óvoda beszoktatás óvodakezdés anyaság jó anya ovi
Vártam, hogy ovis legyen. Tudtam, hogy élete első három, velem töltött éve után szüksége van a közösségre. És mindkettőnknek jót tesz majd, ha átéljük ezt az első elengedést.

Mégis, mikor beadtam, és elcsoszogtam az ovi kapujától 50 métert, visszafordultam, és azt éreztem: "Ennyi volt, elragadta tőlem a rút intézményrendszer!" - és csak nyeltem a könnyeimet. Az első nap nagyon flottul ment, hamar elengedett, mert az újdonság ereje mindent vitt. Na, de a második naptól már más világ volt...

Mivel 3 évet otthon voltam a nagyobbik lányommal, így őszintén bevallom, már nagyon vártam, hogy elkezdje az ovit. Hamar született meg a kistesó is, így aztán ez az első három év igen kimerítő volt. Mint iskolás koromban a vakációt, úgy vártam, hogy a nagyobbik lányom elkezdhesse az ovit. Mert akkor napközben csak egy gyermekkel kell otthon lennem. Ami így másfél év után elég komoly csökkenést jelentett a gyereklétszámban...

Forrás: iStockphoto/Monkeybusinessimages

A beszoktatási időről annyi vélemény van, ahány anya. Vagy talán még több, mert egyazon anyának a két vagy több gyermeke is különböző módokon szokhat be az oviba.

Itt a kérdés nem pusztán a gyermekről szól, hiszen van még egy anya is, aki mindenkinél jobban tudja, hogy mi jó az ő gyermekének. Nem is beszélve az óvónőről, aki szintén képvisel egy magán-, valamint egy szakmai véleményt, de mégis úgy kell csinálnia, ahogy az intézmény protokollja előírja. Na, innen szép nyerni! Aki rám hallgat, az azt csinálja, amit szeretne.

Hiába beszéltünk otthon a gyermeknek bármennyit az oviról, az élmény első kézből egészen más. Ez nem azon az elven működik, hogy ha nagyon részletesen végigbeszéljük, akkor nagyon jól fog menni, hiszen a gyerek mindent tud. Ha eddig csak az anyukával, apukával volt otthon, akkor azért sír, mert most először kell elválni. De az a kisgyermek is nagyon tud bömbölni, aki ovi előtt 2,5 évet járt bölcsibe. És hiába mondták neki, hogy "De hiszen te már évek óta minden reggel elköszönsz anyától, most minek ez a sírás?" Akkor neki 2,5 éve minden reggel hiányzik anyu, és rossz, hogy el kell válni tőle.

Forrás: iStockphoto/Shironosov

Szívünk kicsi kincse nem azért lesz penge a beszoktatáson, mert már olyan jól begyakorolta a bölcsiben a reggeli elválást. Hanem azért, mert biztonsággal kötődik a szülőkhöz, és érzelmileg érett arra, hogy elkezdje a leválást. Erre pont nem igaz a mondás, hogy nem lehet elég korán kezdeni.

Nagyon nehéz - saját tapasztalatom alapján lehetetlen eldönteni -, hogy a reggeli zokogás már puszta hiszti, vagy tényleg kell még 10 percet ülni anya ölében az öltözőben. Kell még kicsit szívni befelé az anyaszagot, és akkor könnyebb lesz bemenni a terembe.

Amit viszont nagyon könnyű: belecsúszni a játszmába, hogy csak még egy puszi, csak még egy ölelés... És ebbe teljesen belehergelheti magát a gyermek. Ha tizenötödszörre mondjuk, hogy "egy legutolsó", akkor a pici honnan tudja, hogy ez most tényleg a legutolsó, és nem jön még egy tizenhatodik legutolsó, meg egy tizenhetedik legutolsó?

Forrás: iStockphoto/Omgimages

Lehet (sőt, biztos), hogy nehéz bemenni a terembe és elválni. De mivel beírattuk, és aznap reggel bevittük, így nem marad más hátra, egyszer be kell mennie. Ha megtanulja, hogy van 3 puszi, mert ennyiben egyezünk meg előre, akkor a 3 puszi után vége. Tudom, hogy nehéz elengedni azt a kis illatos, puha kincset. De ezzel segítünk neki.

Itt nem a mi lelkünk a fontos. És nem az számít, hogy milyen nehéz hallgatni, hogy sír. Hát még sírni milyen nehéz! A szülő józansága, határozottsága az egyetlen támpont a gyermeknek. És persze a szeretete. De nem majom módon!

A legextrémebb sport: gyerekneveléshttp://www.she.hu/herself/20161129-gyerekneveles-hobbi-teriszony-sziklamaszas-extrem-sport.html

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.