A legjobb nőket is megcsalják? - Avagy a felesleges féltékenység

Velem szemben ült a vonaton. Hatalmas, dús, vörös hajzuhatag, smaragdzöld szemek, hosszú combok. És ehhez társult egy vagány, de ugyanakkor helyenként kislányos attitűd. Pedig, ha számszerűen csak a korát nézem, akkor azért annyira már nem volt fiatal.

A harmincas évei derekán járt. Jó volt újra látni, még, ha nem is terveztük. Nem esett nehezünkre, hogy ott folytassuk beszélgetést, ahol jó néhány évvel ezelőtt megszakadt. Nem volt kenyértörés, egyszerűen csak különváltak az útjaink, és barátnőkből jó ismerősök lettünk. Tudod, olyan ünnepnapokon egymásnak írogatósak. 

Forrás: Getty Images/Annette Birkenfeld/Fotografixx

Zakatolt a vonat, ez a lökött nő meg csak beszélt és beszélt. Majszolta a hatalmas szendvicsét, és be nem állt a szája. Láttam rajta, hogy élvezi, ahogy iszom a szavait. Szeretett szerepelni, és szeretett nevettetni. Közben nem tudtam megállni, hogy ne kezdjem el felmérni, hogy habár egy jó tízessel előttem jár, mégis mennyivel jobb nő nálam. Nem irigység volt bennem. Egyszerűen csak a puszta tényeken alapuló beismerés. Ez van. El kell fogadni, hogy bőven akadnak nálam jobb nők. Ez soha nem volt kérdés számomra.

Valószínűleg még hosszasan boncolgattam volna magamban a kérdést, ha egyszeriben el nem csendesedett volna. Nem nagyon értettem, mert éppen a zenész pasijáról áradozott előtte. Aztán rám nézett azokkal a világító szemekkel, teljes kétségbeeséssel, és rögtön megértettem. Kitört belőlem a nevetés, amit persze nem viszonzott. És semmi mást nem bírtam kinyögni, mint hogy: "Még mindig nem múlt el?" Ugyanis egész életében betegesen féltékeny volt.

Az tiszta sor nekem is, hogy a féltékenység nem racionális alapokon nyugszik. DE az, hogy egy tízes skálán 11-es csaj éveken át rettegjen a megcsalástól, azért az mégiscsak túlzás.

Forrás: iStockphoto/stock_colors/


Nem vagyok szakértője a témának, így nem célom belemenni a rettegés hátterébe. Ellenben azt pontosan tudom, hogy több kapcsolatát tette tönkre (egyébként szakemberhez is fordult a problémájával) a zöld szemű szörny. A sors fintora, hogy a legtöbb pasija pont a smaragdzöld szemeit imádta a legjobban.

Ült, és nézett rám kétségbeesve. Az előbb még hatalmas elánnal dumáló, vörös fürtös nőből egy pillanat alatt kislány lett. Már sokadszorra próbáltam megérteni, átérezni azt, amit soha nem éreztem. Nem azért, mert annyira tökéletes lennék. Egyszerűen, mert nem látom értelmét. Vallom, hogy a hűség egy döntés, de a féltékenység is. Egyetlen ember sem lehet felelős rajtam kívül azért, ha megcsalom a párom. Senki. Teljesen mindegy, hogy milyen átkozottul összeesküdtek a körülmények, mi történt, vagy nem történt aznap.

Ha megtettem, vagy a kedvesem megtette, akkor az csak és kizárólag rajtunk múlott. De egy felnőtt ember mellett nem állhatsz ott naphosszat és nem ellenőrizheted a lépéseit. A telefonját, az e-mailjeit, a hajszálakat a kocsijában. Viszont magadat az őrületbe kergetheted.

Forrás: iStockphoto/Fizkes

Persze ezek a mondatok csak a fejemben pörögtek. Jól tudta, hogy mi az álláspontom a kérdésről. Az arckifejezésemből könnyedén leolvasta, hogy ez az évek alatt egy cseppet sem változott. Talán annyit, hogy még szilárdabban hittem, hogy nincs létjogosultsága az ezen való drámázásnak.Tartozol magadnak annyival, hogy térdre kényszeríted a rettegést, ahelyett, hogy teret adnál neki.

Ez az utolsó mondat volt az egyetlen, amit hangosan is ki tudtam mondani. Bólintott, és elkezdtek folyni a könnyei. Láttam rajta, hogy ezt a kapcsolatot most tényleg nem akarja elszúrni. Megszorítottam a kezét, és próbáltam biztatni. Azt meg már csak magamban mertem megjegyezni, hogy édesanyát idézzem:

"Felesleges ezen aggódni. Hidd el, hogy aki meg akar csalni, az meg is fog."

SHE

Nyitókép: iStockphoto

Ezek is érdekelhetnek