye sokkal egyformább.

Nem tűnt el, épp csak kontrollálod. Megtanultad, hogy hol vannak a határaid, hogy nem kell, és nem is tudsz mindenkinél erősebb, bátrabb, okosabb vagy szebb lenni. Mert nem ez a boldogságod kulcsa. Munkál benned a versenyszellem, és ez jó, mert hozzájárul ahhoz, hogy folyamatosan fejlődhess. Hiszen csak akkor leszel tisztában a saját képességeiddel, ha másokhoz méred magad. Az azonban már egyáltalán nem mindegy, hogy kihez.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.