A gyereked nem birka, hogy terelgetni kelljen!

Ha minden áron a saját tapasztalataidat erőszakolod rá az utódodra, annak az lesz a vége, hogy nem a világot tapasztalja meg, hanem téged. Na, így lesz a gyermeked a saját árnyékod.

"Ne mássz a fára, mert leesel!" Talán ilyen és ehhez hasonló mondatokat hall először egy átlagos kisgyerek. Aztán le is esik a fáról. Most joggal mondhatná bárki, hogy a negatív üzenet miatt fog hátast dobni a csemete, de ez alkalommal nem erről lesz szó. A kérdés inkább az, hogy miért van egyáltalán szükség a negatív tapasztalatok tényszerű megosztására?

Teljesen mindegy, hogy a fáramászásról, a rossz jegyekről, a hétvégi bulizásról vagy az első nagy szerelemről beszélünk. Bőven akadnak olyan szülők, akik a saját tapasztalataik megosztását összekeverik a megmásíthatatlan tények és irányelvek lefektetésével. Így amikor a kis kalandoruk elindul a labirintusban, ahelyett, hogy segítenének neki megtanulni tájékozódni, inkább láncra verve vonszolják el a kijáratig.

Forrás: Getty Images/Vesnaandjic

És hogy hol itt a hiba?

Ott, hogy a gyermeked nem te vagy. Bár sokban hasonlít rád, de ő egy teljesen különálló személyiség. Azonban, ha nem engeded neki, hogy saját tapasztalatot gyűjtsön, akkor elveszed tőle a lehetőséget, hogy önálló személyiséget alakítson ki, és a saját bőrén tapasztalja meg, hogy mi a jó neki. Mert egyáltalán nem biztos, hogy ugyanaz, ami neked. Ha nem hagysz neki döntési lehetőséget, akkor úgy bánsz vele, mint egy birkával, akit folyamatosan a gazda által ismert kapukon keresztül terelgettek.

Ez pedig piszkosul gáz.

Gondolj csak bele! Ott van egy lehetőségekkel teli, új, aprócska élet, aki csak arra vár, hogy tapasztalatot gyűjthessen. A saját tapasztalatait. Mert ettől lesz később önálló, gondolkodni és élni képes, felnőtt ember. Éppen ezért a szülő feladata nem az kellene, hogy legyen, hogy a saját tapasztalatait ráerőszakolva a gyermekére nyissa és zárja előtte azokat az ajtókat, amiket ő jónak lát. Nagyon nem.

Forrás: iStockphoto/Highwaystarz

Egy szülő feladata a tapasztalatszerzés segítése. Elmondhatod te a lurkódnak, hogy te hogyan jártál kiskorodban, mikor meghúztad a szomszéd macskájának a farkát, elmondhatod azt is, hogy mit miért és hogyan csináltál vagy csinálnál a helyében. De ne akard birkaként terelni a saját tapasztalataid alapján! Mert lehet, hogy az a virág, amelyik neked nem virágzott, neki a legszebb lesz az összes közül.

De ezt csak akkor tudhatja meg, ha engeded, hogy megélje az életét. :)

SHE

Nyitókép: iStockphoto

    Ezek is érdekelhetnek